Most igazi trendi poszt következik, erre a hétre medvehagymás recepteket hoztam, hiszen szezonja van. Érdemes vele megismerkedni, nem azért, mert pár éve nagyon felkapott lett, hanem mert nagyon egészséges. Hatása a fokhagymáéhoz hasonló, de annál erősebb koleszterincsökkentő, baktériumölő, bélfertőtlenítő és értisztító tulajdonságokkal rendelkezik, tele van vitaminokkal és nyomelemekkel. A népnyelv vadfokhagymának, kígyóhagymának, porosz- vagy sásihagymának is nevezi.

Lehet belőle főzeléket, levest készíteni, pestónak is nagyon finom, de bármilyen szendvicskrémbe, salátába, sőt pogácsatésztába is beletehetjük. Én leginkább mártásokhoz, vagy kencékhez használom, mint az a receptekben is látható. A sima krumplipürébe keverve változatos köretet készíthetünk vele. Piacokon, zöldségeseknél egyre gyakrabban tűnik fel, de érdemes ellátogatni a Mecsekbe, ahol egész medvehagyma-mezők illatoznak az erdőben ilyentájt. Orfűn minden évben fesztivált rendeznek neki (sajnos idén már lezajlott ez a program).

Krumplis medvehagyma krémleves

2-3 marék medvehagyma
2 kisebb krumpli
1.2 liter húsleves
1.5 dl tejszín
egy gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehérbor
szerecsendió
só, bors
vaj

Diónyi vajat hevítek, rádobom az egészben hagyott medvehagyma-leveleket, a felkockázott krumplit és pár percig kevergetem. Ekkor felöntöm a húslevessel, beleteszem a felaprított fokhagymagerezdet, majd addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul. Kiszedem szűrőkanállal a zöldségeket és pépesre turmixolom, majd a masszát visszaöntöm a lébe. Ízesítem sóval, borssal, borral, szerecsendióval, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Igazi tavaszi leves.

Medvehagymás fetakrém

20 dkg feta sajt
1 dl olívaolaj
8-10 levél medvehagyma
fél citrom leve és reszelt héja
frissen őrölt feketebors

A fetát darabokra töröm és az olívaolajjal botmixer segítségével krémesre keverem. Hozzáadom a jól megmosott citrom reszelt héját és levét, a felaprított medvehagymát és tekerek rá borsot. Sózni nem kell, mert a feta önmagában is elég sós. Friss ropogós kenyérrel, paradicsommal, olajbogyóval tálalom.

Medvehagymás metélt

2 tojásból 20 dkg liszttel készült házi metélt
3 kis szem főtt krumpli
10 dkg medvehagyma
fél fej lilahagyma
4 dl tejszín
6 dkg vaj
frissen reszelt szerecsendió


Először a mártást készítem el, mert ez várhat, a tészta viszont nem.
A vajat mélyebb serpenyőben felolvasztom, beledobom a kisebb darabokra vágott krumplit és aranybarna kérget sütök rá. Ha ez megvan, rádobom a felkarikázott lilahagymát és a medvehagymát, és addig kevergetem, amíg kissé összeesik. Sózom, reszelek rá kevés szerecsendiót. Felöntöm a tejszínnel és 4-5 perc alatt összeforralom.
A hozzávalókból megcsinálom a házitésztát, egy órai pihentetés után géppel kinyújtom, metéltre vágom. A tésztát kifőzöm, lecsöpögtetem és a medvehagymás szószba belekeverve kicsit összemelegítem az ételt.

Csirkemell medvehagymamártással

egy egész csirkemell
só, bors
vaj
egy szál újhagyma
két jó nagy marék medvehagyma
3-4 dl tejszín
egy evőkanál fehérbor
szerecsendió
egy evőkanál ételkeményítő
5 dkg reszelt edami sajt (elhagyható)

A csirkemellet elfelezem, majd a fél melleket hosszában, lapjában félbe vágom, így négy vékonyabb hússzeletet kapok. Sózom, tekerek rá borsot és vajban aranybarnára sütöm. Tálalásig melegen tartom. A mártáshoz vajat forrósítok, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát, rádobom a feltt medvehagymát és puhára párolom. Ízesítem a borral, sóval, borssal, szerecsendióval, felöntöm a tejszínnel és kb. 5 percig forralom. A keményítőt kevés vízben feloldom és besűrítem vele a mártást. Egy-két percig forralom, a reszelt sajttal dúsítom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz