Erre a hétre leveles tészta felhasználásával készült recepteket hoztam. Ezt a tésztát elég macera elkészíteni, ezért boltban szoktam venni, a fagyasztóban mindig tartok egy-két csomaggal, mert gyorsan lehet belőle akár vacsorát, akár valami nassolnivalót készíteni, vendéglátáshoz is ideális. Nagyon sokoldalúan használható, készülhet belőle sós sütemény, túrós batyu, szerelmeslevél, vagy akár kakaós csiga is, ha nincs időnk kelt tésztát készíteni. Most lepényeket és kevésbé ismert desszerteket hoztam, ezeket szintén egyszerű megcsinálni, és eddig senki sem panaszkodott rájuk, aki kóstolta.

 

Ha nincs szükség az egész csomag tésztára – ez pl. a kosárkáknál előfordulhat - , a maradék tésztát egy darabban vékonyra nyújtva lekenem tojással, megszórom magokkal, reszelt sajttal, sóval, felvágom derelyemetszővel és így sütöm ki sós rágnivalónak.

 

Kolbászos-fetás lepény

Egy csomag leveles tészta (fagyasztott, kiengedve)

15 dkg felkarikázott kolbász

egy nagyobb fej hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

két kis szem hideg főtt krumpli (elhagyható, maradék volt, beletettem)

só, bors

friss rozmaring

egy nagy vagy két kicsi tojás

3 dl tejszín

10-15 dkg feta szétmorzsolva

5 dkg kemény sajt kis kockákra vágva

 

A tésztát szobahőmérsékleten felengedem, kibélelek vele egy kerámia sütőformát – az enyém 25 cm átmérőjű. A sütőt 200 fokra előmelegítem, majd elkészítem a tölteléket. Ehhez a kolbász serpenyőben sütni kezdem (ha nem sül ki belőle elég zsiradék, mehet alá egy evőkanál olaj is). Rádobom a hagymát, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, és addig sütöm, amíg a hagyma üveges lesz. Ízesítem sóval, borssal, friss rozmaringlevelekkel, beledobom a felkockázott főtt krumplit és pár perc alatt összepirítom az egészet. Hagyom langyosra hűlni, majd egyenletesen elosztom a tésztán. Rámorzsolom a fetát, elrendezem rajta a kockákra vágott sajtot. A tojást felverem, hozzáöntöm a tejszínt, elkeverem, és a tésztára öntöm. Addig sütöm, amíg a tejszínes tojás megkocsonyásodik, ez kb fél óra. Ha nagyon pirulna, a hőfokot 180 fokra mérsékelve fejezem be a sütést. Langyosan vagy hidegen cikkekre vágva tálalom.

Ez egy férfiasabb recept, én inkább zöldségesen szeretem, például spenóttal és juhtúróval. A spenót mángolddal, brokkolival bártan helyettesíthető.

 

Spenótos-juhtúrós töltelék

30 dkg leveles spenót

15 dkg juhtúró

10 dkg reszelt sajt

2 tojás

kb. 1 dl tejszín

3 gerezd fokhagyma

olaj, só, bors

szerecsendió

 A töltelékhez az olajon megfuttatom a felszeletelt fokhagymát és a spenótot, sózom, borsozom, megszórom szerecsendióval, a levét elforralom. Ha szükséges, kicsit késsel összevagdosom. Leveszem a tűzről és kb. tíz perc elteltével belekeverem a morzsolt juhtúrót, a sajtot és a két tojást, hozzáöntöm a tejszínt. Betöltöm, és ugyanúgy megsütöm, mint a kolbászosat. A juhtúró fetával, mascarponéval is helyettesíthető.

 

Sajtkrémes kifli

Egy doboz leveles tészta (fagyasztott vagy friss)

3 dkg vaj

3 dkg liszt

2 dl tej

15dkg erősebb ízű reszelt sajt (most emmentáli)

frissen reszelt szerecsendió

 

Először elkészítem a sajtkrémet, mert hidegen töltöm majd a tésztába. Ehhez sűrű besamelt készítek: a vajat felolvasztom, rádobom a lisztet, fehéredésig keverem, a tűzről félrehúzva felöntöm tejjel folyamatos keverés közben. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítem és sűrűre főzöm. Ha kész, leveszem a tűzről, és a reszelt sajttal jól kikeverem.

A felengedett leveles tésztát megpróbálom körlappá nyújtani. A körlapot annyi cikkre vágom – mint a tortát – ahány kiflit szeretnék. A cikkelyek szélesebbik végére egy púpos kanál tölteléket halmozok, és feltekerem a tésztát, törekedve a kifli alakzat elérésére. A csücsköket igyekszem jól zárni, nehogy kifolyjon a sajtkrém.

 A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt. Langyosan vagy hidegen kínálom borkorcsolyaként, vagy teához.

 

Kecskesajtos lepény

Egy csomag leveles tészta

30 dkg lágy kecskesajt

2 evőkanál tejföl

bors

szárított oregano

egy nagy paradicsom

A sütőt 200 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett munkalapon négyszögletűre nyújtom, kilenc egyforma részre vágom. A töltelékhez a kecskesajtot villával összetöröm, belekeverem a tejfölt, kevés borssal és oreganoval fűszerezem. A tésztadarabok mindegyikére egy evőkanál sajtkrémet halmozok a tészta szélétől fél centi távolságot tartva, a kanál hátával kicsit elegyengetem és ráfektetek egy vékony szelet paradicsomot. A tésztaszéleket kicsit megnedvesítem vizes ujjal hogy könnyebben összetapadjon, és felhajtom a töltelék irányába, mintegy „bekeretezve” azt. A lepénykék tetején a paradicsomokat nagyon kevés oreganoval megszórom és 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm őket a forró sütőben.

 

Vaníliakrémes kosárka

Egy csomag leveles tészta

25 dkg málna

 

A krémhez

5 dl tej

6 dkg cukor

4 dkg kukoricaliszt

2 tojássárga

egy vaníliarúd

 

A fagyasztott leveles tésztát felengedem, kinyújtom, tizenkét négyzet alakú darabra vágom, és a tésztákkal kibélelek 12 db zsiradékkal kikent kosárkaformát vagy 12 darabos muffintepsit. Sütőpapírt terítek a tésztára, szórok rá lencsét/babot/rizst nehezéknek, és 200 fokoss előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöm. A tésztakosarakat a formából kioperálom és kihűtöm.

A krémhez minden hozzávalót összekeverek, a vaníliarudat félbehasítom, a keverékbe kaparom a belsejét, a rudat is beledobom és lassú tűzön sűrűre főzöm. Felhasználás előtt lehűtöm.

Ezután összeállítom a süteményt: a tésztakosarakba vaníliás krémet kanalazok, és a tetejére málnaszemeket ültetek. Pár órára behűtöm, majd megesszük.

 

Gyümölcsös „lasagne”

Fél csomag leveles tészta

20 dkg fehér csokoládé

egy evőkanál tej

reszelt citromhéj

2 dl tejszín

25 dkg ricotta (olasz savósajt, tkp. túróféleség)

egy csomag Dr. Oetker Zselatin fix

40 dkg eper, málna vagy szeder

 

A leveles tésztát felolvasztom, három egyforma téglalapra vágom, sütőpapírral bélelt sütőlapon 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megrémülni, a lap jó magasra emelkedik fel, de amikor már langyos, a két tenyerem közt finoman összenyomom, és így kellően lapos lesz. A tésztalapokat hagyom kihűlni.

A megtisztított epret vékony szeletekre vágom.

A csokit összetördelem és vízgőz felett a tej hozzáadásával felolvasztom. A felolvadt fehércsokit langyosra hűtöm, ekkor kanalanként habverővel hozzákeverem a szobahőmérsékletű ricottát és a reszelt citromhéjjal ízesítem. Másik tálban félig felverem a tejszínt, hozzáadom a zselatin fixet, és nem túl kemény habbá verem, majd beleforgatom a ricottás masszába.

Tálra teszek egy lap tésztát, megkenem 3-4 evőkanálnyi krémmel, ezt kirakom gyümölccsel. Ráfektetem a következő lapot és ismétlem a műveleteket. Pár órára hűtőbe teszem, hogy a krém kissé meghúzzon. Tálalásnál fűrészes késsel próbálom szeletekre vágni, vagy sikerül, vagy nem…

 

 

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

 

Zsuzsi főz