Ezúttal kelfélékkel, ezen belül is két kevésbé gyakran fogyasztott fajukkal, a kínai kellel és a kelbimbóval fogok behatóbban foglalkozni. A kínai kel ilyen tájt viszonylag olcsón beszerezhető zöldségféle, amely széles körűen hasznosítható a konyhában: készülhet belőle saláta, főzelék, én ázsiai jellegű wokos ételekbe is előszeretettel használom a húsos levélnyelét, sőt, gyerekeim nyersen is szívesen ropogtatják. Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában, magas a C-vitamin- és karotintartalma is, ráadásul könnyebben emészthető, mint a többi káposztaféle.

 

A kelbimbó is inkább hanyagolt zöldségféle hazánkban, pedig sokféle köret, egytálétel, leves készülhet belőle. Magas az A-, B-, és C-vitamin tartalma, ráadásul ez utóbbit fagyasztás és főzés után is megőrzi. Angolszász országokban hagyományos köret készül belőle a pulyka mellé szalonnával és gesztenyével, de gyakran csak vajban megforgatva tálalják. Zöldség- és húslevesbe főzve is nagyon finom. Igyekeztem kevésbé ismert recepteket válogatni e zöldségfélék felhasználásával is.

Gyümölcsös kínai kel saláta (F. Nagy Angéla receptje)

Gyerekkoromat idézi ez a saláta, anyukám elég gyakran készítette, natúr sültek mellé ettük.

Hozzávalók 

40 dkg kínai kel
egy kis fej lilahagyma
egy nagy alma
10 dkg aszalt szilva
2 dl tejföl
egy kiskanál mustár
citromlé
kevés cukor

A kínai kel torzsáját kiszedem, vékony csíkokra vágom. Van, aki besózza és hagyja állni, mielőtt továbblépne, én ezt nem teszem, mert úgy szeretem, ha a kel állaga ropogós. Hozzáadom a félkarikákra vágott, szálaira szedett hagymát, a felkockázott almát, és a negyedekre vágott aszalt szilvát is. A tejfölt kikeverem a mustárral, kevés citromlével, cukorral, sózom és összeforgatom a zöldségekkel. Behűtve tálalom. A tetejét durvára vágott dióval is meg lehet szórni.

Kínai kel főzelék

Úgy készítem, mint a salátafőzeléket, kipróbálására akkor került sor, amikor nem kaptam szép fejes salátát.

Hozzávalók

1 kg kínai kel
3 szem közepes krumpli
két gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál tejföl
2 csapott evőkanál liszt
egy csokor kapor vagy petrezselyem



A kínai kel külső, kevésbé szép leveleit letépem és kidobom, az alját kb. két centi vastagon levágom. A zöldséget hosszában félbe, a feleket megint félbe vágom, és a kapott negyedeket felcsíkozom. A kelt lábosba teszem, felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, sózom, és felforralom. Ekkor a főzővizet teljesen leöntöm róla, beleszórom a felkockázott krumplit, a pár darabba vágott fokhagymát, és annyi hideg vizet öntök alá, amennyi kb. félig ellepi. Puhára főzöm. A lisztet a tejföllel kikeverem, beleszórom az aprított kaprot/petrezselymet és behabarom vele a kelt. Pár perc alatt összerotyogtatom, hogy kissé besűrűsödjön, majd tálalom.

Kínai kellel rakott csirkemell

Hozzávalók

50 dkg csirkemell filé
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
10-12 levél kínai kel
10 dkg füstölt tarja
egy golyó mozzarella
1,5 dl tejszín
só, bors
mokkáskanál köménymag
kevés frissen reszelt szerecsendió
egy evőkanál olaj
3 dkg vaj

Serpenyőben az olajat és a vajat felforrósítom, és elősütöm benne a vékony szeletekre vágott, enyhén sózott, borsozott csirkemell szeleteket. Ha mindkét oldaluk színt kapott, egy kisebb tepsibe fektetem a húsokat. A serpenyőben maradt zsiradékon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rászórom a köményt, kicsit megfuttatom, utána hozzáadom a felcsíkozott tarját. Egy-két perc sütés után beleszórom a nem túl vékony csíkokra szelt kínai kelt is, és addig sütöm, amíg a zöldség kicsit összeesik. Fűszerezem kevés sóval, szerecsendióval, borssal, és picit hűlni hagyom. A tarjás-zöldséges keveréket elosztom a húsok tetején, minden szeletre teszek egy szelet mozzarellát, a csirkemellek köré öntöm a tejszínt és előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöm az ételt, amíg a sajt aranybarnára nem sül a tetején. Párolt rizzsel tálalom.

Kelbimbós-kéksajtos csirke

Ez volt a mai (posztíráskori) ebédünk, voltaképpen ez az étel adta az ötletet a téma kifejtéséhez is. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon finom, melengető fogás. Aki a kéksajtért nem rajong, valamilyen jól olvadós, erőteljesebb ízű sajttal (pl emmentáli) helyettesítse.

Hozzávalók 

50 dkg csirkemell
50 dkg kelbimbó
2 dl tejszín
10 dkg kéksajt
kakukkfű
fokhagymapor
só, bors
egy evőkanál olaj
4 dkg vaj
2 evőkanál liszt
reszelt szerecsendió
egy marék durvára tört dió

A kelbimbót megtisztítom, megmosom, a nagyobb szemeket félbevágom, majd forró, sós vízben 3-4 perc alatt előfőzöm. Lecsepegtetve félreteszem.

A húst vékony csíkokra vágom és egy mélyebb tálba teszem. Meghintem sóval, borssal, kakukkfűvel és a fokhagymaporral, átforgatom. Serpenyőben felhevítem az olajat és a vajat. Ha a zsiradék elég meleg, a csirkét gyorsan megszórom a liszttel, átforgatom, és aranybarnára sütöm az olaj-vaj keverékén.

A húsdarabokat jénai tálba teszem, elosztom rajta a kelbimbót. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítem és a tetejére morzsolom a kéksajtot. Meglocsolom tejszínnel, ha szükséges, kevés sóval megszórom, meghintem a dióval, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt összesütöm. Párolt rizzsel tálalom.

Kelbimbós lepény

Leginkább vendégváróként, vagy könnyű vacsoraként szoktam ehhez hasonló sós-zöldséges lepényeket készíteni, eddig mindig nagy sikere volt.

Hozzávalók

egy tekercs friss leveles tészta
40-50 dkg kelbimbó
egy kis fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
15 dkg sonka
bors, szerecsendió
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg reszelt emmentáli sajt

A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni. A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut. A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.
Langyosan, cikkekre vágva tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz