Pár hete valamelyikőtök jelezte, hogy tetemes aszalt gyümölcs készlete maradt az ünnepek után, ezért szívesen olvasna ezek felhasználásával kapcsolatos recepteket.

 

Számomra az aszalt gyümölcsök mindig a karácsonyt idézik, és most, hogy a hóesés közepette írom a posztot, ez talán még aktuálisnak is mondható (sajnos).

Számtalan változatuk létezik, én legjobban a szilvát, a barackot, a meggyet és a cseresznyét kedvelem és használom. Általában süteményeket dúsítok velük – mazsola helyett például gyakran aszalt meggyet vagy áfonyát használok –, de marhahúshoz, vadakhoz, májhoz készített pikáns mártásokban is nagyon finomak. Forralt borba is érdemes tenni, és pálinkát is lehet „ágyazni” aszalt gyümölccsel, de étkezések közötti nassnak is tökéletes egy marékkal.

Az aszalványok magas rosttartalommal bírnak, ezért az emésztőrendszerre jó hatással vannak, de a szilvában, barackban, mazsolában sok a kálium, kalcium, az aszalt fügében pedig a vas.

Érdemes vásárlásnál odafigyelni arra, hogy a gyümölcs ne legyen cukrozott, vagy kénnel tartósított (az ilyen aszalványnak szép a színe, de ez nem mindig előny).

És akkor jöjjenek a receptek.

Ropogós zabtallérok

Egészséges hozzávalók felhasználásával készülő rágcsa, melyet akár kisiskolások is el tudnak készíteni.

Hozzávalók

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
10 dkg nádcukor
1 tojás
kiskanálnyi sütőpor
egy púpos evőkanál liszt
reszelt citromhéj
fél mokkáskanál fahéj
8-10 szem aszalt sárgabarack (vagy más tetszőleges aszalvány) felaprítva

A zabpelyhet tálba teszem, hozzádolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Ráreszelem a citromhéjat, meghintem a liszttel, ízesítem a fahéjjal. Másik tálban a cukrot a tojással habosra keverem, majd a zabpehellyel jól kikeverem, végül hozzáadom a barackdarabokat is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és kiskanál segítségével diónyi halmokat rakosgatok rá a masszából, majd kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm. Nem kell megijedni, sülés közben a halmok teljesen kilapulnak, de ez normális. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab tenyérnyi méretű tallér jön ki.

Breton aszalt szilvás lepény

A clafoutishoz, vagy palacsintapitéhez hasonló tésztájú francia desszert, egy kis karácsonyias hangulattal. Nagyon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók

20 dkg magozott aszalt szilva
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
4 tojás
7.5 dl tej
egy evőkanál rum
2 dkg vaj
csipet só

Ha kemény aszalt szilvára tettünk szert, érdemes a készítés előtt egy-két óráig vörösborban vagy vízben áztatni, ha viszont puha a gyümölcs, ez nem szükséges, rögtön neki lehet ugrani.
Először is a sütőt előmelegítem 170 fokra. Kivajazok egy tortaformát és az alját kirakom a (lecsepegtetett) szilvával, majd elkészítem a tésztát.
A lisztet a cukorral, csipet sóval elkeverem, hozzáadom a tojásokat és apránként a tejet, mellyel csomómentesre keverem, a rummal ízesítem. Ezt a palacsintatészta-szerű masszát a szilvára öntöm, és kb. 50 perc alatt (tűpróbáig) megsütöm a lepényt. Kihűtve tálalom.

Angol almás gyümölcskenyér

Az angol karácsonyi pudinghoz hasonlító, de annál sokkal egyszerűbben elkészíthető angol sütemény, jó sok aszalt gyümölccsel és karácsonyi fűszerrel.

Hozzávalók

20 dkg puha vaj
20 dkg barna nádcukor
3 felvert tojás
1 evőkanál melasz (vagy egy evőkanál olajban elkevert teáskanál kakaópor)
20 dkg liszt
2 evőkanál mézeskalács fűszer
Egy evőkanál sütőpor
2 közepes méretű alma reszelve
30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, eper, mazsola, meggy)

A sütőt 180 – légkeverésen 160- fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelem a sütőformát, amiben a süteményt készíteni kívánom. (Nálam ez 24 cm-es kapcsos tortaforma volt.)
Az alma és az aszalt gyümölcs kivételével a hozzávalókat tálba teszem, és robotgép segítségével egynemű tésztává keverem. Akkor jó, ha a színe kivilágosodik és jó sűrű.
Ekkor beleforgatom a reszelt almát és az apró darabokra aprított aszalt gyümölcsöt is. A masszát a tortaformába öntöm, és 50 perc-1 órát sütöm, amíg a közepébe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortaformát rácsra teszem, és így hagyom kihűlni. Lehet a tetejét porcukrozni, vagy krémsajtos mázzal bevonni, bár szerintem egyik sem létszükség. Folpackba csomagolva fémdobozban akár ez hétig is eláll, ha hagyják.

Barackos csokoládékenyér (F. Nagy Angéla receptje)

Gyors, egyszerű és nagyon finom sütemény egy délutáni tea vagy kávé mellé.

Hozzávalók

2 tojás
fél csomag sütőpor
2 dl tejföl
2 dl cukor
2 dl liszt
2 evőkanál kakaó
egy narancs héja reszelve
egy nagy marék aszalt sárgabarack apróra vágva
a forma kikenéséhez vaj

A tojásokat fehéredésig keverem a cukorral és a sütőporral, Utána belekeverem a tejfölt, lisztet, végül a kakaót, és simára keverem. Hozzáadom a narancshéjat és a felaprózott aszalt barackot. Egy gyümölcskenyér vagy téglaformát kikenek vajjal, majd kibélelem sütőpapírral, és beleöntöm a masszát, amelyet előmelegített sütőben öt perci 180 fokon sütök, majd mérsékelem a lángot és 160 fokon sütöm tovább tűpróbáig, ez nálam kb. 45 perc volt.
Deszkára téve hűtöm ki. A sütőpapírba csomagolva pár napig megőrzi puhaságát.

Aszalt gyümölcs kompót (Mary Berry receptje)

Hozzávalók

15 dkg aszalt szilva
15 dkg aszalt barack
1,5 deci alma-vagy narancslé
2 teáskanál cukor (elhagyható)
mokkáskanál őrölt fahéj
egy nagy banán

A hozzávalókat a banán kivételével egy kisebb lábosban felforraljuk, majd kis lángon 10 percig főzzük. A megtisztított banánt vastag szeletekre vágjuk és egy lapáttal a megfőtt gyümölcshöz keverjük. Langyosan tálaljuk, tejszínhabot kínálhatunk mellé. 

Gyümölcsös-fűszeres pálinka

Nem kifejezetten gyerekbarát recept, viszont aki kedveli a pálinkát, annak szerintem ízleni fog. Ideális karácsonyi ajándék, de akár húsvétra is előre elkészíthető. Minél tovább áll, annál jobb.

Hozzávalók

5 dl szilvapálinka
10-12 szem aszalt feketecseresznye
3-4 szem aszalt sárgabarack
3-4 szem egész szegfűszeg
3-4 kis darab durvára tört fahéjrúd

Egy szép üveg aljára begyömöszöljük az aszalványokat és rászórjuk a fűszereket, majd feltöltjük pálinkával. Fontos, hogy az üveg legyen teljesen száraz, víz ne kerüljön bele.
Az üveget lezárjuk, felrázzuk, majd fogyasztásig félretesszük, néha, ha eszünkbe jut, felrázzuk.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?