Erre a hétvégére őszies ízeket hoztam, szezonális hozzávalókból. Igyekeztem kedvezni mindenkinek, ezért olyan levest választottam, ami húsmentesen is készíthető, a főételnél pedig egy húsos és egy húsmentes receptet is közreadok.

A desszert elsőre elég meredeknek tűnhet, de kérek mindenkit, aki szereti a nagyon csokis sütiket, hogy próbálja meg, nem fog csalódni. Nem ragoznám tovább, jöjjenek a receptek!

Sütőtök krémleves

Nagyon egyszerű leves, amely az ízesítéssel nagyon sokféleképpen variálható. Fűszere lehet a rozmaring, római kömény, gyömbér, narancs, szerecsendió, chili. Egzotikusabb fűszerezésnél tejszín helyett kókusztej is mehet bele. Babáknak fűszerezés nélkül, sűrűbb püréként adható.

Hozzávalók

80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
1,2 liter húsleves/alaplé
egy közepes fej hagyma
egy evőkanál aprított rozmaring
mokkáskanálnyi szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
só, bors
tökmag, tökmagolaj/baconchips/zsemlekocka

A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”

Gnocchi tejszínes-sajtos mártásban

Főételnek a gnocchit választottam, ezt vegetáriánusok is ehetik, persze akkor szóba sem jöhet a mártásnál a bacon.

Hozzávalók

60 dkg krumpli héjában főzve
5 evőkanál reszelt parmezán
egy tojás
só, frissen őrölt bors
17,5 dkg finomliszt (illetve annyi, amennyit a krumpli felvesz)

A mártáshoz

5 dkg vaj
egy kis fej hagyma
10 dkg húsos szalonna (bacon)
3-4 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
15 dkg gorgonzola vagy más kéksajt

A megfőtt, meghámozott krumplit krumplinyomóval megtöröm és egyenletesen szétterítem egy tepsin/munkalapon, hogy gyorsabban hűljön. Ha kihűlt, kupacot készítek belőle (mint tésztagyúrásnál a lisztből), a közepében mélyedést alakítok ki. Ebbe teszem a tojást, sót, borsot, sajtot. Ujjaimmal összekeverem, meghintem a liszttel és lefelé nyomkodva ruganyos tésztává gyúrom. A formázáshoz kisebb darabokat csípek le belőle, melyeket két tenyérrel íz asztalon kígyóvá sodrok, és kb. 3 centis darabokra felvágok. Az eredeti forma eléréséhez ezeket a darabokat még egy villa hátához nyomva kell cifrázni, de ehhez nekem már abszolút nincs türelmem. Ha nem azonnal főzöm ki, folpackkal letakarva pihentetni lehet a hűtőben, vagy a már leírt módon fagyasztható is.

A mártáshoz a vajon közepes lángon megfuttatom a felaprított hagymát (3-4 szál felkarikázott újhagyma is lehet), majd rádobom  a szalonnát, (ez el is maradhat), 3-4 gerezd szeletelt fokhagymát és pár percig kevergetve pirítom. Felöntöm a tejszínnel, felforralom, beledobom a sajtot, és felolvasztom benne.

Vizet forralok, sózom és kifőzöm a gnocchit, ami akkor jó, ha felemelkedik a víz felszínére. Azonnal beleszedem a mártásba, bazsalikomleveleket tépkedek a tetejére, összemelegítem és tálalom.

Vadas marhatokány

Ez egy, a hagyományosnál gyorsabba eljárással készülő, de ízeiben a megszokottat idéző változat, a húsos ételek kedvelőinek. Lényege, hogy nem pácolom előre a húst. Én a vadast úgy szeretem, ha nem krémes a mártása, hanem inkább darabos, ezért nem pépesítem a benne főtt zöldséget, de ez ízlés dolga. Zsemlegombóccal a legjobb, de arra nincs mindig idő, a gyerekek meg a tésztát részesítik előnyben.

Hozzávalók

60 dkg marhahús (fartő vagy stefánia)
2 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
egy közepes fej hagyma
kakukkfű
2 kisebb babérlevél
4-5 szem borókabogyó
egy ágacska rozmaring
csapott evőkanál cukor
olaj
só, bors
mustár
reszelt citromhéj
friss citromlé
1.5-2 dl száraz fehérbor
2 dl tejföl

A hús vékonyabb csíkokra vágom, a megtisztított répákat is igyekszem valamilyen hasonló alakzatra darabolni. A hagymát felaprítom. Az olajon a cukrot karamellizálom, beledobom a hagymát és üvegesre párolom. Hozzáadom a zöldségeket és pár percig kevergetve sütöm. Ezután a húscsíkokat is beleteszem, és fehéredésig erős lángon párolom-pirítom. Ekkor hozzáadom a babérleveleket, borókát, rozmaringot, kakukkfüvet, sózom, borsozom, aláöntöm a bort és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul. Ha a levét elfőné, kevés vízzel/borral pótolom. Ha ez megtörtént, a levét kissé elforralom. Ízesítem mustárral, reszelt citromhéjjal és pár csepp citromlével, a levébe keverem a tejfölt és kis lángon pár perc alatt összerotyogtatom. Zsemlegombóccal, knédlivel vagy főtt tésztával tálalom.

Céklás brownie (GoodFood-recept)

Ez a desszert számomra a múlt hét felfedezése, olyan sikerem colt vele, hogy fényképezni sem lehetett, öt perc alatt megsemmisült. Nagyon jól áll az étcsokoládénak a cékla földes íze, nem tűnik ki a süteményből, de mégis más, mint a sima brownie. Próbáltam kitaláltatni a vendégeimmel, hogy mi lehet benne, a meggytől a padlizsánig minden elhangzott, de senki nem jött rá. Próbáljátok ki, érdemes, ráadásul feleannyi zsiradék van benne, mint a hagyományos változatban!

Hozzávalók

50 dkg nyers cékla (tisztítva-főzve 40 deka legyen)
10 dkg vaj+ egy kevés a tepsihez
20 dkg étcsokoládé (60%-os, vagy több)
egy teáskanál vaníliakivonat
20 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
2,5 dkg keserű kakaópor

A céklát megpucolom, kisebb darabokra vágom (lehet venni vákuumfóliázott főtt céklát is, az is megfelel, csak érdemes felmelegíteni), tálba teszem, lefedem folpackkal és mikróban kb. 700 wattal 12 perc alatt puhára főzöm (Ezalatt sikerült másodfokú égési sérülést is szenvednem, úgyhogy óvatosan a puhulás ellenőrzésével!). A sütőt 180 (légkeverésen 160) fokra előmelegítem.

A céklát leszűröm, beledobom a turmixgép poharába, hozzáteszem a vajat és a darabokra tördelt csokit, a vaníliát, és adddig turmixolom, amíg teljesen homogén masszát nem kapok.

A tojásokat a cukorral habosra verem (kb. 2 perc), beleforgatom a céklás-csokis keveréket, óvatosan összeforgatom. Hozzászitálom a lisztet és a kakaóport, lazán összekeverem. Kivajazott, kb. 20x30 centis tepsibe öntöm, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Tejszínhabot, fagyit, vagy vaníliaöntetet adok mellé (ez utóbbi szinte leleplezte a turpisságot, amikor a sodó a süti körül kezdett pink színt ölteni).

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?