Erre a hétre pár süteményreceptet válogattam, olyanokat, melyek számomra az őszt idézik. Egyrészt az alapanyagok is ehhez az évszakhoz kapcsolódnak, másrészt olyan fűszerekkel készülnek, amelyek házias, ünnepélyes hangulatot kölcsönöznek a sütiknek.

Igyekeztem a kevésbé klasszikus receptek között keresgélni, és pár érdekesebbet összeválogatni, remélem, ez sikerült, és mindenki talál köztük a kedvére valót.

Sülttök torta

Aki a répatortát szereti, szerintem ezt is kedvelni fogja, hasonló ízvilágú sütemény ez is, amely egy Good Food recept alapján készült. Elég nagy adag, aki kisebb süteménnyel is megelégszik, szerintem nyugodtan felezheti a mennyiségeket.

Hozzávalók

28 dkg liszt
egy sütőpor
20 dkg nádcukor
2 evőkanál szódabikarbóna
2 evőkanál fahéj
fél evőkanál szerecsendió
fél evőkanál őrölt gyömbér
17,5 dkg mazsola (ezt kihagytam)
fél teáskanál só
négy felvert tojás
20 dkg olvasztott vaj
egy narancs reszelt héja
egy evőkanál narancslé
50 dkg reszelt sütőtök/ sült sütőtök kihűtve

A töltelékhez

25 dkg mascarpone
4-5 evőkanál porcukor
egy lime leve és reszelt héja
fél citrom leve

A sütő előmelegítésével kezdem,- nagyon gyorsan kész a tészta összeállítása – légkeverésen 160 fokra, egyéb esetben 180 fokra állítom. A sütőformát kibélelem sütőpapírral, majd összekeverem a tésztát.
A szárazanyagokat – az első kilenc hozzávalót- összekeverem egy nagy tálban. Másik mélyebb edényben a felvert tojást és az olvasztott vajat kikeverem, beleteszem a narancshéjat- és levet is, majd beleszitálom a szárazanyagokat és fakanállal összeforgatom. Végül hozzáadom a tököt is. A masszát a sütőformába öntöm, és az eredeti recept szerint 30 perc alatt, szerintem meg 50-55 perc alatt megsütöm. A süteményt rácsra téve teljesen hagyom kihűlni.
A töltelék hozzávalóit kikeverem, és a kihűlt, félbevágott tortát megtöltöm vele. Lehet a krémsajtos tölteléket a torta tetejére kenve mázként is használni.
A süteményt hűtőben tárolom, de szobahőmérsékleten tálalom.

Csokoládés körtetorta

Hozzávalók

175 gramm liszt
10 dkg vaj
1 tojássárga
2 evőkanál cukor
csipet só

A töltelékhez:
2 nagy körte
15 dkg étcsoki (nálam 70 %-os )
1 evőkanál cukor
1 tojás
a tésztából kimaradt fehérje
1 evőkanál liszt
1.5 dl tejszín

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom, majd kb. egy órára behűtöm. (Ha nem állna össze, egy-két evőkanál nagyon hideg vízzel lehet segíteni rajta.) Ezt követően a tésztával kibélelek egy kb. 26 centi átmérőjű piteformát. Az étcsokit apróbb darabokra töröm és a tésztára szórom, ráfektetem a meghámozott körtéből vágott vékony szeleteket. A tojásból, tojásfehérjéből a liszttel és tejszínnel krémet keverek és a körtés-csokis tésztára öntöm. Előmelegített sütőben kb. fél óráig- vagy amíg a tejszínes krém megkocsonyásodik- sütöm.
Langyosan tálalom. Szerintem emellé már nem kell semmi, mert a puha édes körte, a keserű, folyósra olvadó csoki és a ropogós tészta kiváló harmóniát alkot, de egy gombóc vaníliafagyi azért még feldobhatja.

Angol gyümölcskenyér

Igazi brit sütemény, az angol receptekhez híven jó gazdagon, tele cukorral és kalóriával. Jót tesz neki a tésztába reszelt alma, szaftosabbá teszi a süteményt.

Hozzávalók

20 dkg puha vaj
20 dkg barna nádcukor
3 felvert tojás
1 evőkanál melasz
20 dkg liszt
2 evőkanál mézeskalács fűszer
Egy evőkanál sütőpor
2 közepes méretű alma reszelve
30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, eper, mazsola, meggy)

A sütőt 180 – légkeverésen 160- fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelem a sütőformát, amiben a süteményt készíteni kívánom. (Nálam ez 24 cm-es kapcsos tortaforma volt.)
Az alma és az aszalt gyümölcs kivételével a hozzávalókat tálba teszem, és robotgép segítségével egynemű tésztává keverem. Akkor jó, ha a színe kivilágosodik és jó sűrű.
Ekkor beleforgatom a reszelt almát és az apró darabokra aprított aszalt gyümölcsöt is. A masszát a tortaformába öntöm, és 50 perc-1 órát sütöm, amíg a közepébe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortaformát rácsra teszem, és így hagyom kihűlni. Lehet a tetejét porcukrozni, vagy krémsajtos mázzal bevonni, bár szerintem egyik sem létszükség. Folpackba csomagolva fémdobozban akár ez hétig is eláll, ha hagyják.

Kókusztorta

Egyik gyerekkori kedvencem a kókuszos resztelt nevű sütemény, amihez azonban tonnányi tojásfehérje kell az eredeti recept szerint. Ezt a sütit próbáltam meg felidézni, amikor elkészítettem, és szerintem egész jól sikerült. Vigyázat, elég édes, kevés is elég belőle egy kisebbfajta cukorsokkhoz.

Hozzávalók

Egy csomag leveles tészta
17,5 dkg kókuszreszelék
20 dkg kristálycukor
1,5 deci víz
egy teáskanál fahéj
2,5 dkg olvasztott vaj
egy felvert tojás
két evőkanál pikáns lekvár (barack)

A művelet a torta töltelékének elkészítésével kezdődik.
A kókuszt a cukorral, fahéjjal és a vízzel láboskába teszem és kb. öt perc alatt összefőzöm. Közben folyamatosan kevergetem, mert könnyen leég. Ha kész, félreeszem hűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A leveles tésztával kibélelek egy cakkos szélű gyümölcstortaformát, vagy ennek hiányában egy tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. A tésztára sütőpapírt terítek, arra nehezéknek babot/lencsét szórok és 10 percig elősütöm. Ezután a sütőpapírt a babbal együtt eltávolítom, a tésztakosár közepét a lekvárral megkenem.
A kókuszos masszához hozzákeverem a vajat és a felvert tojást, majd a lekvárral megkent tésztára öntöm. A süteményt kb. 25-30 perc alatt megsütöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?