Vége a rongyrázásnak, az ünnepi költekezés után a január elég hosszú hónap mindannyiunknak, így megpróbáltam olyan recepteket keresni, amelyek viszonylag kevesebb pénzből is elkészíthetők, ugyanakkor finomak és laktatók is.

Célszerű ilyenkor tartalmasabb leveseket főzni, amelyekkel úgy jól lehet lakni, hogy még egy desszert sem csúszna le utánuk, vagy valamilyen gyorsan elkészíthető tésztás ételt. És persze azért hoztam egy süteményt is, hátha valakinek a leves után mégis erre fájna a foga.

Krumplileves

4-5 szem közepes krumpli
két vékony sárga-és fehérrépa
20 dkg zeller
10-15 dkg szárazkolbász vagy egy pár virsli
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egy evőkanál majoranna
pirospaprika
egy teáskanál darált erőspaprika
só, bors
egy evőkanál liszt
2-3 dl tejföl
olaj

Nagyon kevés olajat forrósítok, ezen megpárolom a hagymát. Hozzáadom a felkarikázott kolbászt, és addig pirítom, amíg a zsírját kiengedi. Rádobom a kisebb darabokra vágott leveszöldséget, zellert és a krumplit és pár percig kevergetve sütöm. Megszórom kb. egy evőkanál pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi kétujjnyira ellepi. Hozzáteszem a babérlevelet, sót, borsot, majorannát, paprikakrémet, és a nagyobb darabokban hagyott fokhagymát, és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. A tejfölt elkeverem a liszttel, és besűrítem a lassú forrásban lévő levest. A tányéron ízlés szerint adok még mellé tejfölt. Jól esik hozzá a friss ropogós kenyér. Ha virslivel készítem, azt a főzés befejezése (habarás) előtt 5-6 perccel teszem karikákra vágva a levesbe.

Rakott brokkoli tonhallal és paradicsommal (2 főre)

Most lehet, hogy sokan felkapják erre a fejüket, mondván, hogy nem olcsó hozzávalókból készül ez az étel, de a brokkolinak épp szezonja van, így nem olyan drága (ha nem kapni, fagyasztottból is készíthető), a konzerv tonhalból pedig nem muszáj ehhez az agyonreklámozott, aranyárban lévőt választani, megteszi valamelyik bolthálózat saját márkás terméke is. Könnyed vacsorára ajánlom, inkább nőneműeknek (a férjemnek ez elég karcsú, ahogy ő mondaná).

Két kisebb fej brokkoli (kb.70 deka)
15-20 deka konzerv tonhal
kb. 2.5 dl tejföl
10 deka reszelt sajt
1 nagyobb paradicsom
vaj a tepsi kikenéséhez

A rózsáira szedett brokkolit forrásban levő sós vízben nem túl puhára, roppanósra főzöm. Lecsepegtetem, kivajazott kisebb tepsibe rakosgatom. Elrendezem rajta a lecsepegtetett, villával kisebb darabokra tördelt tonhalat, a tetejére rakom a vékony karikákra szeletelt paradicsomot. A tejfölt kikeverem sóval, frissen őrölt tarka borssal, csipetnyi szerecsendióval és a zöldség tetejére kanalazom, hogy mindenhova jusson. Megszórom a sajttal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt összesütöm, hogy a sajt kicsit megszínesedjen.
Köret nem kell hozzá.

Csőtészta kolbásszal és gombával

Általában a hűtőben fellelhető maradékokból szoktam készíteni ezt az ételt akkor, amikor gyorsan kell meleg vacsorát tálalnom, és előre nem terveztem el, hogy mit főzzek.

3-4 szelet bacon
10 dkg szárazkolbász
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg gomba
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
friss rozmaring és bazsalikom
só, bors
egy csomag csőtészta

a tálaláshoz reszelt sajt

A szalonnát és a kolbászt kisebb darabokra vágom és lábosban, zsiradék nélkül pirítani kezdem. (Ha nem olvad ki belőlük elég zsiradék, kevés olajat öntök alá.)
A felaprított hagymát és fokhagymát hozzáadom, megszórom rozmaringgal és üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a nem túl kis darabokra szeletelt gombát, sózom, borsozom, addig ütöm, amíg levet enged. Beleteszem a hámozott paradicsomot és kb. fél óra alatt összefőzöm. A főzés végén felaprított bazsalikomlevéllel fűszerezem.
A tésztát kifőzöm, összeforgatom a mártás felével, a többit mindenki ízlés szerint teszi a saját adagjára. Reszelt sajtot adok még mellé.

Barackos rizstorta

Ez a torta gyakorlatilag egy gyümölcsös rizskoch, önmagában is megállja a helyét, mondjuk egy tartalmas leves után, de vaníliakrémmel/sodóval is tálalhatjuk.

30 dkg kerekszemű rizs
5 dl tej
egy vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
15 dkg cukor
4 tojás
5 dkg vaj + a forma kikenéséhez egy kevés
4-5 nektarin vagy egy doboz barackbefőtt
fahéj

A rizst lábosban felteszem főni annyi vízzel amennyi szűken ellepi és adok hozzá egy csipet sót is. Addig főzöm, amíg a vizet fel nem szívja, ekkor felöntöm a tejjel, ízesítem vaníliás cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal. Tovább főzöm, amíg puha és krémes lesz, az utolsó öt percben adok hozzá még öt deka cukrot is, és ezzel készre főzöm. Hagyom langyosra hűlni.
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat öt deka cukorral és öt deka puha vajjal habosra keverem, és beleforgatom a már langyos tejberizsbe. A fehérjékből öt deka cukorral kemény habot verek és ezt is óvatosan, lazán a rizsbe forgatom. Kivajazott tortaformába öntöm, a tetejét kirakom felkockázott nektarinnal és előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm. Mivel magas volt a forma, nekem ez kb. egy órát vett igénybe.
Állítólag melegen kellene enni, én azonban langyosan vagy hidegen szeretem.
 
Jó főzőcskézést kívánok és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz