Többen javasoltátok mostanában, hogy ejtsünk szót arról, mit lehet tízóraira csomagolni a gyerekeknek. Engem még személyesen nem érint a téma, még van két év, mire a lányom iskolás lesz, de nagyon fontosnak tartom, hogy normális ételt kapjanak az uzsonnásdobozba, ha már a menzakaja nem éppen felel meg az egészséges étrendnek.

 

Úgy gondolom, hogy sokféle lehetőség közül lehet választani, bár az étel tárolása, csomagolása és könnyen fogyaszthatósága határt szabhat az elképzeléseknek: az uzsonnának bírni kell a félnapi gyűrődést, nem folyhat, nem lehet hozzá Herendi-étkészletet csomagolni, ezért igyekszem ezeknek a kívánalmaknak megfelelő ételekről írni.

A legkézenfekvőbb dolog a tízóraihoz a szendvics, amit azonban érdemes változatosan, többféle fehérjével és zöldséggel, kevés kencével megpakolni, hogy a gyerekek nagyobb örömmel fogyasszák. Emellett természetesen kell gyümölcs, ami jó, ha nem túl puha és lédús, de akár pucolt, hasábra vágott zöldséget is csomagolhatunk, ha a gyerek azt jobban szereti. Nassolnivalónak meg jól jöhet akár két-három darab házi keksz is, vagy egy kevés aszalt gyümölcs, magvak.

A szendvicshez javaslom, hogy felvágott helyett házilag készített fasírtot, sült húst, vagy valamilyen kevéssé folyós kencét készítsünk, mehet bele sajt, és persze zöldség: salátalevelek, uborka, paprika (ezek jól bírják a gyűrődést). Ha van rá idő, a péksüteményt akár otthon is elkészíthetjük, vagy süthetünk olyan tésztafélét is, ami töltött, így a töltelékbe mehet a zöldség és a fehérje. Vaj helyett meg lehet kenni a kenyérfélét házilag készített ketchuppal, krémsajttal, padlizsánkrémmel, körözöttel vagy hasonlóval, de persze mehet bele mustár, majonéz, bármi, csak ne legyen túl folyós.

Fentiekhez próbálok néhány tippet adni az alábbi receptekkel.

Ciabatta (Dolce Vita receptje) 

7,5 dl liszt+ a tepsihez egy kevés
3,5-4 dl víz
2 kiskanál só
negyed kiskanál porélesztő
pár levélke rozmaring

Az egész dolog lényege a hosszú kelesztési idő, így érdemes legalább 12 órával a sütés előtt összeállítani a tésztát. Ez igen egyszerű művelet: a hozzávalókat tálba teszem és fakanállal összekeverem. Ezután a masszát szobahőmérsékleten legalább 12 órán keresztül hagyom állni letakarva, ezalatt megkel, olyan lesz, mint a kovász.

A szükséges idő elteltével fakanállal átkeverem és hagyom még fél órát pihenni a tésztát, ezalatt a sütőt 250 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés, légkeverés ne legyen). Harminc perc elteltével a folyós tésztából enyhén lisztezett sütőpapírra négy pacát - jó esetben papucsformát vagy téglalapot - formázok és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm a ciabattákat.

Még melegen, jó sok vajjal megkenve ettem a lányommal együtt, annyira finom volt, hogy alig bírtuk abbahagyni. Estére illetve másnap reggelre sem öregedett meg, tökéletes szendvicsalap illetve kenyér lusta háziasszonyoknak.

Tejfölös kifli (Limara receptje)

A lányom nagy kiflifogyasztó, az ő kedvéért készítem el mindig újra. Frissen vajjal isteni, de másnapra is puha, foszlós, nem morzsálódik, igazi békebeli péksütemény.

Hozzávalók

2 dl langyos tej
2 evőkanál. tejföl
2 teáskanál. só
4 dkg olvasztott vaj
50 dkg liszt
1 teáskanál. cukor
egy csomag porélesztő

A hozzávalókból rugalmas kelt tésztát gyúrok, majd duplájára kelesztem. A megkelt tésztát 8 egyforma darabba vágom. Mindet négyzet alakúra nyújtom, majd az egyik sarkától elkezdem feltekerni. Mikor a közepéig érek, a szemközti csúcstól kicsit nyújtani kezdem, úgy folytatom a tekerést. Sütőpapíros tepsire fektetem, ismét hagyom duplájára kelni, majd 200 fokos, gőzös sütőben 15 percig sütöm a kifliket.

Tortillaszendvics

A gyerekeim imádják a tortillatekercseket. Általában valamilyen sült hússal, salátával, hagymával, paradicsommal, uborkával és fokhagymás-joghurtos szósszal esszük főétkezésként, de elvihető változatban is meg lehet csinálni. Ilyenkor a joghurtos mártás helyett valami sűrűbb krémmel érdemes megkenni a lapokat.

Hozzávalók

egy-két tortillalap
tetszőleges kence (krémsajt, hummusz, padlizsánkrém, majonéz, stb.)
sült hús darabkák, vagy a gyerek által kedvelt sonkaféle
salátalevelek, felkarikázott uborka
pár deka reszelt sajt

A lapokat megkenjük a krémmel, rátesszük a zöldfélét, húst, ráreszeljük a sajtot, feltekerjük, fóliába csavarjuk, és kész is vagyunk.

Pácolt csirkemell szendvicsbe

Hozzávalók

Két filézett csirkemell vékony szeletekre vágva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
1 piros chili apróra vágva (elhagyható)
egy kiskanál római kömény (egész)
fél citrom leve
kakukkfű
olívaolaj
só, szójaszósz

A csirkemellet lapjában vékony szeletre vágtam. A só és a szójaszósz kivételével a hozzávalókból pácot készítettem, ebbe beleforgattam a húsdarabokat és egy-két óráig hagytam érlelődni. Ha az érlelést hűtőben végzem, sütés előtt legalább fél órával előbb kiveszem a húst, hogy ne legyen hideg.
A grillserpenyőt zsiradék nélkül felmelegítettem, belefektettem a hússzeleteket, és majdnem puhulásig sütöttem, közben megforgatva, mindkét oldalát finoman sózva. Annyi levet engedett, hogy le is öntöttem belőle, mert nem akartam, hogy párolódjon. Amikor már majdnem puha volt, minden húsdarabra csepegtettem egy kevés sötét szójaszószt.

Cafatokra tépkedve valamilyen fűszeres mártással, zöldségekkel pitába is tölthető, vagy tortillába tekerhető. Ha marad, salátába is lehet belőle tenni. Szabad tűzön is elkészíthető.

Sült paprikás diókrém

Hozzávalók

3 nagy piros kaliforniai paprika
2 dl dióbél
3 dl morzsa szikkadt kenyérből
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 kiskanál római kömény frissen őrölve
egy citrom leve
egy kiskanál balzsamecet
egy kis szárított chilipaprika (elhagyható)


A paprikákat tepsire teszem és előmelegített jó forró sütőben megsütöm, amíg a héjuk kissé megfeketedik, és a húsuk összeesik. Ezalatt a kenyérből aprítógéppel morzsát állítok elő, a diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom és megőrlöm. Ha a paprika megsült, a héját lehúzom – jót tesz ilyenkor 10 perc pihenő nejlonzacskóban vagy nedves konyharuha alatt, mert a keletkező gőztől könnyebb hámozni. A hámozott sült paprikát, a diót, a morzsát az olívaolajjal és a citrom levével turmixgép poharába teszem, ízesítem a chilivel, római köménnyel, ecettel, sóval, belereszelem a fokhagymákat, majd homogén állagúra pépesítem. Pitával, zöldségekkel mártogatva nagyon finom, de szendvicsekbe vaj helyett is szuper. A dióra érzékenyeknek javaslom, hogy inkább mandulával próbálják ki.

Ropogós zabtallérok

Hozzávalók

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 tojás
kiskanálnyi sütőpor
egy púpos evőkanál liszt
reszelt citromhéj
fél mokkáskanál fahéj
8-10 szem aszalt sárgabarack felaprítva

A zabpelyhet tálba teszem, hozzádolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Ráreszelem a citromhéjat, meghintem a liszttel, ízesítem a fahéjjal. Másik tálban a cukrot a tojással habosra keverem, majd a zabpehellyel jól kikeverem, végül hozzáadom a barackdarabokat is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és kiskanál segítségével diónyi halmokat rakosgatok rá a masszából, majd kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm. Nem kell megijedni, sülés közben a halmok teljesen kilapulnak, de ez normális. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab tenyérnyi méretű tallér jön ki.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?