Zsuzsi főz főzés recept reggeliEzen a héten a reggeli kerül terítékre. Táplálkozástudományi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos az, hogy a napot elindulás előtt valamilyen kisebb étkezéssel kezdjük. Ez nem is olyan egyszerű, mert van, aki reggel egyszerűen egyáltalán nem éhes, van, aki csak nagyon könnyű ételre vágyik, más meg egy oldal szalonnával sem éri be.

Nálunk a lányom inkább müzlit, joghurtot fogyaszt, a fiam palacsintát enne, de ha valaki eszik valamit, legyen az bármi, ő is kér belőle. A férjem nem igazán eszik, maximum hétvégén, én pedig legszívesebben egy szelet süteménnyel vagy pár darab keksszel kísérem le a kávémat. Ezeket az igényeket nem mindig sikerül teljesíteni, illetve összehangolni, de azért próbálkozom.

A szakértők szerint a jó reggeli tartalmaz rostot, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, fehérjét, azaz bátran ehetünk gyümölcsöt, zöldséget, sovány húsfélét, sajtot, savanyított tejterméket, gabonaféléket, olajos magvakat, illetve ezek kombinációjából álló müzlit, amely azonban nem cukrozott, kenyérfélék közül pedig jobb, ha a teljes kiőrlésűeket választjuk.

Ennek mentén próbálok most a reggelihez pár tippet adni.

Reggeli turmix
 

Nagyon sokan nem igazán tudnak szilárd ételt enni reggel, ezért a következő, receptnek nem nevezhető ötletsor nekik szól. Itt csak be kell dobálni a hozzávalókat turmixgépbe, és már kész is a rostot, fehérjét, vitaminokat tartalmazó könnyű „reggeli”, mellé azért be lehet dobni pár szem zabkekszet, vagy valami hasonlót.

Cékla-alma-répa: egy kisméretű cékla felét, egy kicsi almát, és egy fél sárgarépát összedarabolunk, 3-4 deci vízzel leturmixolunk. Lehet hozzá tenni egy-két evőkanál zabpelyhet is. Aki nem szereti az apró rostokat a poharában, szűrve fogyassza.A víz fele frissen facsart narancslé is lehet.

Bogyós gyümölcs-banán: 15 dkg bogyós gyümölcsöt (fagyott állapotú is lehet) egy kis érett banánnal, és a megfelelő állag eléréséhez szükséges mennyiségű vízzel vagy almalével leturmixolunk.

Barack-málna: 10 dkg fagyasztott málnát egy kisebb doboz barackbefőttel és egy-két deci baracklével vagy narancslével turmixolunk.

Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt választhatunk, amit vízzel, a gyümölcsökhöz illő gyümölcslével, vagy joghurttal, tejjel turmixolunk. Édesíthetjük mézzel, tehetünk hozzá zabpelyhet, hogy táplálóbb, sűrűbb legyen, megszórhatjuk pirított magvakkal, ha nagyon hidegen kedveljük, egy marék jégkockát is dobhatunk a gép poharába,a lehetőségek tárháza végtelen.

Reggeli keksz
 

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • ¼ kávéskanál szódabikarbóna
  • ¼ kávéskanál sütőpor
  • ¼ kávéskanál só
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 12 dkg barnacukor
  • egy tojás
  • egy kávéskanál vanília kivonat
  • 5 dkg durvára vágott dióbél
  • 5 dkg apróra darabolt étcsokoládé
  • 17,5 dkg zabpehely (a kisebb, puhább szemű változat)

A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, két tepsit sütőpapírral kibélelek.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót összekeverem. A vajat a tojással, cukorral és a vaníliával krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a lisztes keveréket, végül pedig belekeverem a diót, csokoládét és a zabpelyhet is. A masszából diónyi golyókat csípek ki, a sütőlemezre helyezem, majd kézzel/villával laposra nyomom, hogy megkapjam a kívánt alakot. A kekszet az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megijedni, ennyi idő után a sütemény még nem szilárd, de hűlés közben megkeményedik. A kisült kekszeket rácsra téve kihűtöm, és kekszesdobozban tárolom.

Amerikai palacsinta
 

Nálam a gyerekek egyik nagy kedvence, gyakran készítem. Bekeverni és kisütni is 2 perc, a maradék másnap reggelre eltehető.

Hozzávalók:

  • 22,5 dkg liszt (fele graham, fele finomliszt)
  • 3 dkg vaj megolvasztva
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • vaj a sütéshez

A hozzávalókból sűrű palacsintatésztát keverek, melyet evőkanállal adagolva felforrósított vajon (esetleg minimális olajon) sütök ki.

Tálalási javaslatok:
-egy kanál natúr joghurt, méz/juharszirup és/vagy friss gyümölcs
-lekvár
-tejföllel megkenve, ropogósra sült szalonnaszelettel  vagy füstölt hallal a tetején
-nyáron a tésztába szoktam bogyós gyümölcsöt (áfonyát belesütni)

Gőzben sült tojás a la Ramsay
 

Ez nem a tipikus hétköznapi rohanós reggeli, inkább ráérős hétvégékre javasolnám, mert elkészítése időigényes a sütő előmelegítése miatt.

Hozzávalók:

  • személyenként legalább két tojás
  • kevés vaj
  • a tojással megegyező mennyiségű szelet sonka

A készítést megelőzően a sütőt 180 fokra előmelegítem, vízforralóban pedig kb. egy liter vizet forralok. A kis kerámia felfújtformákat kikenem vajjal, kibélelem egy szelet sonkával, beleütök egy tojást, és a tetejét finoman sózom. Előveszek egy tepsit, a tojással megtöltött formákat beleállítgatom, majd a tepsibe öntök forró vizet úgy, hogy a formáknak a közepéig érjen. A tepsit akkor teszem a sütőbe, ha az már elérte a szükséges hőfokot, és innentől számítva a tojást 8 percig sütöm-gőzölöm. Ennyi idő alatt a fehérje megkocsonyásodik, de a sárgája még kissé folyós marad.

Ha a megadott idő eltelt, a formákból széles tortakés vagy spatula segítségével kivarázsolom a tojásokat és pirítóssal tálalom.

Almás fahéjas zabkása (Good Food recept)
 

Gyerekeim a hozzátáplálás időszakától általában banános zabkását ettek, nagyon szerették. Én idő szűkében nagyon apró szemű zabpehelyből készítettem, a pelyhet csak leforráztam és beletörtem egy banánt, a receptben viszont egy főzött változat szerepel.

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehely
  • két alma hámozva lereszelve
  • 5 dl tej
  • fél teáskanál fahéj
  • egy kis doboz natúr joghurt
  • méz

A zabpelyhet, almát, fahéjat, tejet lábosba teszem ,felforralom, majd kisebb lángon 4-5 percig gyakran megkeverve összefőzöm. Négy kisebb tálkába osztom, a tetejére kevés joghurtot kanalazok, és ízlés szerint mézzel édesítem.

Ez az alap dúsítható egy-két evőkanál zabkorpával, őrölt lenmaggal, vagy az alma mellé egy összetört banánt is lehet tenni. Tálalásnál megszórhatjuk olajos magvakkal, aszalt, vagy akár friss gyümölccsel is.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz főzés recept reggeliBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?