Sams kérésének megfelelően most máj felhasználásával készülő ételekről lesz szó. A májtól sokan ódzkodnak, mert kiválasztó szerv, így kétségtelen, hogy anyagcsere-termékeket tartalmaz, azonban kedvezőek a beltartalmi értékei. Gazdag A, B, és D-vitaminokban, vasban, rézben és cinkben, ásványi anyagai hozzájárulnak a vérképzés és a nyálkahártyák épségének fenntartásához, ezért heti egyszer érdemes fogyasztani belőle.

Mi a szárnyasmájat kedveljük, és persze a kedvenc a hízott kacsa-és libamáj, de ez csak ünnepi alkalmakon kerül asztalra, hétköznap csirkemájból, vagy pecsenyekacsa májából készítem az ételeket. Készül belőle májpástétom, vagy lesütöm, és libazsírban kifagyasztom, emellett szoktuk enni pirítva, rántva, paprikás lisztben kisütve, de most azért ennél kevésbé ismert módon készítettem el, hátha valakinek megtetszik valamelyik recept.

Kacsamájas zöldséges egytál

50 dkg pecsenyekacsa-máj
két fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
8-10 szem gomba
egy közepes méretű cukkini
80 dkg krumpli
egy ág rozmaring
majoranna
2 evőkanál szójaszósz
fél deci száraz fehérbor vagy alaplé/víz
só, bors
2 evőkanál libazsír vagy olaj
olaj a krumpli sütéséhez

A libazsírt serpenyőben jól felforrósítom, és átsütöm rajta a nagyobb darabokra vágott májat. Közben ízesítem borssal, majorannával és beledobom a rozmaringágat is. Kb. öt perc után hozzáadom a félfőre vágott hagymát, a felnegyedelt gombát és a kisebb darabokra szelt cukkinit is, belereszelem a fokhagymát, aláöntöm a szójaszószt meg a bort, és addig sütöm, amíg a zöldségek roppanós-puhára sülnek. Közben a krumplit megpucolom, kockára vágom és bő, forró olajban kisütöm, lecsepegtetem, majd beleforgatom a májas raguba, mint a brassói esetében szokás. Savanyúsággal szoktuk enni. A bort lehetőség szerint ne hagyjuk ki belőle, ez rántja össze az ízeket igazán.

Kacsamáj paprikával

50 dkg pecsenye kacsamáj
két közepes fej hagyma
egy kápia paprika
3-4 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
só, bors
olaj

Először is minden hozzávalót megfelelő méretűre vágok, mert a főzés ideje annyira rövid, hogy közben erre nincs idő: a májat két-három darabba vágom, a hagymát, fokhagymát nem túl vékony karikákra szeletelem, a paprikát pedig nagyobb darabokra aprítom. Serpenyőben kevés olajat hevítek nagyon forróra, ebben egy-két perc alatt megsütöm a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Beledobom az egészben hagyott rozmaringágat, - jó lesz majd a díszítéshez – és ezzel is átforgatom. Ekkor kerül bele a máj, ami további két-három perc alatt át is sül. Sózom, tekerek rá kevés feketeborsot és az étel ezzel kész is van. Petrezselymes krumplival tálalom, bár nálunk most maradék kapros-vajas krumpli volt a köret. Nagyon érdekes, karamelles ízhatást érhetünk el, ha a sülő májat egy-két evőkanál balzsamecettel locsoljuk meg, de ilyenkor pár percig még sütni kell, hogy az ecet savassága eltűnjön.

Szüreti máj

60 dkg máj (mi a szárnyasmájat kedveljük jobban)
liszt, só bors
2 evőkanál olaj
3 evőkanál vaj
fél deci félszáraz fehérbor
egy kisebb fürt fehér szőlő

A májat megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, vékonyan lisztbe forgatjuk, majd a felforrósított zsiradékok keverékén megsütjük (a közepe maradjon rózsaszínes). Ezután kivesszük, tálalásig melegen tartjuk. A serpenyőbe beledobjuk a szőlőt, hozzáöntjük a fehérbort, kicsit beforraljuk, visszatesszük a májat, átmelegítjük, és tálaljuk.

Göngyölt csirkemáj

50 dkg tisztított csirkemáj
szeletelt bacon (kb. 20 dkg)
őrölt rozmaring
majoranna
0.5 dl fehérbor (elhagyható)
két evőkanál olaj
frissen őrölt feketebors

A májat darabonként egy szelet baconbe tekerem, a szalonnát a májon keresztülszúrt fogpiszkálóval rögzítem. Az így előállított batyukat kiolajozott tepsibe fektetem, megszórom nagyon kevés rozmaringgal (lehet helyette friss ágat is tenni) és majorannával, kevés borssal, aláöntöm a bort, és a tepsit alufóliával letakarom. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a lefedett májat kb. tíz-tizenöt percig sütöm. Ezután leveszem a fóliát, kicsit emelek a hőfokon és még öt percig sütöm, hogy a bacon megpirulhasson. Csak a tányéron sózom, – bár ez a szalonna miatt nem muszáj – és krumplipürével meg salátával vagy savanyúsággal tálalom.
A májjal együtt egy szem aszalt szilvát is betekerhetünk, nagyon finom lesz.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz