Általában a poszt témáját találom ki először és utána írok, most viszont egy fénykép adta az ötletet a mai bejegyzéshez. A gnocchiról fogok írni, ami egy nagyon egyszerűen elkészíthető olasz tésztaféle, általában tejszínes vagy zöldséges szószokkal tálalják, sajttal megszórva fogyasztják.

A kész burgonyás tészta nagyon jól fagyasztható is, ezt érdemes tálcán, egy rétegben végezni, hogy a nudlik ne ragadjanak össze. Amikor enni szeretnénk, még fagyosan kell a forrásban levő vízbe dobni, és megvárni, amíg feljönnek a felszínre. Ez kicsit lassabban történik meg, mint a frissen készült gnocchi esetén.

Az alaptésztát lehet ízesíteni-színezni botmixerrel egyneműsített párolt spenóttal, gombával, sült sütőtökkel, főtt/sült céklával, így változatosabb ételt készíthetünk. Nagyon laktató és olcsó étel, én leginkább egyszerű, húsmentes szósszal szeretem. Először két alaptészta-recept következik, azután pedig pár, a gnocchihoz illő mártás kerül ismertetésre.

Burgonyás gnocchi alaptészta 

Hozzávalók

60 dkg krumpli héjában főzve
5 evőkanál reszelt parmezán
egy tojás
só, frissen őrölt bors
17,5 dkg finomliszt (illetve annyi, amennyit a krumpli felvesz)

A megfőtt, meghámozott krumplit krumplinyomóval megtöröm és egyenletesen szétterítem egy tepsin/munkalapon, hogy gyorsabban hűljön. Ha kihűlt, kupacot készítek belőle (mint tésztagyúrásnál a lisztből), a közepében mélyedést alakítok ki. Ebbe teszem a tojást, sót, borsot, sajtot. Ujjaimmal összekeverem, meghintem a liszttel és lefelé nyomkodva ruganyos tésztává gyúrom. A formázáshoz kisebb darabokat csípek le belőle, melyeket két tenyérrel íz asztalon kígyóvá sodrok, és kb. 3 centis darabokra felvágok. Az eredeti forma eléréséhez ezeket a darabokat még egy villa hátához nyomva kell cifrázni, de ehhez nekem már abszolút nincs türelmem. Ha nem azonnal főzöm ki, folpackkal letakarva pihentetni lehet a hűtőben, vagy a már leírt módon fagyasztható is. Vizet forralok, sózom és kifőzöm a gnocchit, ami akkor jó, ha felemelkedik a víz felszínére. Azonnal beleszedem a kiválasztott mártásba, összemelegítem és tálalom.

Római gnocchi (gnocchi alla romana)

Hozzávalók 

7,5 dl zsíros tej
egy babérlevél
egy zúzott fokhagyma-gerezd
17 dkg búzadara
3 tojássárga
7,5 dkg reszelt parmezán
frissen reszelt szerecsendió
5 dkg vaj

A tejet a babérlevéllel, fokhagymával, kevés sóval felforralom. Ha forr, apránként beleszórom a grízt, és folyamatosan keverem habverővel, hogy ne csomósodjon össze. Kis lángon fedő nélkül főzöm 12-15 percig, amíg besűrűsödik és kezd elválni a lábos oldalától. Ekkor leveszem a lábost a tűzről és darabonként belekeverem a tojások sárgáját, majd beledolgozom a sajtot, szerecsendiót, kevés sót és borsot.

Egy alacsony falú tepsit vastagon kivajazok, beleterítem a gnocchimasszát, és vizes, széles pengéjű késsel elterítem. A tetejét 2,5 dkg olvasztott vajjal megkenem és hagyom kihűlni, majd letakarva 2-3 órára a hűtőbe teszem. Ezután nagy pogácsákat szaggatok belőle, amiket a maradék vajon pirosra sütök. Ezeket a megsütött pogácsákat általában leöntik egy tejszínes-sajtos, vagy paradicsomos mártással, megszórják reszelt parmezánnal, és kb. 10 perc alatt a sütőben átsütik.

Úgy is tálalható, hogy a pogácsákra szeletelt paradicsomot, és mozzarellát teszünk, ezt pestoval is megkenhetjük és 5 percig sütjük a sütőben.

És most következzenek a szószok!

Zsályás vaj

A lehető legegyszerűbb megoldás: 10 deka vajat serpenyőben felmelegítek közepes lángon, ha felolvadt, beledobok 3-4 gerezd aprított fokhagymát és egy marék friss zsályalevelet. Addig pirítom kevergetve, amíg a levelek ropogóssá nem válnak. Beleforgatom a gnocchit és reszelt parmezánnal tálalom. Sütőtökös gnocchihoz szerintem ez a legjobb.

Tejszínes- sajtos szósz

5 deka vajon közepes lángon megfuttatok egy kis fej felaprított hagymát (3-4 szál felkarikázott újhagyma is lehet), majd rádobok 10 dkg húsos bacont (ez el is maradhat9, 3-4 gerezd szeletelt fokhagymát és pár percig kevergetve pirítom. Felöntöm 3 deci tejszínnel, felforralom, beledobok 15 dkg gorgonzolát, vagy más kéksajtot, esetleg karakteres egyéb sajtot, és felolvasztom benne. A végén bazsalikomleveleket tépkedek rá és összeforgatom a gnocchival.

Paradicsommártás

Hozzávalók 

egy kis fej hagyma
egy nagy sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
olívaolaj
só, bors
bazsalikomlevelek

Az olajat felhevítem, megpárolom benne a felaprított hagymát. Hozzáadom a lereszelt répát (egy kis darab zellert is lehet reszelni hozzá), és egy-két percig kevergetve pirítom. Belereszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet. Néha megkeverve kb. negyed óráig főzöm, közben a paradicsomot kissé szétnyomkodom a fakanállal. Sózom, borsozom, és a főzés végén bazsalikomot tépkedek bele, amivel már nem nagyon forralom.

A kész gnocchival összemelegítem, parmezánnal tálalom.

Sültpaprikás szósz (Good Food recept)

Hozzávalók 

3 piros kaliforniai vagy kápia paprika
2 közepes fej hagyma
egy evőkanál olívaolaj
fél evőkanál szárított kakukkfű
egy doboz hámozott paradicsom-konzerv vagy passata (olasz paradicsompüré)

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, a paprikát és a hagymát nagyobb darabokra vágom és a tepsibe terítem. Meglocsolom az olívaolajjal, megszórom a kakukkfűvel és kb. fél óráig sütöm, ezalatt megpuhul és kissé megfeketedik a héja. Lehűtöm, és összeturmixolom a paradicsomkonzervvel vagy passatával. Sózom-borsozom. Lehet ízesíteni fokhagymával, rozmaringgal, chilivel. Természetesen ezt is össze kell melegíteni a gnocchival és a parmezán sem maradhat el. 

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?