Zsuzsi főz recept főzés karácsony

Expressz karácsonyi menü, ami gyorsan elkészíthető és nem igényel nagyobb bevásárlást sem. Ennek megfelelően állítottam össze ezt az ételsort, ahol az egyszerűbb hozzávalókra, a hagyományosabb ízekre és a kis időráfordításra helyeztem a hangsúlyt.

A menü három fogása négy személyre készült, szerintem az ételek másfél óra alatt bőven elkészülnek, már ami a tényleges munkát illeti, és persze ehhez jön még a hűtés illetve sütés ideje, úgyhogy aki ezeket az ételeket szeretné elkészíteni, ne a tálalás előtti órában fogjon hozzá. Lehet, hogy ez az ételsor nem annyira ünnepélyes, mint az előző, de azért szégyent senki sem vall vele, főként akkor nem, ha a vendégek inkább a hagyományos, de könnyű ételeket kedvelik.

Előétel: Bazsalikomos tésztasaláta

30 dkg durumtészta (célszerű valamilyen formát választani pl.: fusili, csőtészták, stb.)
20 dkg mozzarella
négy nagyobb paradicsom
egy padlizsán
két gerezd fokhagyma
olívaolaj
rozmaring
10-15 bazsalikomlevél

fekete olajbogyó

A tésztát fogkeményre (al dente) főzöm. A főzési idő alatt egy padlizsánt nagyobb kockákra vágok, egy evőkanál olajon rozmaringlevelek hozzáadásával grillserpenyőben pirosra sütöm. A mozzarellát és a paradicsomot kisebb kockákra, a fokhagymát apróra vágom. A bazsalikomot felaprítom, salátástálba teszem, rászórom a fokhagymát és meglocsolom 3-4 evőkanál olívaolajjal. Ha a tészta megfőtt, leszűröm, és a bazsalikomos olajba forgatom, hozzáadom a paradicsomot és a mozzarellát, jól átkeverem, majd ha kihűlt, behűtöm. Tálalás előtt legalább fél órát hagyom szobahőmérsékleten és csak utána kínálom.

Főétel: Csirke/hal bundában (Good Food recept)

Személyenként egy vastagabb szelet csirkemell vagy vastag húsú halfilé (65 dkg cápaharcsa)

A mártótésztához

5 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
egy tojásfehérje
egy mokkáskanál szódabikarbóna
125 ml jéghideg ásványvíz

olaj a sütéshez
liszt a hal beforgatásához

A húst/ halat mindkét oldalán kissé megsózom, pár percig állni hagyom, majd leitatom róla a nedvességet. Az olajat mélyebb serpenyőben hevíteni kezdem (mintha rántott húst készítenék).

A tésztához az 5-5 dkg lisztet összekeverem egy tálban, adok hozzá kevés sót, mehet bele őrölt feketebors is. Hozzáöntöm a vizet és pár mozdulattal elkeverem. Nem kell csomómentesre, viszont igyekszem nem kikeverni a szénsavat a vízből, ettől lesz jó könnyű a bunda. Ezután a masszához adom a habverővel félig felvert tojásfehérjét (nem kell kemény hab, csak fehéredjen ki és nőjön meg kissé a térfogata), szintén pár kavarintással összeforgatom.

A filéket lisztbe, majd a tésztába mártom, a felesleges masszát lecsepegtetem és az olajban aranybarnára sütöm 5-6 perc alatt, közben egyszer átfordítom. Ha kész, papírtörlőn lecsepegtetem, majd salátával, tartármártással, sült krumplival vagy krumplipürével kínálom, de saláta helyett párolt zöldséget is ehetünk mellé.

Ha az ásványvizet világos sörrel helyettesítjük, az ételt Orly-módra készítettük el – anyukámnál egyébként szenteste harcsa lesz Orly módra krumplisalátával.

Desszert: Csokoládémousse

15 dkg étcsokoládé (legalább 60%-os, pl: Tibi)
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit.) A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm.

Igen erőteljesen csokoládés, kesernyésebb ízű férfias desszert, ha magas kakaótartalmú csokit használunk, kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, tegyünk bele egy-két evőkanál cukrot/mézet. Egy csipet só is mehet bele, jobban kijönnek a csokoládé ízei.

Ez az alap, de hogy karácsonyi hangulatot varázsoljunk hozzá, a krémet ízesíthetjük pár csepp narancslével és frissen reszelt narancshéjjal, vagy nagyon kevés frissen reszelt  gyömbérrel, esetleg egy-két kiskanál konyakkal, már ha a gyermek nem eszik belőle. Az is megoldás, hogy a krém natúr marad, és az ízesítőket frissen felvert tejszínhabba adagoljuk mellé.

Mindenkinek ezúton kívánok kellemes ünnepeket!

Zsuzsi főz