Rosa Rugosa ötlete volt, hogy a karácsony jegyében érdemes lenne egy-két közismert ünnepi étel receptjét többféle verzióban közölni, ezen pedig a kommentelők boldogan vitatkozhatnak.

Nos, szerintem erre a konyhai szájkaratéra a legalkalmasabb recept a halászlé, mint a magyar konyha egyik legmegosztóbb étele. Megosztó már csak azért is, mert a hallal senki sincs közömbös viszonyban: vagy szeretik, vagy utálják. Mi nagyon kedveljük a halat, és nem csak karácsonykor. Érdemes a sok kedvező élettani hatása miatt is mindenkinek közelebbi barátságba kerülni vele.

Ha abban sikerül konszezusra jutnia két embernek, hogy kedvelik a halat, a vita a halászlé elkészítési módja mentén bizonyára fel fog lángolni. Van, aki a dunaira, van, aki a tiszaira esküszik,  passzírozza, netán szűri, kell-e alaplét készíteni, egy vagy többfajta halból készüljön, kell-e bele tészta, haltej vagy ikra a jobb és még sorolhatnám az ütközési pontokat. Arról már ne is beszéljünk, hogy a halászlékedvelők egy része a bográcsos elkészítésre szavaz, a többieknek meg mindegy. Én a magam részéről szűrném, de a család passzírozva jobban kedveli, viszont a sok halbelsőségben kiegyezünk. Szerintem csípősen a legjobb, de természetesen a gyerekek miatt kompromisszumot kell kötni ebben is, vagy kivenni a léből nekik egy adagot, és a többit csípősen készíteni.

Most három receptet és egy gyerekbarát ötletet közölnék, de aki ismer és készít további változatokat, ne habozzon közzétenni komment formájában.

Tiszai  (szegedi) halászlé pontyból (6-8 főre)

Az alapléhez

50 dkg apróhal (keszeg, kárász)

a ponty feje-farka

két nagy fej hagyma

 

További hozzávalók

1,5 kg ponty

2-3 evőkanál pirospaprika

egy zöldpaprika

egy hegyes erős paprika

50 dkg haltej és ikra vegyesen

Az alapléhez az apróhalat és a ponty fejét-farkát az összevágott hagymával és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, lassú tűzön puhára főzöm, leszűröm, és a halhúst átpasszírozom. A pontyból 3-4 centi vastag szeleteket vágok, kissé besózom, és további felhasználásig félreteszem. Az így kapott levet nagy fazékba öntöm, felhígítom a kívánt mennyiségűre vízzel, hozzáadom a feldarabolt paprikákat és felforralom. Ha forr, rászórom a pirospaprikát, a lángot mérsékelem, hozzáadom a halszeleteket és a belsőséget, sózom és kb. 10-15 perc alatt készre főzöm. Tálalásnál lehet hozzá adni csípős cseresznyepaprikát, és persze jó sok friss kenyeret.

Dunai (bajai) halászlé bográcsban (10 főre)

A tiszaihoz képest ez az ősibb elkészítési mód, itt nincs alapléfőzés, cél, hogy a lé legyen minél finomabb, a halhús csak másodlagos. Épp ezért minden egyszerre megy a fazékba, így egyszerűbb is elkészíteni, főleg bográcsban.

Hozzávalók

3,5 kg ponty

50 dkg vöröshagyma

5-6 evőkanál pirospaprika

két zöldpaprika

egy hegyes erős paprika

A tálaláshoz gyufatészta

A hagymát és a megtisztított halat felváltva kell a bográcsba rakni. Először a fej-farok, majd a kétujjnyi vastagra vágott halszeletek következnek. A csöves paprikákat csak közé kell karikázni. Ezután egy kiló halra 1-1,5 liter vizet számítva fel kell önteni, a víz lepje el a halat. Utána megsózzuk, és mehet a tűzre. A tűz erős legyen, lobogó lánggal égjen. Ha felforr és hab képződik, rászórjuk a pirospaprikát, és kb. fél óráig főzzük. Ha van belsőség, azt a főzés végén kell beletenni. Ha azt akarjuk, hogy szebb színű legyen a lé, a felforralás után csak a paprika felét tegyük bele, a többit pedig a főzés végén.

Hagyományosan külön fogyasztják a levet a tésztával, és utána a halhúst.

Korhely halászlé

Ugyanaz, mint a tiszai halászléhez

2 dl tejföl

egy citrom

az elkészítése megegyezik a tiszai halászléével, de tálalás előtt a lébe belekeverjük a tejfölt és a felkarikázott citromot, amiből mindenkinek teszünk egy karikát a tányérjába.

Férjem családjában szokták így is enni.

Halgombóc a gyerek halászléjébe (meg a szálkától félőkébe)

50 dkg ponty vagy harcsafilé

egy tojás zsemlemorzsa

egy kis fej finomra vágott hagyma

apróra vágott petrezselyem

só, bors

A halhúst ledaráljuk, és a többi hozzávalóval masszává dolgozzuk. Kis gombócokat formázunk belőle, és a felforrt, megpaprikázott halalaplében kifőzzük. Korhely módon is készülhet.

Zsuzsi főz