Erre a hétre ünnepi főfogásokat válogattam. Az ételek kiválasztásánál törekedtem arra, hogy mindenféle húsra hozzak receptet, és arra is, hogy az elkészítési mód is többféle legyen, ezért van köztük magyaros, és kevésbé ismert, különlegesebb fogás is.

Nem is rabolnám többet az időt, jöjjenek a receptek, melyek négy főre szólnak!

Szalonnás-tejfölös sült ponty rozmaringos sült krumplival

Egyszerű, könnyen elkészíthető magyaros fogás pár hozzávalóból, ezáltal túl drága ételnek sem nevezném. Jól illik hozzá a rozmaringos sült krumpli és valamilyen zöld leveles saláta.

egy 1,2-1,5 kg-os ponty
15 dkg füstölt szalonna
3 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
egy teáskanál pirospaprika
só,
olaj


A megtisztított, belezett pontyot sűrűn beirdalom, gyengén besózom. A tejfölben elkeverem a lereszelt vagy átnyomott fokhagymát, kevés sót és a pirospaprikát, majd a hal mindkét oldalát megkenem vele. Vékonyan kiolajozott tepsibe fektetem a halat, az oldalát beborítom vékonyra szeletelt szalonnával, és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Közben, egyszer átfordítom a másik oldalára, ha van kedvem, megkenem a tejfölös kencével. Sült krumplival tálalom, és ha marad a fűszeres tejfölből, mellé kínálom (ha nem marad, lehet még hozzá készíteni, mert passzol a krumplihoz is.)

A sült krumplihoz:

krumpli (70-80 dkg)
olaj
só, friss rozmaringágak

A közepes méretű krumplikat megpucolom, négybe vágom és sós vízben félpuhára főzöm. Szitában lecsepegtetem és jól meg is rázogatom, nem baj, ha kissé sérülnek a darabok, ettől lesz jó ropogós.

Egy megfelelő méretű tepsiben pár percig 2-3 evőkanál olajat forrósítok az előmelegített 180-200 fokos sütőben (akár a hal mellett is lehet csinálni), ha forró, beledobom a lecsepegtetett krumplit, a sóval és rozmaringlevelekkel megszórom, összerázogatom, és ropogósra sütöm.

Őzfilé aszalt szilvás almaszósszal, burgonyafánkkal

Igazi karácsonyi vadétel, annak küldöm, aki múltkor vadrecepteket kért tőlem. Szarvasgerincből is elkészíthető, aki kedveli a vadat, rajongani fog érte. A mártást hidegen vagy melegen is kínálhatjuk.

Hozzávalók

80 dkg őzfilé
8 szelet bacon
rozmaring
feketebors
kevés olaj

A mártáshoz:
2 evőkanál olaj
egy kis fej hagyma
2 cm-es gyömbér
25 dkg aszalt szilva
2 alma
3-4 dl vörösbor
2 evőkanál cukor
fahéj


Először a mártást készítem el. Ehhez az olajat felforrósítom, és a cukrot karamellizálom benne. Ha a cukor már barnul, hozzáadom a felaprított hagymát és gyömbért. Ha ezek átpárolódtak, felöntöm 3 dl vörösborral, beleszórom a szilvát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott almát, és puhára főzöm. Ha szükséges, lehet még rá bort önteni. Ha a gyümölcs már puha, a levét beforralom, fahéjjal, sóval ízesítem. A végére olyan állaga lesz, mint egy hígabb lekvár.
Mielőtt ennénk, elkészítem az őzet is. A filéből négy darabot vágok, mindet körbetekerem 2-2 szelet baconnel, ezt fogpiszkálóval megtűzöm. Én nem sóztam meg, mert a szalonna elég sós volt. Egy tepsiben felforrósítok egy kevés olajat a gázon, és hirtelen megkapatom benne az őzdarabokat. Tekerek rá frissen őrölt borsot, mellédobok egy rozmaringágat és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm, akkor jó, ha a közepe még angolos.
Az őzfilét a szilvás-almás szósszal és burgonyafánkkal tálalom.

Burgonyafánk

6-8 szem héjában főtt burgonya
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
6 dkg vaj
só, szerecsendió

a héjában főtt krumplit még melegen áttöröm, belekeverem a vajat, sóval szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ha már hideg, a liszttel és tojásokkal összedolgozom, kb. olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem.

Csirketekercs spenóttal és juhsajttal

Nőies, kevésbé kalóriadús étel, ha a végén a borral egyidejűleg egy deci tejszínt is öntünk a tepsibe, több mártást kapunk, ami ellensúlyozhatja, hogy szárazabb húsból készül. Salátát mindenképp érdemes mellé kínálni.

Hozzávalók

2 csirkemell filé
15-20 dkg leveles spenót (fagyasztott is lehet)
4 szelet nyers füstölt sonka
8 dkg juhsajt reszelve
egy gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
vaj, egy deci fehérbor

Először elkészítem a tölteléket: a spenótot zsiradék hozzáadása nélkül felolvasztom egy lábosban, hozzáadom az aprított fokhagymát, kevés sóval, szerecsendióval ízesítem, kicsit hűlni hagyom. Levét kinyomkodom, összekeverem a reszelt juhsajttal.
A csirkemelleket félbevágom a néhai mellcsont mentén, így négy húsdarabot kapok. A húsok vastagabb oldalánál mély vágást ejtek és kinyitom a húst, mint egy könyvet (nyitott szeletelés), ezáltal dupla akkora lesz a rendelkezésemre álló hússzelet. Kézzel lelapítom, kicsit megveregetem húsklopfolóval, hogy lehetőség szerint mindenhol egyforma vastagságú legyen. Kevés sót hintek rá, megszórom frissen őrölt borssal, majd a szélesebb oldalát magam felé fordítva az alsó részére helyezek egy szelet sonkát, rá egy kanálnyi spenótos tölteléket és felgöngyölöm, mint a palacsintát. Duplán hajtott alufólia-lapot megkenek vajjal és beletekerem a csirketekercset, a fólia végeit elszorítom, így olyan csomagot kapok, mint egy nagy szaloncukor.

Előmelegített sütőben fél órát sütöm, utána lebontom a fóliát, a keletkezett levet a tepsibe csorgatom, teszek hozzá egy darab vajat meg egy deci bort és kicsit megpirítom. Krumplipürével, vagy zöldséges (gombár, borsós, stb.) rizzsel és a keletkezett szafttal tálalom.

Baconben sült szűzpecsenye (6 főre)

A hagyományosabb ízeket kedvelő húspártiaknak tökéletes főétel lehet, ráadásul nem kell vele sokat bíbelődni. Az ételhez használt bor helyettesíthető akár sörrel, akár pezsgővel, így más-más zamatot kapunk.

Hozzávalók

négy szűzpecsenye
30-35 dkg vékonyra szeletelt bacon
dijoni mustár
frissen őrölt feketebors
friss kakukkfűlevelek

fél deci száraz fehérbor
3 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
olaj

A szüzet lehártyázom, enyhén sózom, bedörzsölöm borssal, rászórom a kakukkfüvet, vékonyan bekenem a mustárral. Ezt követően darabonként négy-öt szelet szalonnát felhasználva betekerem, a baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítem.
Egy olyan serpenyőben, amelyet sütőben is lehet használni, felforrósítok két evőkanál olajat, majd beledobom a vajat is. Ha a zsiradék forró, belefektetem a szűzpecsenyéket és minden oldalukon nagy lángon körbesütöm őket.
Közben a sütőt 160 fokra előmelegítem. Ha a hús elősütésével végeztem, az edényt betolom az előmelegített sütőbe és kb. 15 percig sütöm. A sütési idő vége előtt pár perccel a hús levébe öntöm a bort meg a tejszínt, és így fejezem be az ételt. Akkor van kész, ha a sült tapintásra már kemény, de azért enyhe nyomásnál van még benne egy kis rugalmasság.
A sültet ezután a sütőből kiveszem, deszkán tíz percet pihentetem,a fogpiszkálókat eltávolítom, majd petrezselymes sült krumplival és salátával kínálom. Aki kér, a szaftjából locsolhat rá egy keveset.

Kávésmártásban párolt marha mazsolás-mandulás rizzsel

Nagyon különleges, keleties ízhatású étel, olyan szokatlan hozzávalókkal, mint a kávé és csokoládé. Azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni fűszerekkel, érdekes ízkombinációkkal.

Hozzávalók

hat kisebb, kb. 1,5 cm vastag marhahús szelet (most fehérpecsenye)
1,5 kiskanál köménymag
1,5 kiskanál római kömény
1 fahéjrúd
1,5 evőkanál finomra darált kávé
fél chilipaprika
egy lilahagyma
3 evőkanál paradicsompüré
két gerezd fokhagyma
egy kiskanál barnacukor
két-három kocka 60%-os étcsoki
vaj

A körethez
rizs
egy marék aranymazsola
egy marék vágott mandula
vaj

Előkészületként a fokhagymagerezdeket, köményféléket aprítógépben összedarálom. Serpenyőben felolvasztom a vajat, a hússzeleteket aranybarnára kapatom benne. A fokhagymás köménykeveréket ráteszem, egy-két percig együtt pirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom a paradicsompürét, a chilit, a felkarikázott lilahagymát, felengedem annyi vízzel, ami a húst ellepi. Nem keverem meg, amíg felforr, ekkor hozzáadom a kávét, mérsékelem a lángot és fedő alatt puhára párolom. Mikor a hús puha, leveszem a fedőt, és forralással kicsit besűrítem a mártást. Ekkor tettem bele a cukrot és a csokit, és mondhatom jó ötlet volt, tökéletes egyensúlyt teremtett a fanyar és savanykás ízek között. (A mártás a kávétól kicsit szemcsés, aki ezt nem szereti, a beforralás előtt szűrje le, és utána sűrítse be.)

A rizst megfőzöm, és a vajon átfuttatott-pirított mazsola és mandula keverékébe beleforgatom. A kávés marhát ezzel a rizskörettel tálalom.

Idén nálunk aszalt paradicsommal és gorgonzolával töltött csirkerolád lesz a menü, a köret valószínűleg rizs, de még nem döntöttem el. Szenteste anyukámnál ebédelünk, ott minden bizonnyal lesz töltött csirke vagy pulyka, és hagyományosan rántott hal majonézes krumplival. Eddig még csak vaníliás mandulás kiflit sütöttem, de lesz zserbó, isler, a férjemnek mézes krémes, és persze az elmaradhatatlan kirepedt mákos bájgli, de ezúttal kísérletezem egy csokis-aszalt szilvás verzióval is. Tortát most nem sütök, ez is bőven elég lesz, főleg elkészíteni. 

Jó főzőcskézést és boldog karácsonyt mindenkinek, meg persze szokás szerint továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz