Folytatva a karácsonyhoz kapcsolódó receptek sorát, ezúttal főételeket és köreteket hoztam. Lesz itt vadhús, hal, szűzérme, egy valamit ne várjatok tőlem: pulykáról nem írok, mert nem szeretem.

Igyekeztem olyan fogásokról írni, amelyek legalább részben előkészíthetők, ezáltal meggyorsíthatjuk az ünnepi készülődést.

Őzfilé aszalt szilvás almaszósszal, burgonyafánkkal

Múlt héten valaki jelezte, hogy vadhúst kíván készíteni karácsonyra, ezért ezt a receptet neki ajánlom. Vadhús helyett kacsa-vagy libasülttel is nagyon finom ez a fűszeres gyümölcsös mártás. A köret és a szósz jól előkészíthető, a mártást előre is megfőzhetjük, nem árt neki – sőt!-, ha áll egy kicsit.

80 dkg őzfilé
8 szelet bacon
rozmaring
feketebors
kevés olaj

2 evőkanál olaj
egy kis fej hagyma
2 cm-es gyömbér
25 dkg aszalt szilva
2 alma
3-4 dl vörösbor
2 evőkanál cukor
fahéj

Először a mártást készítem el. Ehhez az olajat felforrósítom és a cukrot karamellizálom benne. Ha a cukor már barnul, hozzáadom a felaprított hagymát és gyömbért. Ha ezek átpárolódtak, felöntöm 3 dl vörösborral, beleszórom a szilvát és a meghámozott, kisebb kockákra vágott almát, és puhára főzöm. Ha szükséges, lehet még rá bort önteni. Ha a gyümölcs már puha, a levét beforralom, fahéjjal, sóval ízesítem. A végére olyan állaga lesz, mint egy hígabb lekvár.

Mielőtt ennénk, elkészítem az őzet is. A filéből négy darabot vágok, mindet körbetekerem 2-2 szelet baconnel, ezt fogpiszkálóval megtűzöm. Én nem sóztam meg, mert a szalonna elég sós volt. Egy tepsiben felforrósítok egy kevés olajat a gázon, és hirtelen megkapatom benne az őzdarabokat. Tekerek rá frissen őrölt borsot, mellédobok egy rozmaringágat és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütöm, akkor jó, ha a közepe még angolos.

Az őzfilét a szilvás-almás szósszal és burgonyafánkkal tálalom.

Burgonyafánk

6-8 szem héjában főtt burgonya
2 tojás
3-4 evőkanál liszt
6 dkg vaj
só, szerecsendió

A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit még melegen áttöröm, belekeverem a vajat, sóval szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ha már hideg, a liszttel és tojásokkal összedolgozom, kb. olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem.

Vajhal spenótos krumplipürével

Ez az étel nagyon könnyű, könnyen is készíthető, egy hátránya, hogy frissen kell (érdemes) készíteni. Vajhal helyett bármilyen vastagabb húsú halfilé (pl.: lazac, harcsa) is használható hozzá, de akinek módjában áll, kóstolja meg a vajhalat, mert nagyon finom.

személyenként egy szelet vajhal-filé
só, frissen őrölt feketebors
olaj, vaj
tetszés szerint citrom

A körethez

egy kiló krumpli
vaj, tejföl, tej
só, szerecsendió
15 dkg spenótlevél (vagy fagyasztott leveles spenót)
10 dkg reszelt edami

A körettel kezdem a főzést. Megfőzöm a krumplit, áttöröm, a vajjal, tejjel, tejföllel a megszokott módon krumplipürét készítek, amit sóval, szerecsendióval és vajon megfuttatott, csíkokra vágott spenóttal ízesítek. A forró pürébe belereszelem a sajtot és tálalásig melegen tartom.

A halat közvetlenül a sütés előtt megsózom, vaj és olaj keverékén megsütöm úgy, hogy ne száradjon ki. Frissen őrölt borsot tekerek rá sütés közben.A megsült halszeleteket a pürével tálalom és adok mellé citromgerezdeket, melynek levével ízesíthetjük a halat.

Dorozsmai molnárponty

Egy igazi magyaros halételt is hoztam, ami elég jól elő is készíthető – bár tudom, hogy a HACCP az előre főzött tésztával nincs nagy barátságban -, tálalás előtt csak be kell dugni a sütőbe, és fél óra múlva már ehetjük is.

6 pontyszelet vagy filé
50 dkg gomba
5 dkg szalonna
1 db zöldpaprika
2-3 karika hegyes erős zöldpaprika (opcionális)
1 db paradicsom
3-4 levél friss rozmaring
1 fej hagyma
liszt, só, bors
pirospaprika
2 dl tejföl
50 dkg csuszatészta
olaj a hal sütéséhez

Első lépésként gombapaprikást készítek, azaz a szalonnát kiolvasztom, rádobom a felaprított hagymát és paprikaféléket. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadom a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot, megszórom pirospaprikával, beledobom a nagyobb szeletekre vágott gombát és puhára főzöm. (Ha nincs elég leve, kevés vizet öntök alá.) Ízesítem sóval, borssal és a rozmaringgal, ha megpuhult, lisztes tejföllel behabarom. A halat besózom, paprikás lisztbe forgatom, majd bő olajban 4-5 perc alatt kisütöm, lecsepegtetem, félreteszem.

A csuszatésztát kifőzöm, leszűröm, összekeverem a gombapaprikással, kiolajozott tepsibe terítem, a tetejére fektetem a halszeleteket, és az egészet forró sütőben 15-20 perc alatt összesütöm. Akkor jó, ha a tészta szélei megbarnulnak, ropogósra pirulnak.

Baconös szűzpecsenye kelbimbóval és sütőtökpürével

négy szűzpecsenye
30-35 dkg vékonyra szeletelt bacon
dijoni mustár
frissen őrölt feketebors
friss kakukkfűlevelek

fél deci száraz fehérbor
3 evőkanál tejszín
5 dkg vaj
olaj

A szüzet lehártyázom, enyhén sózom, bedörzsölöm borssal, rászórom a kakukkfüvet, vékonyan bekenem a mustárral. Ezt követően darabonként négy-öt szelet szalonnát felhasználva betekerem, a baconcsíkokat fogpiszkálóval rögzítem.

Egy olyan serpenyőben, amelyet sütőben is lehet használni, felforrósítok két evőkanál olajat, majd beledobom a vajat is. Ha a zsiradék forró, belefektetem a szűzpecsenyéket és minden oldalukon nagy lángon körbesütöm őket.

Közben a sütőt 160 fokra előmelegítem. Ha a hús elősütésével végeztem, az edényt betolom az előmelegített sütőbe és kb. 15 percig sütöm. A sütési idő vége előtt pár perccel a hús levébe öntöm a bort meg a tejszínt, és így fejezem be az ételt. Akkor van kész, ha a sült tapintásra már kemény, de azért enyhe nyomásnál van még benne egy kis rugalmasság.

A sültet ezután a sütőből kiveszem, deszkán tíz percet pihentetem,a fogpiszkálókat eltávolítom, és a kelbimbóval, meg a tökpürével kínálom

Szalonnás-gesztenyés kelbimbó (Gordon Ramsay receptje)

50 dkg kelbimbó
10 dkg húsos szalonna
15-20 dkg pucolt, főtt gesztenye
olaj, só, feketebors
egy citrom

A kelbimbók külső leveleit leszedem, talpukat levágom, és hosszában félbevágom a szemeket. Forró sós vízben 2-3 percig előfőzöm, majd lecsepegtetem. Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a szalonnát felkockázom és ropogósra pirítom. Hozzáadom a kelbimbót, 2-3 percig pirítom, közben néha keverek rajta egyet. A gesztenyét durvára vágom, az ételhez adom, ráreszelem a citrom héját és kevés citromlevet facsarok rá. Ha kell, sózom, borsozom és a szűzpecsenyéhez tálalom.

Rozmaringos sütőtök-püré

egy kisebb kanadai sütőtök
2-3 gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
5 dkg vaj

reszelt parmezán

A tököt meghámozom, felkockázom és a rozmaringgal, valamint egy gerezd fokhagymával ízesített, enyhén sós vízben puhára főzöm. Levét leszűröm. A vajat megolvasztom, megfuttatom benne a maradék fokhagymát, amit vékony szeletekre vágtam. Rádobom a tököt és kevergetve összetöröm. Pár percig erősebb lángon elpárologtatom belőle a vizet. Sóval és reszelt parmezánnal adom meg az ízét. Kacsasülthöz is nagyon jól illik.

Jó főzőcskézést kívánok a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz