Elkezdődött az iskola, az én lányom is elsős lett, így még több gondot fordítunk arra, hogy a gyerekek elindulás előtt reggelizzenek. Na nem egy sokfogásos english breakfast-ról van szó, inkább olyan gyorsan elkészíthető falatokról, amit a gyerekek (és persze a felnőttek is) szívesen fogyasztanak. Nálunk nagy sláger a joghurt, ezért az alábbi receptek többsége tartalmazza, emellett mindig van valami gabonaféle vagy szénhidrát, aszalt gyümölcs vagy olajos mag, de például – valószínűleg azért, mert elég korán indulunk – fajsúlyosabb ételt, szendvicset nem kívánnak.

Remélem, az alábbi receptekkel többeknek tudok segíteni abban, hogy mivel indítsák a napot.

Ropogós zabtallérok

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg vaj
15 dkg nádcukor
1 tojás
kiskanálnyi sütőpor
egy púpos evőkanál liszt
reszelt citromhéj
fél mokkáskanál fahéj
8-10 szem aszalt sárgabarack felaprítva

A zabpelyhet tálba teszem, hozzádolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Ráreszelem a citromhéjat, meghintem a liszttel, ízesítem a fahéjjal. Másik tálban a cukrot a tojással habosra keverem, majd a zabpehellyel jól kikeverem, végül hozzáadom a barackdarabokat is.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibélelem, és kiskanál segítségével diónyi halmokat rakosgatok rá a masszából, majd kb. 10 perc alatt világosbarnára sütöm. Nem kell megijedni, sülés közben a halmok teljesen kilapulnak, de ez normális. Ebből a mennyiségből kb. 25 darab tenyérnyi méretű tallér jön ki.

Földimogyorós biscotti

Igazi kávé, kakaó mellé való ropogós kétszersült, lehet vele mártogatni is.

Hozzávalók:

2 közepes méretű tojás
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
egy narancs reszelt héja
5 dkg natúr, pirított földimogyoró
5 dkg felaprított étcsokoládé

A sütőt 180 fokra – légkeverésen 160 fokra – előmelegítem, egy tepsit sütőpapírral kibélelek. A tojásokat a cukorral robotgép segítségével könnyű habos masszává verem.

A lisztet a szódabikarbónával elkeverem, egy tálba szitálom, hozzáadom a narancshéjat és a csokidarabokat, majd beleforgatom a tojásos masszába. A mogyorót is beleszórom.

A tésztát a sütőpapírra kanalazom, kialakítok belőle egy kb. 25 centi hosszú, három centi magas téglaformát, vagy hengert, és kb. fél óráig sütöm, amíg világosbarna lesz. Ekkor a süteményt deszkára csúsztatom, a sütő hőmérsékletét pedig visszaveszem 160 – légkeverésnél 140 – fokra. A tésztarudat egy centi vastag szeletekre vágom, melyeket visszahelyezek a tepsire a vágott oldalukkal felfelé. A biscottit még 10-15 percig sütöm, ezalatt kemény, ropogós lesz. Rácsra téve kihűtöm a szeleteket , és fémdobozban tárolom.

Joghurtos "zabkása"

Ez valójában nem zabkása, mert főzni nem kell, elég csak este összekeverni a hozzávalókat egy műanyag fedeles dobozban, és reggelre elkészül a finomság.

Hozzávalók 2 főre:

10 dkg zabpehely
1-1,5 deci joghurt
1-1,5 deci folyadék (tej, kókusztej, növényi tej, víz – én ez utóbbit használom)
méz ízlés szerint
a tálaláshoz gyümölcs

A zabpelyhet a joghurttal, folyadékkal, mézzel elkeverem, annyi folyadékot teszek hozzá, amennyivel jól elkeverhető, de azért ne ússzon benne. Éjjelre beteszem a hűtőbe, reggelire tálalom. Ehető magában, aszalt vagy friss gyümölccsel dúsítva is. A joghurt nálunk natúr görög joghurt, de a gyerekek gyümölcsjoghurttal is eszik.

Ropogós müzli (granola)

Hozzávalók (nagy családi adag több alkalomra):

50 dkg nagy szemű zabpehely,
10 dkg puffasztott rizs
2 evőkanál szezámmag
10 dkg mandulalapocska
5 dkg mogyoró/dió/napraforgómag
1 dl olaj
1 dl méz
20 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, meggy, barack, mazsola, kókuszchips, banáchips, stb.)

Az olajat és a mézet egy serpenyőben összemelegítem, közben a sütőt 150 fokra előmelegítem.

A zabpelyhet, puffasztott rizst, szezámmagot, mandulát, mogyorót egy nagy tálban összeforgatom a mézes-olajos keverékkel úgy, hogy lehetőleg mindenhol bevonja, majd a masszát egy sütőlapon elterítem (neálljon túl vastagon), és kb. 15 perc alatt ropogós-aranybarnára sütöm. Ezután kihűtöm, majd széttördelem, hogy ne legyenek benne nagyobb csomók. Jól zárható üvegben eláll akár két hétig is. Fogyasztható joghurttal, tejjel, a tetejére friss gyümölcsöt is tehetünk.

Gofri (6 db-hoz)

Hozzávalók:

2 kisebb tojás
5 dkg vaj megolvasztva
5 dkg cukor
egy vaníliás cukor
2,5 deci tej
fél csomag sütőpor
20 dkg liszt

A tészta frissen is elkészíthető, de én előző este bekeverem, hogy reggel csak sütni kelljen.

A kétféle cukrot a tojásokkal habosra keverem, majd a masszát a vajjal is kikeverem. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a tejet és sűrű, csomómentes masszává dolgozom el. Az előmelegített gofrisütőbe egy kis tejmerőkanálnyi adagot teszek, és ropogós aranybarnára sütöm a gofrit. Tálalható lekvárral, nutellával, gyümölccsel, tejszínhabbal, ezek kombinációjával (én legjobban baracklekvárral és tejszínhabbal szeretem:-))

Márványkalács (forrás: Szakácsok könyve)

Hozzávalók:

11 dkg finomliszt
4 dkg burgonyakeményítő
fél teáskanál sütőpor
8 dkg vaj
80 ml olaj
14 dkg porcukor
egy csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
3 nagy tojás
1 dkg kakaópor
2 evőkanál tej
csipet só

A lisztet, a sütőport, a keményítőt és a sót összeszitálom. A vajat és az olajat kis lángon felmelegítem. A porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverem, hozzáadom a vaj-olaj keveréket és robotgéppel jól összedolgozom. Egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyikkel jól elkeverem a masszát, majd – ha már minden tojás benne van – több részletben belekeverem a lisztet, közben erőteljesen keverem. Ha az összes liszt belekerüt, még 5 percig verem robotgéppel a legmagasabb fokozaton.

A kakaóport a két evőkanál tejjel elkeverem,  és a masszát egyharmad-kétharmad arányban kettéveszem, a kisebb részbe keverve a kakaót.

Egy téglaformát sütőpapírral kibélelek, és beleöntök egy réteg világos tésztát. Erre evőkanállal váltakozva rétegezem a kakaós és a fehér tésztát. Ha a rétegezéssel megvagyok, villával cikkcakkosan megkeverem a tésztát, hogy kialakuljon a márványminta.

A süteményt 220 fokra előmelegített sütőbe teszem, és azonnal csökkentem a hőfokot 200 fokra. Így sütöm egy negyed órát, majd olajozott késsel nem túl mélyen bevágom a sütemény tetejét. A sütőt 175 fokra állítom és így fejezem be a sütést további 35 perc alatt. A kalácsot rácson kihűtöm, és tejeskávé, kakaó mellé tálalom.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?