Erre a hétre- hogy stílszerű legyek – húsvéti recepteket hoztam. Ezek az ételek tökéletesek az ünnepi vendégváráshoz, sőt, még egyes maradékok (sonka, tojás) utólagos hasznosítására is megfelelőek.

Nálunk húsvétkor általában hidegtál készül, amin biztos megtalálható az általunk készített sonka vagy csülök, a sonkalében főtt tojás, és persze retek, újhagyma is. Töltött tojást általában készítek, és persze sütök is, legtöbbször valamilyen pogácsát, meg házi kenyeret, mert mi a sonkához nem eszünk kalácsot, akkor sem, ha sós. Persze kalács is van, de az mindig a húsvéti reggelihez készül, vagy desszertnek, ebben az esetben mindig megtöltöm valamivel (a gyerekek kedvére általában csokival, kakaóval). Néha sütök tortát is, de ez mindig esetleges, és olyan, amihez épp kedvünk van.

Ilyen tehát a mi húsvétunk, de én arra is kíváncsi lennék, hogy nálatok mit szokás az ünnepi asztalra tenni.

És most jöjjenek a receptek!

Húsvéti saláta

Hozzávalók

6-8 főtt tojás

egy tojásból majonéz

két púpos evőkanál tejföl

egy teáskanál tormakrém

két kis alma

10 dkg főtt füstölt sonka (csak a sovány része)

10 dkg sajt

egy kis fej hagyma

só, bors

Az öntethez a tormát, a majonézt és a tejfölt kikeverem, hozzáadom az apróra vágott hagymát. Sózom, borsozom, beleforgatom a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán át hűtőben érlelem, majd salátalevélen tálalom előételként, de akár főétel is lehet.

Sonkás csiga

Hozzávalók

A tésztához

50 dkg liszt
2 dkg élesztő/ ennek megfelelő szárazélesztő
1 dl tej
1 dl olaj
1.5-2 dl víz

A töltelékhez

30 dkg főtt füstölt sonka
két szál újhagyma
egy marék medvehagyma
8-10 dkg vaj a sonka zsírosságától függően
5 dkg reszelt sajt
só, bors

A tészta elkészítéséhez a lisztet tálba szitálom, beleszórom a szárazélesztőt, hozzáadom az olajat, tejet, vizet, sózom és ebből a katyvaszból tésztát dagasztok robotgép segítségével. Legalább 10 perc kell hozzá, hogy jó hólyagos legyen. . Meglisztezem, letakarva duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, és ismét kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a sonkát ledarálom. Serpenyőben megforrósítom a vajat, rádobom a sonkát, a felkarikázott hagymát és a felcsíkozott medvehagyma leveleket és a húst pár perc alatt kissé megpirítom. Sózom, borsozom.
A megkelt tésztát átgyúrom, fél centi vastagra nyújtom és teljes felületén megkenem a sonkás töltelékkel, majd megszórom a sajttal. Hosszabb oldalánál felcsavarom, és kb. két centis szeletekre vágom. A tekercseket egymás mellé sütőpapírra ültetem, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe tolom, és kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. A csigák sütés közben összenőnek, lehet szétszedve is tálalni, de az is megoldás, ha a vendégek törik le maguknak a szimpatikus darabokat.

Medvehagymás fetakrém

Hozzávalók

20 dkg feta sajt

1 dl olívaolaj

8-10 levél medvehagyma

fél citrom leve és reszelt héja

frissen őrölt feketebors

A fetát darabokra töröm és az olívaolajjal botmixer segítségével krémesre keverem. Hozzáadom a jól megmosott citrom reszelt héját és levét, a felaprított medvehagymát és tekerek rá borsot. Sózni nem kell, mert a feta önmagában is elég sós. Friss ropogós kenyérrel, paradicsommal, olajbogyóval tálalom.

Töltött tojás

Hozzávalók

10 főtt tojás
egy tojásból majonéz (2-3 evőkanál kész majonéz)
15 dkg natúr krémsajt
2 evőkanál mustár
egy marék medvehagyma
három szál újhagyma
15 dkg reszelt sajt
só, bors
salátalevelek a tálaláshoz

A megfőtt, kihűlt tojásokat kettévágom és a sárgákat keverőtálba szedem. Hozzáteszem a krémsajtot, majonézt, mustárt, a felcsíkozott hagymaféléket és simára kikeverem. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, majd belekeverek 5 dkg reszelt sajtot is.
A tálat, amelyben majd kínálom, salátalevelekkel kirakom, és szépen sorban ráültetem a tojásfehérjéket. Ezután kiskanállal beletöltöm a masszát, jó púposan, majd a tojások tetejét meghintem reszelt sajttal. Ha marad a krémből, azzal díszíthető a tál, vagy gyorsan megesszük jó friss kenyérrel.

További variációk:

–                    a krémsajt és majonéz helyett 10 dkg vajat és egy doboz szardíniát veszünk, lilahagymával, reszelt citromhéjjal, pici mustárral díszítjük

–                    a krémsajtba 10 dkg füstölt lazacot keverünk és kaporzölddel ízesítjük

–                    a tojássárgákat kevés vajjal és májkrémmel keverjük ki, adhatunk hozzá lilahagymát, esetleg felaprított csemegeuborkát.

–                    tölthetjük körözöttel is

–                    az alapkrémet színezni is nagyon jól lehet például párolt spenóttal, céklalével is.


A töltött tojást a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól összeérhessenek az ízek.

Az én pogácsám

Hozzávalók

35 dkg liszt

12 dkg  hideg vaj

10 dkg főtt áttört krumpli kihűtve

egy tojássárga

2 evőkanál tejföl

egy zacskó szárazélesztő

2-3 teáskanál só

tetejére:

egy tojásfehérje

reszelt sajt vagy magvak

A lisztet a vajjal, krumplival összemorzsolom, hozzáadom a tojássárgát, sót, élesztőt, tejfölt és rugalmas tésztává gyúrom. Ha túl lágy, lehet még hozzá adni lisztet.

Langyos helyen duplájára kelesztem, tetszőleges méretűre szaggatom, megkenem tojásfehérjével, megszórom sajttal vagy magvakkal. Addig pihentetem, amíg a sütő hőfoka a 180 fokot eléri, majd kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöm.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?