Zsuzsi főz főzés recept húsvét ünnep

Nálunk a húsvét hagyományosan a sonkáról, tojásról, kalácsról, és pár éve a gyerekeknek szánt apróságok eldugdosásáról-megtalálásáról szól. Böjtölni nem szoktunk, és a szokásos ünnepi ételeket készítem ekkor. Az alábbiakon kívül szoktam még készíteni sonkamaradékból valami sós rágcsálnivalót, például sonkás hasét vagy csigát, és az ünnep után előfordul a sonkalével készülő, szinte már egytálételnek beillő bableves is. Ez a poszt a nálunk leggyakrabban előforduló ételekről szól, próbálok a sonkafőzéshez is tippeket adni, és egy kelt kalácsot is hoztam, ami kicsit eltér a megszokottól.

Töltött tojás
 

  • 10 főtt tojás
  • egy tojásból majonéz (2-3 evőkanál kész majonéz)
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 2 evőkanál mustár
  • egy marék medvehagyma
  • három szál újhagyma
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • salátalevelek a tálaláshoz


A megfőtt, kihűlt tojásokat kettévágom és a sárgákat keverőtálba szedem. Hozzáteszem a krémsajtot, majonézt, mustárt, a felcsíkozott hagymaféléket és simára kikeverem. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal, majd belekeverek 5 dkg reszelt sajtot is. A tálat, amelyben majd kínálom, salátalevelekkel kirakom, és szépen sorban ráültetem a tojásfehérjéket. Ezután kiskanállal beletöltöm a masszát, jó púposan, majd a tojások tetejét meghintem reszelt sajttal. Ha marad a krémből, azzal díszíthető a tál, vagy gyorsan megesszük jó friss kenyérrel.
A töltött tojást a fogyasztást megelőző este készítem, hogy másnapra jól összeérhessenek az ízek.

A töltelékbe lehet keverni szardíniát, vagy tonhalat, ledarált sült vagy főtt májat, esetleg párolt zöldséget, vagy zöldfűszereket, és még jobban illik a húsvéthoz az étel, ha sonkalében főtt tojásból készítjük.

Főtt sonka
 

Ez nem recept, inkább tipp azoknak, akik még nem főztek húsvéti sonkát, vagy esetleg nem sikerült. (Nálunk idén nyers, házilag készített füstölt sonka lesz, mert annyira finom lett, hogy vétek lenne megfőzni.)

Szóval, a hagyományos húsvéti sonkához először is a megfelelő húsdarabot kell beszerezni. Ez, ha lehet, legyen hagyományos füstölésű, ne gyorspácolt, vákuumfóliás, mert ez utóbbiakkal elég jól be lehet fürödni és az íze se az igazi. Próbáljuk piacon őstermelőtől, vagy megbízható hentestől beszerezni, ők általában az egész combból is vágnak kisebb darabot, de ha mégse, inkább vegyünk egy kevéssé zsíros füstölt csülköt. Kötözött sonkát csak megbízható helyről szerezzünk be, mert a meggazdagodni vágyó húsfeldolgozók a kötözés során képesek úgy formázni a húst, hogy abban csak hús nincs, a legnagyobb része zsír.

Ha megvan a sonka, főzés előtti este beáztatom. Másnap reggel az áztatóvizet elöntöm, és tiszta hideg vízben – amennyi rendesen ellepi - felteszem főni. A főzővizet lehet ízesíteni egész borssal, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával, de ez el is hagyható, én nem szoktam.

Lassan, kis lángon kell főzni, mint a húslevest, addig, amíg a csont könnyen ki nem fordítható belőle. Ha nem csontos a hús, általában egy kilóra egy órát számoljunk, de azért közben ellenőrizzük a puhulást, mert szétfőzve se jó.

Van, aki melegen tálalja, mi hidegen szoktuk enni, ha megfőtt a sonka, a levében hűtöm ki. Teljes kihűlés után nedves konyharuhába tekerem és így tárolom a hűtőben, hogy ne száradjon ki.

A megmaradt lé tökéletes bab és lencse, esetleg káposztás ételek főzéséhez, de érdemes róla a kifagyott zsírt leszedni, mielőtt eltennénk. A léből ki szoktam venni egy adagot, hogy abban főzzem meg a sonka mellé tálalandó tojást.

A sonkát tojással, mustárral, tormával, retekkel és újhagymával szoktuk enni. Mi kenyérrel kísérjük, bár sok helyen kaláccsal eszik.

Túrókalács
 

(A Good Food első magyar kiadású számából)

Ez nem az a tipikus húsvéti foszlós kalács, mint ami a múltkori kelt tésztás posztban volt, de érdemes kipróbálni, mert az ünnepi reggelihez, uzsonnához lekvárral fogyasztva nagyon illik.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • egy csomag szárazélesztő vagy 5 dkg friss
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárga
  • csipet só
  • egy zacskó vaníliáscukor
  • egy citrom reszelt héja

A lisztet a vajjal elmorzsolom. A friss élesztő használata esetén a langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, (porélesztőnél elég az élesztőt a liszthez keverni) és a túróval, tojássárgájával, és a maradék hozzávalókkal lágy tésztát gyúrok belőle. Egy órán át kelesztem, cipóvá formázom (én most sütőpapírral bélelt téglaformában sütöttem ki) és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm. A tetejére lehet porcukrot hinteni és nagyon jól illik mellé az eper-, vagy más pikáns lekvár.

Jó főzőcskézést a hétvégére, kellemes húsvétolást, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Zsuzsi főz főzés recept húsvét ünnepBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?