Zsuzsi főz recept gasztro húsvét maradék

Most múlt el a húsvét, volt együtt sonka, tojás, kalács, ami már mindenkinek a fülén jön ki, ezért most pár maradékhasznosító recepttel készültem. A sonkából vendégváró falatokat készíthetünk leveles vagy kelt tészta felhasználásával, úgyis jön az anyák napja, ezekkel meg lehet kínálni a családot, biztos díjazni fogják. A főzésnél megtartott főzőléből hagyományosan bableves (és más hüvelyes felhasználásával készült leves), -főzelék, korhelyleves és más hasonlóan laktató ételek készíthetők. A főtt tojás hasznosítható fasírtként, pörköltként, lehet belőle tojáskrém vagy saláta, belecsempészhető mindenféle kencébe dúsításként, én most salátába tettem. Ez utóbbinak diétásabb verzióját is leírom, hátha a fogyinaplósoknak is örömet szerzek ezzel.

Húsvéti saláta

  • 6-8 főtt tojás
  • egy tojásból majonéz
  • két púpos evőkanál tejföl
  • egy teáskanál tormakrém
  • két kis alma
  • 10 dkg főtt füstölt sonka (csak a sovány része)
  • 10 dkg sajt
  • egy kis fej hagyma (póré, újhagyma)
  • só, bors

Az öntethez a tormát, a majonézt és a tejfölt kikeverem, hozzáadom az apróra vágott hagymát. Sózom, borsozom, beleforgatom a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán át hűtőben érlelem, majd salátalevélen tálalom előételként, de akár főétel is lehet.

Diétás változat: Az öntetet 2 deci joghurtból és egy-két evőkanál tejszínből (ez elhagyható, de krémesebbé, dúsabbá teszi a mártást) keverem ki a tormával és a sóval, borssal. Ebbe megy a többi összetevő, a sonka legyen sovány szárnyasból készült sonka, de főtt/sült csirkemellet is lehet használni hozzá. A sajt akár el is hagyható a kevesebb kalória érdekében.

Sonkás csiga
 

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő / egy csomag 7 grammos száraz élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1,5-2 dl víz

A töltelékhez

  • 30 dkg főtt füstölt sonka
  • két szál újhagyma
  • egy marék medvehagyma
  • 8-10 dkg vaj a sonka zsírosságától függően
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, bors

A tészta elkészítéséhez a lisztet tálba szitálom, beleszórom a száraz élesztőt, hozzáadom az olajat, tejet, vizet, sózom, és ebből a katyvaszból tésztát dagasztok robotgép segítségével. Legalább 10 perc kell hozzá, hogy jó hólyagos legyen. Meglisztezem, letakarva duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, és ismét kelesztem.

Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a sonkát ledarálom. Serpenyőben megforrósítom a vajat, rádobom a sonkát, a felkarikázott hagymát és a felcsíkozott medvehagymaleveleket, és a húst pár perc alatt kissé megpirítom. Sózom, borsozom.

A megkelt tésztát átgyúrom, fél centi vastagra nyújtom, és teljes felületén megkenem a sonkás töltelékkel, majd megszórom a sajttal. Hosszabb oldalánál felcsavarom, és kb. két centis szeletekre vágom. A tekercseket egymás mellé sütőpapírra ültetem, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe tolom, és kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. A csigák sütés közben összenőnek, lehet szétszedve is tálalni, de az is megoldás, ha a vendégek törik le maguknak a szimpatikus darabokat.

A medvehagyma helyettesíthető újhagyma zöldjével, de akár petrezselyemmel is, a tölteléket pedig lehet színesíteni aszalt paradicsommal, vagy a sonkával együtt megpárolt piros kaliforniaipaprika-kockákkal.

Sonkás félhold
 

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • egy tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 20 dkg főtt füstölt csülök vagy sonka (húsosabb részek)
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • egy kiskanál mustár
  • só, bors

A tetejére

  • tojásfehérje
  • köménymag

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetem, de előző este is elkészíthető. Ezalatt a töltelékhez a sonkát megdarálom, összekeverem a tejföllel, mustárral, borssal és sózom is, ha a füstölt hús nem elég sós. A tésztát vékonyra nyújtom, és pohárral kb. 5 centi átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Minden kör közepébe teszek egy kiskanálnyi sonkás tölteléket, a tésztát ráhajtom, a széleknél villával összenyomkodom. A félholdakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket a tésztakészítésnél megmaradt tojásfehérjével lekenem, és megszórom pár szem köménymaggal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Időt lehet spórolni, ha hasonló módon leveles tésztát töltünk meg.

Jó sütést-főzést kívánok a hétvégére, és továbbra is várom javaslataitokat és ötleteiteket!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>