Múlt héten többen kértetek vegetáriánus ételeket, így most ezt a kérést igyekszem teljesíteni.  Vegán, azaz teljesen tej-, tojás- és állati fehérjementes ételeket ne várjatok tőlem, mert családilag az a vélekedés, hogy legalább valami ilyesminek lennie kell az asztalra kerülő ételben, de a húst minden további nélkül ki tudom iktatni az étrendből heti két-három napra.  (Tovább a férjem makacs ellenállása miatt nem, mert az első húsmentes nap után sóhajtozni kezd, hogy ő hogy szereti a húst, meg reggelire is húst tudna enni, és én meg ilyenkor megsajnálom.)

 

Nem tudok sajnos teljesen szezonális recepteket írni, de a padlizsán, cukkini, gomba télen is megfelelő minőségben kapható, így lehet ezekkel nyugodtan főzni. Nyáron a receptekben felhasznált paradicsom természetesen igazi zöldség, de ilyenkor sokkal jobbnak tartom a jó minőségű paradicsomkonzervek használatát, mint az agyonműtrágyázott narancssárga paradicsomnak nevezett szörnyedvényeket.

Gombás rizottó

A rizottó egy nagyon finom, gyorsan és változatosan készíthető egytálétel, amibe bármilyen párolt/sült zöldségfélét belecsempészhetünk, de mindenféle fakszni nélkül is el lehet készíteni, és sajttal tálalni.

Érdemes hozzá alaplét készíteni, de végszükségben leveskockát is lehet használni (bár ezt én nagyon ellenzem). Ez most egy zöldségalaplé, de csirkeszárnyból, -csontból főzött lé is teljesen megfelelő.

Az alapléhez

Két sárgarépa
Egy cukkini
Egy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pár rózsa brokkoli
egy ág rozmaring
pár levél zsálya
egy marék petrezselyem-és bazsalikomlevél

A rizottóhoz

50 dkg gomba (legjobb, ha vegyes, és erdei gomba is van benne)
két gerezd fokhagyma
egy fej hagyma
10 dkg vaj
egy csokor petrezselyem
40 dkg rizottórizs  (kis, kerekszemű, pl arborio, carnaroli, vialone nano fajta)
1,5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál mascarpone
5 dkg parmezán
só, bors

Az alaplét készítem el először: a zöldségeket a fűszernövényekkel fazékba teszem, leöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és kb. fél óra alatt megfőzöm. A lé kb. 1-1,5 liter kell, hogy legyen a végén. A gombát megtisztítom, nagyobb darabokra vágom. Serpenyőben 3 dkg vajat forrósítok, és kis lángon megpuhítom benne a felszeletelt fokhagymát. Ekkor rádobom a gombát, adok hozzá két evőkanál fehérbort, és addig kevergetem, amíg megpuhul. Ekkor megszórom a felaprított petrezselyemmel, sóval, borssal, és további felhasználásig félreteszem.
Ezután készítem a rizst. Első fontos teendő az alaplevet kis lángon forrásba hozni, és pöszörögni hagyni.
A rizottóhoz a hagymát nagyon finomra aprítom, 5 dkg vajon kis lángon kevergetve megpuhítom, nem hagyom megsülni, mert nem mutatna túl jól az ételben. Ha a hagyma átpárolódott, rádobom a rizst, és a szemeket folyamatos kevergetés közben jól felmelegítem, hogy a vaj mindenhol bevonja. Ekkor ráöntöm a bort, majd hagyom, hogy teljesen elpárologjon. Ha ez megtörtént, merőkanalanként elkezdem adagolni az éppen csak forrásban levő alaplevet, folyamatosan kevergetve a rizst. Az újabb merőkanálnyit mindig csak akkor adom hozzá, amikor az előzőt a rizs már teljesen felszívta. Kb. 17 perc alatt a rizsszemek elérik a megfelelő állagot (al dente). Ekkor hozzáadom a félretett pirított gombát, sózom, borsozom, jól elkeverem, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem a parmezánt és a mascarponét, és azonnal tálalom, ha szükséges, további parmezán kíséretében.

Ha csak sima csiperkegombánk van, érdemes beletenni egy marék vízben kiáztatott szárított erdei gombát, hatalmas ízbeli különbséget eredményez!

Zöldbab paradicsommal

Könnyű, önmagában is fogyasztható étel, de szárazabb, natúr húsok mellé köretnek is finom.

50 dkg tisztított zöldbab
négy húsos paradicsom vagy egy doboz hámozottparadicsom-konzerv
négy gerezd fokhagyma
négy szardellafilé (elhagyható)
friss rozmaring és bazsalikom
olívaolaj, só
reszelt sajt

Egy evőkanál olívaolajat felforrósítok, rádobom a szardellát, öntök rá az olajából egy keveset és addig sütöm, amíg a halacskák elolvadnak az olajban. Ekkor rádobom a lapokra vágott fokhagymát, pár levél rozmaringot és hozzáadom a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot is. Öntök alá egy-két evőkanál vizet és félig puhára párolom. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a bazsalikomleveleket is és addig főzöm, amíg a bab roppanós-puha nem lesz, és a paradicsom által engedett lé kissé besűrűsödik.
A tányéron reszelt sajttal megszórom és friss puha kenyérrel tálalom, mert ezzel a legjobb kitunkolni a fűszeres paradicsomos levét. Langyosan a legfinomabb.

Padlizsános rizs

Ezt az ételt a szükség szülte, maradékok felhasználására készült, de nagyon ízletes, könnyű fogás, aminek a fűszerezése a megszokotthoz képest különleges. Azt hiszem, Black Cat már korábban megfőzte.

Egy padlizsán
Fél cukkini
Egy fej lilahagyma
Négy gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál paradicsompüré (Mutti passata)
Oregano
Rozmaring
Római kömény
Fahéj
Egy chilipaprika
Só, olaj
10 dkg jól olvadó reszelt sajt
2 zacskó gyorsrizs

A rizst kifőzöm. Amíg fő, a padlizsánt felkockázom, 15 percre besózom, a kiengedett levétől lecsepegtetem. A cukkinit a padlizsánnal azonos módon felvágom, a hagymát, fokhagymát, chilit felaprítom.
Felforrósított olajon a hagymát megpirítom egy mokkáskanál római köménnyel, majd hozzáadom a zöldségeket, a chilit és a fokhagymát. Oreganóval, rozmaringgal fűszerezem, és kb. 10 perc alatt erős lánggal puhára párolom-sütöm. A zöldség akkor megfelelő állagú, ha még kissé roppanós, de már átfőtt. Ekkor hozzáadom a paradicsompürét, a sót és a fahéjat és jól összefőzöm. Elég vastag mártásnak kell lennie. Kb. 5 perc múlva hozzáadom a főtt rizst, szintén erős lánggal pár perc alatt összesütöm, ezalatt a rizs kissé beszívja a paradicsomos fűszeres mártást, de nem lesz száraz. A lángot elzárom alatta, beleforgatom a sajtot, ha elolvadt, tálalom. Italnak jól passzol hozzá a joghurt.
Ez a fűszeres rizs padlizsán, cukkini töltésére is alkalmas.

Fetás cukkinilepény

Ez az adag négy főre szól, két személyre érdemes felezni. Akkor lesz igazán finom, ha a cukkiniből a levet eléggé ki tudjuk nyomni, és gyorsan, forró olajban sütjük ki, hogy ne szívhassa be a zsiradékot.

1,5 kg cukkini
40 dkg fetasajt
egy tojás
liszt
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyem
egy csokor kapor
só, bors
olaj

A cukkinit héjastól durvára reszelem, és fél órára konyharuhára terítve szikkasztom, hogy a leve kicsepegjen. Utána még a két tenyerem közt ki is nyomkodom.
A kinyomkodott reszelt cukkinit mély tálba teszem, hozzáadom a felaprított hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, az elmorzsolt fetát, és a tojással, valamint liszttel olyan sűrűségű masszává dolgozom össze, mint a tócsni  tésztáját.
Sóval, frissen őrölt borssal ízesítem, majd serpenyőben, forró olajon aranybarnára sütöm az evőkanállal megformázott lepénykék mindkét oldalát.
Tálalásnál lehet még zöldfűszerrel vagy fokhagymával ízesített tejfölt adni mellé.

Fűszervajas bagett

Egyszerűen és olcsón készíthető vacsoraétel, amely borkorcsolyaként is megállja a helyét. Lehet mellé valamilyen zöldsalátát is kínálni.

Egy bagett

10 dkg vaj

egy csokor petrezselyem

só, bors

2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)

5-8 dkg reszelt sajt (elhagyható)

A bagettet hosszában bevagdosom úgy, mintha szeletelni akarnám, de a szeleteket nem vágom teljesen át.

A vajat az aprított petrezselyemmel, sóval, borssal, reszelt fokhagymával és a sajttal egyneműre keverem, és ezzel a fűszeres krémmel megkenem a bagettbe vágott közöket. Az egész kenyeret betekerem alufóliával és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt átsütöm, ezalatt a vaj megolvad és a kenyér kicsit ropogóssá válik. A bevágások mentén szeletelem és forrón kínálom.

Jövő hétre tervbe vettem a gyorsan készíthető süteményeket, de várnám további kéréseiteket, témajavaslataitokat!

Zsuzsi főz