Nyáron sok salátát, natúr húst és gyümölcsöt eszünk, az édességeket sem vetjük meg, de ezekből is a könnyű krémes-gyümölcsös hideg desszerteket részesítjük előnyben. Arra gondoltam, hogy most ilyeneket szedek össze nektek. A válogatás során igyekeztem figyelni arra, hogy a tűzhelyet/sütőt ne, vagy csak egy minimális időre kelljen bekapcsolni. Remélem, mindenki talál majd az alábbiak közül az ínyére valót.

Ribizlis-málnás kehely

Hozzávalók

egy kis doboz málna (kb.10-15 dkg)
25 dkg ribizli
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy citrom reszelt héja
6 evőkanál cukor
2 zacskó piros tortazselé-por
késhegynyi fahéj

Először a gyümölcszselét készítem el. Ehhez a zseléport négy evőkanál cukorral elkeverem és kevergetés közben felöntöm 6 dl vízzel, de még jobb, ha valamilyen - adott esetben piros – gyümölcslét használunk. Ezt a keveréket kevergetve felforralom és a forrástól számítva 1 percig főzöm. A megtisztított gyümölcsöt tálba teszem, ráöntöm a keveréket, belereszelem fél citrom héját és kb. 8 percig hűlni hagyom, közben néha megkeverem.
A tejszínt habbá verem, beleforgatom a 2 evőkanál cukrot, a szobahőmérsékletű mascarponét, ízesítem fahéjjal és a maradék citromhéjjal.
Ha a két alkotóelem kész, kezdődhet a rétegezés. A kelyhek aljára a gyümölcszseléből teszek 3-4 evőkanálnyit, rá ugyanannyi krémet, megint zselét, majd addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére zselé került. A desszertet letakarva jól behűtöm, és 4-5 óra múlva kínálom.

Citromfagyi  (Nigella Lawson receptje alapján)

Hozzávalók

2 nagy biocitrom leve és héja
20 dkg porcukor
egy nagy pohár natúr joghurt
4 dl tejszín

Az alaposan megmosott citromok héját lereszelem, levüket az utolsó cseppig kifacsarom, vigyázva, hogy a magok ne kerüljenek bele. A citromhéjat és levet összekeverem a cukorral és a joghurttal és a keveréket hagyom fél óráig állni, hogy jól átvehesse az ízeket.
A tejszínt habbá verem – Nigella szerint 3 evőkanáljeges vizet kell hozzáadni felverés előtt, énezt kihagytam – és lazán összekeverem a joghurtos-citromos keverékkel. Zárható, fagyasztóba tehető edénybe teszem és beküldöm a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órát pihen szobahőmérsékleten, utána kelyhekbe adagolom, ribizlivel és ostyával díszítem.

Gyümölcsös ricotta torta

Hozzávalók

A tésztához

10 dkg vaj
20 dkg liszt
egy evőkanál porcukor
késhegynyi sütőpor vagy szódabikarbóna
egy tojás
baracklekvár

A krémhez

50 dkg ricotta
3 dl joghurt
2 csomag Dr Oetker Zseléfix (hidegen keverhető
egy citrom leve és reszelt héja
5 evőkanál porcukor
összesen 50 dkg ribizli és áfonya
egy csomag piros tortazselé

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrom és egy órát a hűtőben pihentetem. Ezután nyújtom, kibélelek vele egy tortaformát és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütöm vaksütéses módszerrel, melynek lényege, hogy a nyers tésztára sütőpapírt borítok, arra fél kilónyi babot/lencsét teszek, amely nehezékként funkcionál és nem engedi, hogy felpúposodjon a tészta. (A felhasznált hüvelyes már nem fogyasztható, de e célra bármikor használható.) A sütés nálam kb. 10-12 percig tartott. A tortaalapot még melegen megkenem a lekvárral és hagyom kihűlni.
A krémhez a ricottát a joghurttal botmixer segítségével krémesre keverem, hozzáadom a citrom levét, reszelt héját, a zselatin fixet és habverővel egy percig keverem. A cukrot csak ezután adom hozzá és azzal is jól kikeverem. A krémet a tésztalapra öntöm, szépen elegyengetem és beteszem a hűtőbe. Ha a krém már megszilárdult, kirakom a torta tetejét a gyümölccsel és ráöntöm a használati utasítás szerint elkészített zselét. Fogyasztásig hűtőben tartom. Célszerű előző este elkészíteni, mert az omlós tészta így jól meg tud puhulni, mire a tányérra kerül a torta.

Sárgabarackos tejszínes pite

Hozzávalók

A tésztához
17 dkg finomliszt
1 evőkanál porcukor
12 dkg hideg vaj
csipet só
2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez
40 dkg sárgabarack
3 tojás
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
csipet fahéj (elhagyható)
egy evőkanál mandulalikőr(vagy egy kávéskanál aroma)

A tésztához a finomlisztet összeszitálom a sóval és a cukorral. A vajat kisebb kockákra vágom, a liszthez adom, és egy villával addig nyomkodom, amíg morzsalékossá válik. Ekkor kanalanként adagolva a vizet, összegyúrom. Nekem 2 kanál víz elég volt hozzá. A tésztát folpackba csavarva egy órát pihentetem a hűtőben.

Ha ez az idő eltelt, lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és kibélelek vele egy tetszőleges (kb. 25 centis) sütőformát úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Nem kell megijedni, ha nem sikerülne a nyújtás, én kisebb darabokra vágtam a tésztát és tenyérrel lapogattam a formába.

A tésztát megszurkálom, fóliát terítek rá, erre nehezéket (bab/lencse) teszek, és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöm.

Amíg a tészta sül, elkészítem a tölteléket. A barackokat kimagozom és negyedekbe vágom. A tojást a cukorral, tejszínnel, fahéjjal és a likőrrel habosa keverem.

Az elősütött tésztáról leveszem a nehezéket és a fóliát és kirakom a sárgabarackkal, majd ráöntöm a tojásos tejszínt. A sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentem és addig sütöm a süteményt, amíg a krém kocsonyássá-rezgőssé válik. Ez kb. 25 perc. Hűtve tálalom.

Citromos álom

Noha sokat hallottam korábban is erről az édességről, csak mostanában, egy munkahelyi névnapozáson kóstoltam először. Szerelem volt az első látásra, mert nagyon finom, hűsítő, ráadásul nagyon gyorsan elkészül, és az alapanyagok is mindenki által elérhetők.

Hozzávalók

30 dkg babapiskóta (Savoiardi, olasz cukrozott tetejű piskótát használok hozzá)
5 deci 20%-os tejföl
5 deci habtejszín
2 nagy citrom (lehetőleg bio)
10 evőkanál cukor

A jól lehűtött tejszínt habbá verem (Felverés előtt célszerű 15 percre a fagyasztóba tenni.), a tejfölt összekeverem a cukorral és a citromok reszelt héjával, kifacsart levével. A habbá vert tejszínt beleforgatom a tejfölbe, majd összeállítom az édességet. Egy üvegtál alját kirakom babapiskótával, befedem egy réteg krémmel, majd megint piskóta, utána megint krém jön, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére krém kerüljön. Fogyasztás előtt 4-5 órát hűlnie kell, legcélszerűbb előző este elkészíteni.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos taratalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?