Itt a tavasz, és vele együtt az igazi tavaszi zöldségek-gyümölcsök ideje. Medvehagymát, spárgát, karalábét már kapni, nemsokára lesz zöldborsó is. Eper már van a piacokon, igaz még nem magyar, de már legalább van íze. Ezen felbuzdulva úgy gondoltam, pár tavaszi zöldséggel-gyümölccsel készült étel receptjét hozom a hétvégére. Remélem, mindenki talál köztük olyat, ami ínyére való.

Tavaszi spárgaleves

Hozzávalók:

80 dkg zöldspárga
egy csokor újhagyma (5 szál)
5 dkg vaj
2 dl tejszín
egy csapott evőkanál liszt
só, bors
csipet cukor

A spárgát megtisztítom, azaz az alsó végéből kb. két centit – a fásabb, keményebb részt – levágok. Ha fehér spárgát veszünk, akkor a külső vékony héját a sípok teljes hosszában leszedem, a zöldspárgának azonban finomabb a héja, így azzal nem szoktam foglalkozni. A sípokat 2-3 centis darabokra vágom.

A vajon megfuttatom a felkarikázott újhagymát, felengedem 1,2 liter vízzel. Sózom, borsozom, csipet cukrot adok hozzá, beledobom a spárgát és addig főzöm, amíg puha lesz. Ekkor szűrőkanállal kihalászom a léből a spárgadarabokat, a fejeket megtartom, a szárakat pedig a lével turmixolom. A liszttel elkevert tejszínnel finomítom, visszateszem a spárgafejeket és egy-két perc alatt készre főzöm. Vajas pirítóssal szoktuk enni.

Medvehagymás töltött karalábé

Hozzávalók:

4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt

Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal – kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem.
Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.

Zöldséges húsgombóc

Hozzávalók:

50 dkg darált hús (csirke, pulyka, sertés, bárány)
egy tojás
egy vastag szelet kenyér vízben puhára áztatva
oregano
kakukkfű
fél csokor petrezselyem,
só, bors
50 dkg zöldborsó
50 dkg leveles spenót (vagy 25 dkg fagyasztott leveles spenót)
egy csokor újhagyma
3-4 dl tejszín
csipet cukor

8 dkg vaj
2 evőkanál olaj 

A húsból elkészítem a masszát a húsgombócokhoz. Ehhez a húst tálba teszem, hozzáadom a kenyeret, a tojást, ízlés szerint oregánót és kakukkfüvet, a fél csokor felaprított petrezselymet, sózom, borsozom. Kis húsgombócokat (nagyobb diónyi méretűeket) formálok a masszából és  két evőkanál olaj és a vaj keverékén minden oldalukat aranybarnára sütöm. Ha ez megvan, papírtörlőre teszem, hogy lecsöpögjenek.

A maradék vajat egy lábosban felolvasztom, megfuttatom rajta a felkarikázott újhagymát. Rádobom a zöldborsót, a fagyasztott spenótot és majdnem teljesen puhára párolom. Ha leveles spenóttal főzöm, azt csak a borsó puhulása után adom hozzá. Ekkor felöntöm a tejszínnel, sóval, borssal ízesítem, hozzáadom a húsgombócokat és még kb. 10 percig összeforralom. Ha a levét elfőné, kevés tejszínt vagy vizet lehet hozzáadni.

Epres túrótorta

Recept

A piskótalaphoz:

3 tojás
6 dkg cukor
9 dkg liszt
csipet só

A krémhez:

egy vödör (50 dkg) krémes tehéntúró (Lidl-ből)
másfél csomag dr. Oetker zselatin fix (főzés nélküli)
2 dl tejszín fél citrom leve és reszelt héja
4-5 evőkanál porcukor

A gyümölcshöz:

30 dkg eper
2 cm-es gyömbérdarab
egy evőkanál porcukor

A piskóta hozzávalóiból tésztát készítek: kettéválasztom a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval elkezdem habbá verni. Ha félig felvertem, mehet bele a cukor, amivel kemény habbá verem, ekkor óvatosan beleforgatom a tojássárgáját és az átszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben – a sütő nyitogatása nélkül – 10-15 perc alatt világos színűre sütöm. További felhasználás előtt kihűtöm.

Az epret megtisztítom, lapokra vágom, ráreszelem a gyömbért, megszórom a porcukorral és negyed órát így pihentetem.

A krémhez a vödrös túrót elkeverem a citrom levével és héjával, másik edényben habbá verem a tejszínt. A krémes túróhoz hozzáadom a zselatint és robotgéppel egy percig verem. Ezután kerül bele a tejszínhab és a cukor, amivel jól összeforgatom. (Nagyon fontos, hogy a cukor mindig a zselatin elkeverése után következzen). Összeállítom a tortát: a tortaformába helyezett piskótalapon elrendezem a gyömbéres epret, majd ráöntöm a tejszínes krémet. Legalább három órát a hűtőben tartom, hogy a krém megdermedjen.

Epres "lasagne" (2 darabhoz)

Hozzávalók:

egy adag fagyasztott leveles tészta felengedve, 6 lapra vágva
20 dkg fehér csokoládé
egy evőkanál tej
reszelt citromhéj
2 dl tejszín
25 dkg ricotta (olasz savósajt, tkp. Túróféleség) vagy túró
egy csomag Dr. Oetker Zselatin fix
40 dkg eper

A leveles tésztát felolvasztom, 5-6 lapra vágom, sütőpapírral bélelt sütőlapon 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm páronként (ennyi fér a tepsire). Nem kell megrémülni, a lap  magasra emelkedik fel, de amikor már langyos, a két tenyerem közt finoman összenyomom, és így kellően lapos lesz. A tésztalapokat hagyom kihűlni.
A megtisztított epret vékony szeletekre vágom.

A csokit összetördelem és vízgőz felett a tej hozzáadásával felolvasztom.(Életemben először csináltam ilyet, az elején masszává állt össze, azt hittem így is marad, de aztán engedelmeskedett.) A felolvadt fehércsokit langyosra hűtöm, ekkor kanalanként habverővel hozzákeverem a szobahőmérsékletű ricottát és a reszelt citromhéjjal ízesítem. Másik tálban félig felverem a tejszínt, hozzáadom a zselatin fixet, és nem túl kemény habbá verem, majd beleforgatom a ricottás masszába.

Tálra teszek egy lap tésztát, megkenem 3-4 evőkanálnyi krémmel, ezt kirakom eperrel. Ráfektetem a következő lapot és ismétlem a műveleteket. Egy süti három lap tésztából áll, a másik három lapból ugyanígy készítem el a másikat is. Pár órára hűtőbe teszem, hogy a krém kissé meghúzzon. Tálalásnál fűrészes késsel próbálom szeletekre vágni, vagy sikerül, vagy nem.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?