A múlt heti szünet után –amit Zabpehelynek nagyon köszönök – ismét én következem. Tünde kérésére most olyan poszt következik, amiben egy hétre vonatkozó főétel-ajánlat szerepel. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani az anyatársaknak, mert tudom, hogy gyakran jelent gondot, hogy mi kerüljön az asztalra. Ennek oka lehet akár időhiány, de olyan is van, hogy nincs ötlet/ihlet.

Igyekeztem könnyen elkészíthető, változatos recepteket válogatni, és arra is törekedtem, hogy megfelelő legyen a hús-zöldség-szénhidrát aránya, emellett a szezonalitást is próbáltam figyelembe venni. Amelyik étel receptje már szerepelt korábbi posztban, ott csak linket közöltem.

Rendhagyó módon a hetet a hétvégével kezdem, mert ekkor talán nyílik lehetőség munkaigényesebb ételek elkészítésére is, melyek maradéka a hét elején nagyon jól felhasználható.

Szombat

Sült hal paprikaszósszal, krumplipürével

4 szelet vastag húsú halfilé (pl.:harcsa, cápaharcsa, afrikai harcsa)
4-5 evőkanál liszt
egy citrom reszelt héja
egy kis ág rozmaring

olaj a sütéshez

A mártáshoz


három piros kaliforniai paprika
két gerezd fokhagyma
bazsalikomlevelek
két evőkanál olívaolaj
pár csepp citromlé


A halakat fél órára besózom, és citromhéjjal, felaprított rozmaringlevelekkel bedörzsölve pihentetem. Amíg a hal pácolódik, elkészítem a mártást. Ehhez a paprikákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és előmelegített 220 fokos sütőben megsütöm. Közben néhányszor megforgatom, hogy mindenhol egyenletesen süljön. Ha már mindenhol megfeketedett a paprikák héja, kiveszem a tepsit a sütőből, és öt-tíz percre alufóliával letakarom. A képződő gőztől könnyebb lesz hámozni majd. A gőzfürdő után lehúzom a paprikák héját, a művelet közben próbálom a kicsorgó levet felfogni. A meghámozott paprikát egy kisebb lábosba teszem, botmixerrel pépesítem. Ízesítem reszelt fokhagymával, sóval, citromlével és felaprított bazsalikommal, hozzákeverem a olívaolajat és pár perc alatt összeforralom a mártást. Tálalhatom hidegen, melegen egyaránt.
A halakat lisztbe forgatom és nagyon forró olajon aranybarnára sütöm őket. A halat a paprikaszósszal és krumplipürével tálalom.

Bónusz track: Dorseti almás sütemény (Hugh Fearnley-Whittingstall-tól)

450 gramm alma
fél citrom leve
225 gramm puha vaj
280 gramm cukor
300 gramm liszt
50 gramm őrölt mogyoró
4 tojás
2 evőkanál vanília kivonat
2 evőkanál sütőpor
barnacukor a hintéshez

A sütőt 180 – légkeverésen 160 - fokra előmelegítem. A tepsit sütőpapírral kibélelem. Az almát meghámozom, kimagozom és vékony szeletekre vágom, ráfacsarom a citrom levét is, hogy ne barnuljon meg. A vajat, cukrot, tojásokat a liszttel, vaníliával és a sütőporral egy mély tálban simára keverem. A massza felét a kibélelt tepsibe öntöm, ráteszem az almaszeletek felét, erre megy a maradék tészta, rá pedig a maradék alma. A tetejét meghintem barnacukorral és 45-50 percig sütöm. A sütés után még 10 percig a tepsiben hagyom, majd utána kiveszem és szeletekre vágva kínálom. A sütemény nagyon puha, szaftos lett, és tetszett, hogy az alma kétféle állapotban van jelen benne: egyrészt teljesen megsülve a tésztában, másrészt pedig kissé karamellizálódva a tetején.

Vasárnap

marhahúsleves

A leves maradékát szűrve fagyasszuk le, jól fog jönni krémlevesekhez, rizottókhoz, mártásokhoz. A maradék főtt zöldségből, – és ha marad - húsból később saláta készül.

Gombás csirkecsíkok rizzsel

60 dkg csirkemell
fél kiló óriáscsiperke vagy más (erdei) gomba tisztán mérve
két kis fej hagyma
négy gerezd fokhagyma
egy ág rozmaring
só, bors
5 dkg vaj
egy evőkanál olaj
3 dl húsleves (lehet kockából is)
3 evőkanál tejföl
egy csokor petrezselyem
pár csepp citromlé

A csirkemellet felcsíkozom, és az olaj meg a vaj keverékén aranybarnára sütöm, közben frissen őrölt feketeborssal, rozmaringgal és kevés sóval ízesítem. Ezalatt felaprítom a hagymát és a fokhagymát, és nagyobb darabokra vágom a gombát. Ha a hús már színt kapott, rászórom a hagymát, fokhagymát és a gombát, és addig sütöm, amíg a gomba kissé összeesik. Ekkor felöntöm a levessel, beleszórom a felaprított petrezselymet és kb. 5 percig főzöm. A levébe keverem a tejfölt, ízesítem a citromlével és ha szükséges, sóval, és egy-két perc alatt összeforralom. Párolt rizzsel tálalom.

Hétfő

Levesben főtt marhahús

Almás tormamártás/ kapormártás (nagyétkűeknek főtt krumpli is)

3 dkg vaj
3 dkg liszt
3-4 dl húsleves
nagy csokor kapor
egy kis pohár tejföl

A vajon megfuttatom a lisztet, majd rászórom a kaprot. Egy-két percig állandóan keverve párolom, felöntöm húslevessel, felforralom, pár perc alatt kissé beforralom, a végén hozzákeverem a tejfölt. Szükség szerint sózom, ízesítem citrommal (ecettel, bár ezt én nem szoktam).

Kedd

Orosz hússaláta (nagyétkűek süssenek mellé egy szelet natúr húsfélét/halat)

A levesben főtt marhahús maradéka
Maradék leveszöldség, főtt krumpli
Két kisebb alma
Két-három csemegeuborka
Kiskanálnyi ecetes torma
2.5 dl tejföl
2 –3 evőkanál ketchup
só, bors

A tejfölből a ketchuppal, sóval, borssal dresszinget keverek. A húst, zöldségeket, almát, csemegeuborkát kis kockákra vágom és belekeverem a mártásba. Egy-két órát hűtöm, ha van rá idő és friss péksüteménnyel, most ciabattával tálalom.

Ciabatta

Szerda

Kínai kel főzelék

tükörtojás

Csütörtök

Wokos zöldséges csirke

40 dkg csirkemell
2-3 közepes sárgarépa
egy zöld kaliforniai paprika
egy cikk fehérkáposzta
egy nagy fej hagyma
3 gerez fokhagyma
3 centis gyömbérdarab
egy chilipaprika
egy mokkáskanál őrölt koriander
szójaszósz
olaj

A wokos ételkészítés lényege az előkészítés, mert ha már ég a láng az edény alatt, felgyorsulnak az események. Emiatt a hozzávalók darabolásával kezdem: a húst felcsíkozom, a répát keresztben kettévágom és a fél répákból hosszanti szeleteket vágok, melyekből kb. fél centi vastag csíkokat készítek. A paprikát csíkokra vágom, a hagymát nyolcadolom és leveleire bontom, a fokhagymát durvára darabolom. A káposztát úgy vágom fel, mintha párolt káposztát vagy salátát készítenék belőle. A gyömbért tetszés szerint lehet apróra vágni vagy reszelni hámozás után.

Ezután jön a java, maga a főzés. Ehhez a wokot felforrósítom, teszek bele két evőkanál olajat, megvárom, amíg felforrósodik, és beleöntöm az aprított gyömbért, a chilit (egészben, hogy utána ki tudjam venni, vagy ha szereti mindenki, szeletelve is mehet az ételbe), a fokhagymát, és addig sütöm, amíg illatozni nem kezd. Ezután adom hozzá a húst. Kevergetve aranybarnára pirítom, közben megszórom a korianderrel, és tetszés szerint locsolok rá szójaszószt. Ha átsült, kiveszem az edényből és félreteszem. A wokba evőkanálnyi olajat öntök, és beleszórom a répát, káposztát, hagymát, paprikát. Ha nincs elég nedvesség, öntök alá még szójaszószt. Addig sütöm kevergetve, amíg kicsit összeesnek, de roppanósak maradnak. Ez kb. 4-5 perc. Ezután visszateszem a húst, utánaízesítek szójaszósszal – sózni emiatt nem igazán kell -, összeforrósítom az ételt, és tálalom rizzsel vagy kínai tésztával.

Variálható, a recepthez jól illő zöldségek: gomba, kínai kel, zöldbab (zöld hüvelyű), brokkoli

Péntek

Sajtos brokkoli-krémleves

70 deka friss brokkoli
1.2 liter húsleves
3 gerezd fokhagyma
5 deka reszelt edami sajt
8 deka reszelt parmezán
fél deci sör
só, szerecsendió, tarkabors frissen őrölve
a tálaláshoz pár csepp tejszín és parmezán

A levest felforralom, beledobom a megtisztított, egészben hagyott fokhagymát és a rózsáira szedett brokkolit puhára főzöm benne. Leveszem a tűzről és botmixerrel egyneművé mixelem. Beleteszem a sajtokat, sózom, borsozom, ízesítem szerecsendióval, majd visszateszem a lángra, beleöntöm a sört és még egyszer felforralom, hogy a sajt elolvadhasson. Tálalásnál tejszínnel csepegtetem meg a tetejét és reszelt parmezánnal megszórom. Fokhagymás csigát adok mellé.

Fokhagymás csiga (Stahl recept)

50 dkg liszt
egy zacskó (7 gramm) porélesztő
3 dl langyos víz
egy evőkanál olívaolaj
két kávéskanál só
két kávéskanál cukor
8 dkg vaj

2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál pesto
5 dkg reszelt sajt (parmezán)

Az első hat hozzávalót mély tálba teszem és robotgéppel ruganyos kenyértésztává dagasztom. A tésztát lehet friss aprított zöldfűszerrel is gazdagítani, én ezt most nem tettem.
A tésztát letakarva langyos helyen duplájára kelesztem. Ezalatt elkészítem a tölteléket. A puha vajat a reszelt fokhagymával és a pestóval habosra keverem, ízlés szerint sózom.

Ha a tészta megkelt, átgyúrom, kinyomkodom belőle a levegőt. A negyedét levágom, kinyújtom, és egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A maradék tésztát kinyújtom, megkenem a pestós vajjal, és ráreszelem a sajtot. A két rövidebb oldalánál kb. 2 centire felhajtom a tésztát, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem, mint a bejglit. A kapott tésztarudat kb. két centi vastagon felszeletelem, így csigákat kapok, amelyeket a tepsiben fekvő tésztára rakosgatok. A csigákat kb. negyed óráig pihentetem, ez épp elég arra, hogy előmelegítsem a sütőt 200 fokra. A pihenőidő eltelte után a tepsit az előmelegített sütőbe tolom és 25-30 perc alatt megsütöm a csigákat.

Jó főzőcskézést kívánok és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Aki esetleg vendégposztot szeretne írni bármilyen gasztrotémában, mint Zabpehely, ne fogja vissza magát!

Zsuzsi főz