gasztro recept Zsuzsi főz

Erre a hétre úgy gondoltam, hagyományos, magyaros ételeket hozok, úgyis kezd őszbe fordulni az idő, talán ilyenkor nagyobb a keletje a házias, nehezebb fogásoknak, meg persze nagyon sokan a hagyományos konyhát kedvelik leginkább, így nekik is kedvezek .

Igyekeztem nem túlzásokba esni, és egymással összeillő, a gyomrot nem túlságosan megterhelő ételeket összeválogatni, bár ennek a menüsornak az elfogyasztása után bizonyos, hogy senki nem fog éhesen felállni az asztaltól.

Első fogásként hagyományosan levest választottam, a második egy igazi klasszikus, amit sajnos – főként közétkeztetésben – képtelenek normálisan elkészíteni, és a desszertnél is igyekeztem ezt a magyaros vonalat továbbvinni, bár a leírt rétes nem tradicionális töltelékkel készül.

Remélem, azért mindenki talál benne a fogára valót.

Zöldségleves vajgaluskával

Ez a könnyű zöldséges leves talán illik az alábbi vaskosabb főétel és desszert elé, bár ha háromfogásos ebéd nyitányaként esszük, a levesbetét el is hagyható. A galuska belefőzése esetében elég utána egy szelet rétes is.

Hozzávalók

3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
egy fej hagyma
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
egy csokor petrezselyem
1 liter csontlé vagy húsleves, esetleg zöldséglé vagy víz
egy babérlevél
2 cm-es gyömbérdarab
kevés köménymag
egy tojás
3 dkg vaj
liszt

olaj

A zöldségeket megtisztítom és megpróbálom egységes méret kisebb kockákra vágni. Lábosban olajat hevítek, megfuttatom rajta a hagymát, majd kevergetve pár percig pirítom rajta a felkockázott répaféléket, karalábét és zellert. Ezután felöntöm, beledobom a babért, gyömbért, köménymagot, a kisebb darabokra vágott kelkáposztát, és a zöldségek puhulásáig főzöm. Közben kikeverem a vajasgaluskát, ehhez a puha vajat a tojással és annyi liszttel dolgozom össze, amennyit felvesz, majd sóval ízesítem. Galuskatészta állagúnak kell lennie.
Ha a zöldségek megpuhultak, kiskanállal a forró levesbe szaggatom a galuskát, beleszórom a felaprított petrezselymet és addig főzöm, amíg a levesbetét is át nem fő. Ez még egy-két percet vesz igénybe.

Bácskai rizses hús

A megszokott recepthez képest én annyiban térek el, hogy 4-5 cső zöldpaprikát is teszek hozzá, valamint hogy kissé rizottós állagúra főzöm, nem engedem, hogy a szaftot teljesen beszívja a rizs.

Hozzávalók


1 kg sertéscomb
2 nagy fej vöröshagyma
5 cső zöldpaprika
két gerezd fokhagyma
egy kiskanál köménymag
fűszerpaprika
erőspaprika-krém
só, bors
olaj
50 dkg rizs

Első lépésként sertéspörköltet főzök, amihez a hagymát apróra vágom, és olajon fonnyasztani kezdem. Három cső paprikát feldarabolok és ezt is hozzáadom, kissé sózom. Beleszórom a köménymagot, és hagyom, hogy kissé kipattogjon. Amikor a hagyma már üveges, rádobom a felkockázott húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Leveszem a lángról, megszórom pirospaprikával, elkeverem, felöntöm annyi vízzel, amennyi szűken ellepi. Beledobom az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, ízesítem az erőspaprika krémmel, sózom, és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a megmosott rizst – én kerekebb szeműt szeretek használni hozzá -, felöntöm a rizs térfogatához képest kétszeres mennyiségű vízzel és fedő alatt kis lángon addig főzöm, amíg a rizs a folyadék háromnegyedét magába nem szívja. Ekkor elzárom alatta a lángot, de húsz percig rajtahagyom a fedőt. Ezalatt a maradék vizet is beszívja, rizottóhoz hasonló állagú lesz.
Valamilyen ecetes savanyúsággal tálalom.

Alternatív elkészítési javaslat: az előbbivel azonos módon készítem addig, amíg a rizst bele nem keverem a pörköltbe. Ugyanúgy és ugyanannyi vízzel öntöm fel, mint fent, a tűzhelyen felforralom, lefedem, betolom a 170 fokos előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt összesütöm, amíg a levet a rizs fel nem szívja.

Ilyenkor én eleve olyan nagyobb edényben (jénai, kerámiaedény) készítem, ami sütőbe tehető. Ennél az elkészítési módnál nem kell a tűzhely mellett állni, de a sütőben levő rizses húst érdemes egyszer-kétszer átkeverni.

Őszi rétes

A készen kapható leveles tésztának köszönhetően nagyon könnyű elkészíteni. Réteslapba ezt a tölteléket én nem tenném, mert a gyümölcs nagy darabokban van, levet enged, a réteslap pedig túl vékony, nem bírja el, átázik.

Hozzávalók

egy csomag (450 gramm) fagyasztott leveles tészta

4 db kicsi alma

2 db kisebb körte

4 db szilva

10 dkg aszalt áfonya vagy mazsola

fél citrom

2 dkg vaj

2-3 evőkanál cukor

egy teáskanál fahéj

5-6 evőkanál zabpehely

Először a tölteléket készítem el, mert ki kell hűteni, mielőtt a tésztába tölteném. Ehhez a körtét és az almát meghámozom, kimagozom és kisebb kockákra vágom. A vajat lábosban megolvasztom, rádobom a körtét, az almát és az áfonyát, megszórom a cukorral, ízesítem fahéjjal, ráfacsarom a citromlét, és 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha a leve elfő és még kicsit roppanós. Ekkor elzárom alatta a lángot és rádobom a kimagozott, elnegyedelt szilvát. Ha a töltelék kihűlt, kezdődhet a töltés. A kiengedett tésztát téglalap alakúra nyújtom (3-4 mm vastag legyen), megszórom a zabpehely felével, ráterítem a tölteléket, ezt is megszórom a zabpehellyel és felcsavarom. A roládot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét felvert tojással megkenem és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vagy hidegen kínálom.

Zsuzsi főz

 

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?