Visszavonhatatlanul közeleg a karácsony, ezért most nem a mostanában szokásos utazós poszt következik, ideje készülődni az ünnepre.

Sajnos, abszolút nem lesz időm idén a főzőcskézésre, így igyekeztem olyan süteményrecepteket válogatni, amelyek gyorsan összedobhatók, de ennek ellenére megfelelnek az ünnepi hangulatnak. Ezek általában kevert tészták, de aki aprósütemény receptet keresne, a karácsony címke alatt megtalálhatja a tavalyi összeállítást. Remélem, tudtok ebből is hasznosítani néhányat.

Mogyorós csillag

8 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg őrölt mogyoró
20 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
5 dkg cukor
egy kiskanál vaníliakivonat
10 dkg étcsokoládé a díszítéshez.

A barackot apróra vágom, összekeverem a mogyoróval, liszttel, cukorral, vanília kivonattal belereszelem a vajat – tapasztalatom, hogy így lehet a hideg vajat legjobban darabolni - , hozzákeverem a tejfölt és összegyúrom. Ezután két órára folpackba csomagolva mehet pihenni a hűtőbe. Az idő elteltével kinyújtom, csillagokat, vagy más tetszőleges formákat szúrok ki belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütöm. A csokit vízgőz felett felolvasztom és megmártom benne a süteményeket, száradás után pedig mehet a sütisdobozba. Én háromféle díszítést csináltam: lett félig mártott, csokis tetejű és csokicsíkos, nekem ez utóbbi tetszik a legjobban.

Zserbó

35 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
15 dkg porcukor
egy tojás
1 dl langyos tej
egy csomag szárazélesztő (7 gr)
egy üveg házi baracklekvár
20 dkg darált dió

A mázhoz:

2 evőkanál kakaó
2 evőkanál cukor
kevés víz
5 dkg vaj

A puha vajat a tojással és az 5 dkg cukorral habosra keverem. Beleszórom az élesztőt, a lisztet, hozzáadom a langyos tejet és alaposan összedolgozom. A tésztát három darabba vágom, és mindegyikből egy, a sütőtepsim méretének (kb. 20x30 cm) megfelelő vékony lapot nyújtok. Az első lapot a tepsibe fektetem és bőven megkenem lekvárral A töltelékhez a diót meg a porcukrot összekeverem és a felével meghintem a tésztalapot. Ráfektetem a következő lap tésztát, ezt is megkenem lekvárral és rászórom a maradék diós cukrot. Befedem a megmaradt tésztalappal és kicsit meg is nyomkodom. A süteményt tűvel megszurkálom, majd langyos helyen egy órát kelesztem. A megadott idő elteltével 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm és hagyom kihűlni. A máz hozzávalóit sűrűre főzöm és széles pengéjű tortakés segítségével bevonom vele a süteményt. Ha a máz megszáradt, lehet is enni. Jó sokáig eláll és közben egyre finomabb lesz.

Ananászos marcipánkenyér (Dr. Oetker recept alapján)

20 dkg friss vagy konzerv ananász
20 dkg marcipánmassza
17,5 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliáscukor
1 csipet só
3 tojás (közepes méretű)
30 dkg liszt
2 csapott teáskanál sütőpor

Az ananászt kis kockákra vágom. A marcipánmasszát robotgéppel jól átkeverem, hozzáadom a vajat, és jól összedolgozom. Közben beledolgozom a cukrot, vaníliás cukrot és a sót. A tojásokat egyenként adom hozzá és mindegyikkel jól átkeverem. A sütőporral elkevert lisztet a masszába szitálom és belekeverem az ananászt. A tésztát sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér-formába öntöm, 150 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. egy óráig sütöm. Sütés után a süteményt 10 percig a formában állni hagyom, majd egy sütőrácsra borítom, és hagyom kihűlni.

Be lehet vonni étcsokis mázzal, lehet a tésztába mandulát, aszalt áfonyát tenni, de önmagában is finom. Zsírpapírba csomagolva 4-5 napig biztos eláll, csak kicsit morzsálódik.

Angol almás gyümölcskenyér (GoodFood recept)

Ez egy olyan sütemény, mint a híres angol karácsonyi puding, csak nem hetek alatt készül el, hanem tíz perc alatt összeállítható. A sűrű tésztát reszelt almával lágyítja a recept, ami jól passzol a karácsonyi fűszerekhez. Eredetileg melasz kellene bele, de az nekem nem volt, így a sötét szín elérése érdekében egy evőkanál olajjal kikevert kiskanálnyi kakaót tettem bele, és a trükk bevált, majdnem olyan sötét lett a sütim színe, mint amilyen az eredeti fotón látható, ráadásul az ízének sem ártott. Most fűszerként mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de lehet fahéj-szegfűszeg-gyömbér-szerecsendió házilag előállított keverékét használni, úgy is nagyon jó lehet.

20 dkg puha vaj
15 dkg barna nádcukor
3 felvert tojás
1 evőkanál melasz
20 dkg liszt
2 evőkanál mézeskalács fűszer
egy evőkanál sütőpor
2 közepes méretű alma reszelve
30 dkg aszalt gyümölcs (szilva, eper, mazsola, meggy)

A sütőt 180 – légkeverésen 160- fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelem a sütőformát, amiben a süteményt készíteni kívánom. (Nálam ez 24 cm-es kapcsos tortaforma volt.)

Az alma és az aszalt gyümölcs kivételével a hozzávalókat tálba teszem, és robotgép segítségével egynemű tésztává keverem. Akkor jó, ha a színe kivilágosodik és jó sűrű.

Ekkor beleforgatom a reszelt almát és az apró darabokra aprított aszalt gyümölcsöt is. A masszát a tortaformába öntöm, és 50 perc-1 órát sütöm, amíg a közepébe szúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. A tortaformát rácsra teszem, és így hagyom kihűlni. Lehet a tetejét porcukrozni, vagy krémsajtos mázzal bevonni, bár szerintem egyik sem létszükség. Folpackba csomagolva fémdobozban akár egy hétig is eláll, ha hagyják.

Jó főzőcskézést kívánok a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz