Egyéb ötlet híján most a lányom és a fiam kedvenc ételeiről írok.

Elöljáróban annyit: a lányom rettenetesen rossz, a fiam meg fantasztikusan jó evő. Annyi közös van bennük, hogy mindkettő szereti a nyers zöldséget és gyümölcsöt, a sajtot, joghurtot és a tojást. Ezzel a lányom által bevitt egészségesnek mondható élelmiszereket gyakorlatilag fel is soroltam.

Nagyobbik gyermekem ugyanis a főtt ételek közül a tükörtojást/rántottát, a spagettit, zöldborsófőzeléket és a hús-vagy zöldséglevest eszi meg, de ezeket sem mindig. Van, amikor megfőzeti a zöldborsófőzeléket, utána meg csak turkál benne. Egyéves koráig viszonylag jól evett, utána meg mintha elvágták volna. Persze megy (menne) még a virsli, a halrudacska, meg a sült krumpli, de ezeken kívül nem sok mindent eszik szívesen. Emellé még édességmániás is, a fagyi, a csoki jöhetne bármikor, de a házi süteményből szinte soha nem kér. És természetesen gyakorlatilag mindent kenyér nélkül eszik.

A főzésbe igyekszem bevonni, szeret is a konyhában lenni, tésztát gyúrni, pizzát nyújtani, megrakni feltéttel, panírozza a húst szívesen, de a végeredményből szinte sose eszik.

A fiam pont az ellentéte: már a hozzátáplálást sem lehetett a tankönyvi módon csinálni vele, mert neki sose volt elég semmiből a pár kanálnyi, rögtön betolta az egész adagot. A mai napig sokat és szívesen eszik gyakorlatilag bármiből, kivéve a spenót meg a sóska, de ezeknek is inkább a színétől van megrémülve, mert megeszi a spenótot és sóskát is, de csak akkor, ha az étel nem egyöntetűen zöld színű. Imádja a húsos ételeket, a halat, a rizst, tésztát valamilyen szaftos raguval, nokedlit, pörköltet, főzelékeket, egyedül a hideg kajáért nincs oda. Az édességeket is eszi, ha kap, de ha nem kap, akkor se tör ki a hiszti, igazi anyák álma, már ami az evést illeti. Mindent szívesen kóstol, az új ízeket is örömmel fogadja, evés közben repked, mint egy madár, ha ízlik neki az étel, ha kérdezzük, finom-e, vadul bólogat meg cuppog.

Na, két ilyen gyereknek nem egyszerű összerakni a menüt, a lányomnak, ha van valami kívánsága, szívesen főzök külön is, hogy utána verjem a fejem a falba, hogy már megint feleslegesen dolgoztam (ennek ellenére mindig belesétálok a csapdájába).

Ennyi bevezetés után lássuk, mi az amit – talán mindketten – szívesen esznek.

Bolognai spagetti

Na, ez az, amit mindkettő szeret, a fiam egyik kedvence, merthogy paradicsomos-darálthúsos, és még tészta is van benne. Mivel másfél éves, neki a raguhoz gyakran főzök apróbb tésztát, amit könnyen meg tud enni, vagy a spagettit pár mozdulattal apróbbra mixelem botmixerrel.

50 dkg darált marhahús
kb 5 dkg húsos szalonna (elmaradhat)
1 nagyobb sárgarépa
kisebb darab zeller vagy egy zellerszár
egy fej hagyma
négy gerezd fokhagyma
2 doboz 40 dekás darabos hámozott paradicsom konzerv
friss rozmaring és bazsalikom
kakukkfű
fahéj

só bors
olívaolaj


A szalonnát kiolvasztom, ha kevés a zsírja, egy-két evőkanál olívaolajat is adok hozzá. Ezen a zsiradékon megpirítom a hagymát, rádobom a lereszelt sárgarépát és zellert. Pár percig pirítom ezt is, majd ráteszem a darált húst és kavargatva morzsalékosra sütöm. Hozzáadom a felaprított fokhagymát, a paradicsomkonzerveket,a bort, sózom borsozom, beleteszem a késhegynyi fahéjat is. Kis lángon 1-1.5 óráig főzöm, a vége felé adom hozzá a felaprított friss zöldfűszereket. A végére sűrű ragut kapok.

A szószt spagettivel, tagliatellével (ezt jobban szeretem) tálalom. Lehet úgy adni, hogy a tálba tett főtt tésztára kanalazzuk a mártást, de szerintem finomabb, ha egy kis serpenyőben egy adagra való ragut felmelegítek, beledobom a tésztát és pár percig erős tűzön kevergetve összemelegítem. Parmezánt adok hozzá.

Rakott zöldbab

A fiam egyes számú kedvence, bármikor, bármennyit megeszik belőle, ezért gyakran készítem, és fagyasztok is le neki belőle. Szereti kínai kellel, kelkáposztával, karfiollal, patisszonnal, tökkel is, úgyhogy variálni is tudom. A paradicsomkarikákat csak a rakott zöldbab tetejére szoktam tenni, a többire csak tejföl és sajt kerül. A lányom közölte már előre, hogy nem hajlandó megenni, de érdekes módon ebédnél mégiscsak megette az egész tányérral. Egyszer. Nem biztos, hogy következő alkalommal is így lesz…

egy kiló zöldbab
40 dkg darált hús
20 dkg rizs
egy zöldpaprika
egy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
köménymag
pirospaprika
egy (de inkább másfél) nagy pohár tejföl
1-2 paradicsom
15 dkg reszelt sajt

A rizst megfőzöm dupla mennyiségű vízben. A zöldbabot megtisztítom, darabolom, sós vízben puhára főzöm. (Lehet fagyasztottat is használni.) Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és a felkockázott zöldpaprikát, rászórok fél mokkáskanálnyi köménymagot is. Ha a hagyma már üveges, rádobom a húst, kevergetve pirítom. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Amikor a hús már kifehéredett, rászórok két teáskanál pirospaprikát, sózom, jól elkeverem, majd aláöntök kb. egy deci vizet és pár perc alatt puhára párolom. Ha kész, a húst a rizzsel összekeverem.  Nagyon vékonyan kikenek egy kisebb tepsit olajjal, megszórom zsemlemorzsával. Beleterítem a bab felét, erre rakom a húsos rizst, majd ismét zöldbab következik. A tetejét bőven megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal. A paradicsomot vékonyabb karikákra vágom és elrendezem a sajt tetején. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt átsütöm.

Zöldségleves vajas galuskával

Ez a lányom terepe, hiszen levesről van szó. Valószínűleg apai ágon lett leveses, mert anyósom levesmániás, mi meg alig eszünk, a lányom viszont odavan érte. Főleg a hús nélküli levest kedveli sok zöldséggel, tésztával, de azért a tojásleves is lecsúszik neki néha.

3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
egy fej hagyma
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
egy csokor petrezselyem
1 liter csontlé vagy húsleves
egy babérlevél
2 cm-es gyömbérdarab
kevés köménymag
egy tojás
3 dkg vaj
liszt

olaj

A zöldségeket megtisztítom és megpróbálom egységes méret kisebb kockákra vágni. Lábosban olajat hevítek, megfuttatom rajta a hagymát, majd kevergetve pár percig pirítom rajta a felkockázott répaféléket, karalábét és zellert. Ezután felöntöm, beledobom a babért, gyömbért, köménymagot, a kisebb darabokra vágott kelkáposztát, és a zöldségek puhulásáig főzöm. Közben kikeverem a vajas galuskát, ehhez a puha vajat a tojással és annyi liszttel dolgozom össze, amennyit felvesz, majd sóval ízesítem. Galuskatészta állagúnak kell lennie.
Ha a zöldségek megpuhultak, kiskanállal a forró levesbe szaggatom a galuskát, beleszórom a felaprított petrezselymet és addig főzöm, amíg a levesbetét is át nem fő. Ez még egy-két percet vesz igénybe.

Zsófi csokis-epres tortája

Ismét a lányom kedvence, főleg, ha van még hozzá tejszínhab is, de a fiam is szívesen eszi, mert van benne eper. Még nem beszél igazán, de ha bárhol epret lát, üvölti, hogy „epe,epe”, és lazán eltüntet belőle 15-20 dekát egy evésre. (Tudom, hogy elvileg még nem is ehette volna idén, de ette, mert adtam neki.)

A tésztához:

4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
15 dkg liszt
egy csomag sütőpor

A krémhez:

1,5 dl tej (ugyanennyi tejszínt használtam helyette)
4 dkg tejszín
6 dkg vaj
25 dkg 60 %-os étcsokoládé
30 dkg fagyasztott eper
egy evőkanál cukor

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, a sütőporral elkevert lisztet is beleteszem, és végül a tojásfehérjékből vert kemény habbal lazítom. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm. Rácson hagyom kihűlni.

A mélyhűtött epret felengedem, és egy lábosban, a cukorral összekeverve forrásig hevítem, majd félreteszem hűlni. A krémhez a tejszínt (a tejjel) felforralom, ráöntöm az apróra tört csokoládéra, habverővel simára keverem és hozzáadom a feldarabolt vajat. Ha simára kevertem, töltés előtt 15-20 percre a hűtőbe teszem.

A tortát ezután állítom össze. A piskótát két lapra vágom, az alsó lapon elosztom az epret. A gyümölcsös réteget vékonyan megkenem a krém kb. egyharmadával, ráborítom a másik piskótalapot. A maradék krémmel bevonom a torta tetejét és oldalát. Egy éjszakára behűtöm, másnap tejszínhabbal kínálom.

Írjátok meg ti is, nálatok mi az, amit a gyerekek szívesen esznek!

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz