Erre a hétre paradicsommal készülő recepteket hoztam. Ezt a zöldséget – ami valójában gyümölcs – majdnem mindenki szereti. Most kell kihasználni az alkalmat, és sokat főzni vele, mert ilyenkor a legfinomabb. A nyersen történő fogyasztás mellett készíthető belőle mártás, leves, lehet tölteni, sütni, grillezni, aszalni, befőzni, a felhasználás módja gyakorlatilag határtalan.

 

Én igyekeztem nyárias ételeket hozni ismét, amelyek közé több köretként is fogyaszthatót beválogattam. A poszt ismét húsmentes lett – ezek szerint lassan vega leszek –, de remélem tetszeni fog.

Félig szárított paradicsom

Előrebocsátom, hogy csak kísérletező kedvű, türelmes konyhatündéreknek javaslom az elkészítését, mert időigényes, babra munka, én három napon át napi két tepsinyi paradicsomot szárítottam, és alig tudtam vele megtölteni egy literes üveget. Viszont az íze mindenért kárpótol, és ha kedvező áron tudunk paradicsomhoz jutni, sokkal jobban járunk, mintha megvennénk. Arról nem is beszélve, hogy saját szánk íze szerint ízesíthetjük.

Elkészítés:

A tepsikre alufóliát terítettem, megpötyögtettem olívaolajjal, majd megkezdtem a paradicsomok előkészítését. Érdemes természetesen jó érett, lehetőleg egyforma méretű darabokat választani, hogy egyszerre készüljenek el. A szemeket jól megmostam, megtörölgettem, majd félbevágtam. Kihasítottam belőlük a zöldes kocsányos részt, a belüket először kiskanállal, majd kézzel eltávolítottam, lehetőleg minden csepp nedvességet eltávolítottam belőlük és szépen a tepsire rakosgattam. Minden félre szórtam egy csipet sót és egy csipet cukrot, ez jól kiemeli az ízét. Az egyik tepsi rozmaringlevélkéket kapott ízesítésül, a másik kakukkfüvet, majd indulhattak befele a sütőbe szoláriumozni.
A sütőt 120 fokra bemelegítettem, és 4-5 óra elteltével kivettem a félig szárított paradicsomot. (Közben én egyszer meg is fordítottam a feleket, de ez nem biztos, hogy szükséges. ) A hőmérséklet és az elkészítési idő mindenkinél egyedi aszerint, hogy a sütője hogy működik, ezt ki kell tapasztalni.

A végeredményt hagytam szikkadni szobahőmérsékleten, majd egy üvegbe helyeztem, dobtam mellé felszeletelt fokhagymát, aprított bazsalikomleveleket, felöntöttem olívaolajjal és betettem a hűtőbe, ahol kb. két hétig eláll.

Paradicsomos rakott padlizsán

Hozzávalók:

2 közepes méretű padlizsán
50 dkg paradicsom (húsos, kevéssé leves fajta)
egy közepes fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy marék bazsalikomlevél
két golyó mozzarella
8 dkg reszelt parmezán
olívaolaj
napraforgóolaj a padlizsán sütéséhez


A padlizsánokat hosszában fél cm-es szeletekre vágom és negyed órára besózom. Amint a levét kiengedte, jól leöblítem, le is csepegtetem, majd bő forró olajban kisütöm. Papírtörölközőn lecsepegtetem a felesleges olajat.

Közben elkészítem a paradicsommártást: olívaolajat melegítek, lassan megfonnyasztom rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. A paradicsomot lehámozom (igény szerint- én ezzel nem tücsköltem), felkockázom, és a hagymára dobom. Emelem a hőfokot és negyed óra alatt mártássá főzöm a paradicsomot, a legvégén beleszórom a bazsalikomot, amivel még egy percig forralom.

Összeállítom az ételt. Egy tűzálló tálba lerakok egy sor padlizsánt, meglocsolom a paradicsomszósszal, majd rátépkedek mozzarellát. A rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart, bár szerintem maximum két réteget érdemes csinálni, így jobban összesül az étel, a padlizsán jobban felszívja a mártást. A tetejére mozzarellát és parmezánt szórok, majd előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langymelegen, friss kenyérrel tunkolva szeretem a legjobban.

Zöldbab paradicsommal

Hozzávalók:

50 dkg tisztított zöldbab
négy húsos paradicsom
négy gerezd fokhagyma
négy szardellafilé
friss rozmaring és bazsalikom
olívaolaj, só
reszelt sajt

Egy evőkanál olívaolajat felforrósítok, rádobom a szardellát, öntök rá az olajából egy keveset és addig sütöm, amíg a halacskák elolvadnak az olajban. Ekkor rádobom a lapokra vágott fokhagymát, pár levél rozmaringot és hozzáadom a megtisztított 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot is. Öntök alá egy-két evőkanál vizet és félig puhára párolom. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és a bazsalikomleveleket is és addig főzöm, amíg a bab roppanós-puha nem lesz és a paradicsom által engedett lé kissé besűrűsödik.
A tányéron reszelt sajttal megszórom és friss puha kenyérrel tálalom, mert ezzel a legjobb kitunkolni a fűszeres paradicsomos levét. Langyosan a legfinomabb.

Sült paradicsom köretnek

Húsok mellé nagyon jól megy a sült paradicsom, ami így még édesebb és lédúsabb, mint nyersen fogyasztva. Fürtös paradicsomot használjunk hozzá.

Elkészítés:

3-4 fürt paradicsom

olívaolaj
friss kakukkfű, rozmaring

Egy sütőlemezre sütőpapírt terítek, erre teszem a paradicsomfürtöket. Meghintem kevés sóval, a zöldfűszerekkel és olívaolajjal, majd 200 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Köretként tálalom, de az evéssel érdemes várni, mert belül nagyon forró a paradicsom!

Paradicsomos-mozzarellás sült tészta (Jamie Oliver receptje alapján)

A fiam és én előző életünkben olaszok lehettünk, mert rajongunk az olaszos tésztaételekért, olyanokért, mint például ez.

Hozzávalók: 

1,5 kg érett paradicsom (lucullus a legjobb, ne legyen túl lédús)
egy közepes hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 szárított chili (elhagyható)
egy nagy marék bazsalikomlevél
olívaolaj
3 golyó mozzarella
reszelt parmezán (ízlés szerint)
40 dkg olasz tészta (fusili)

A felmelegített olívaolajon megfonnyasztom a felaprított hagymát, fokhagymát és chilit. Rádobom a hámozott (elmaradhat, én nem szoktam), felaprított, magházától megfosztott paradicsomot, felforralom és kis lángon 20 percig főzöm. Utána robotgéppel/botmixerrel egyneműre keverem, beletépkedem a bazsalikomot, sózom, borsozom.

A tésztát kifőzöm, leszűröm, hozzáadom a paradicsomszósz felét, és kevés reszelt parmezánt.

Egy olívaolajjal kikent tepsibe egy réteg tésztát terítek, teszek rá mártást, levés reszelt parmezánt és egy golyó felszeletelt mozzarellát. Ezt a rétegezést ismétlem, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére parmezán kerüljön.

Az ételt 200 fokos sütőben 15 perc alatt összesütöm, majd tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz