A múlt héten nagyon sokan jeleztétek, hogy a padlizsán elkészítéséhez kértek segítséget, mert nem igazán boldogultok vele. A téma, és az alapanyag nekem nagyon kedves, mert nagyon szeretem a padlizsánt, nyáron igen nagy mennyiségben használom is, ezért szerencsére nem volt nehéz olyan recepteket keresnem, amelyeket ennek a zöldségfélének a felhasználásával kell elkészíteni.

Vásárlásnál fontos, hogy mindig fényes, csillogó héjú, kemény, feszes és nem túl nagy méretű padlizsánt válasszunk, ezek ugyanis biztos nincsenek tele maggal belül, és valószínűleg nem is keserűek. Aki ennek ellenére mégis fél a keserű íztől, felhasználás előtt a feldarabolt padlizsánt kicsit sózza be és pihentesse legalább 20 percig, majd a keletkezett levet öntse le és mossa meg a zöldséget. Az előzetes sózás azért is jó dolog, mert a padlizsán olajban sütéskor igen nagy mennyiségű olajat tud magába szívni, ez a tulajdonsága pedig a besózással állítólag mérsékelhető.

A rövid bevezetés után pedig jöjjenek a receptek!

Padlizsános tészta

Hozzávalók

2 padlizsán
1 doboz hámozott paradicsom konzerv (darabos)
1 kisebb hagyma,
2-3 szardellafilé
négy gerezd fokhagyma
5-6 bazsalikomlevél
egy-két levélke rozmaring
olívaolaj
tálaláshoz parmezán
400 gramm rigatoni vagy spagetti tészta

A padlizsánt héjastól felkockázom, vagy félkör alakú szeletekre vágom, 15 percre besózom, az idő elteltével leöblítem, lecsepegtetem, és forró olajban aranybarnára (vagy kicsit sötétebbre) sütöm. Kiszedem, papírtörlőn lecsepegtetem, melegen tartom. A paradicsomszószhoz olívaolajon megfuttatom a hagymát, az összevágott szardellát és a felaprított fokhagymát, beleteszem a hámozott paradicsomot. Ízesítem a fűszernövényekkel és sóval, és készre főzöm kb. 25 perc alatt, amíg kicsit besűrűsödik. A tésztát sós vízben kifőzöm, ha már kész (al dente), a megforrósított paradicsomszószba keverem, összemelegítem és a tányéron hozzáadok tetszés szerinti mennyiségben sült padlizsánt, majd megszórom parmezánnal.

Joghurtos padlizsánsaláta (egyszemélyes adag)

Hozzávalók

Egy kisebb padlizsán
Két-három evőkanál natúr joghurt
Egy gerezd fokhagyma
Fél piros chilipaprika
Csipet római kömény
Négy-öt levél bazsalikom
Só, olaj a sütéshez

A padlizsánt karikákra vágom, negyed órára besózom. A keletkezett levet lecsepegtetem, majd a padlizsánt olajban kisütöm. Ennek két lehetséges módja van: vagy kevés olajat öntök alá és grillserpenyőben sütöm, vagy bő olajban sütöm ki, most ez utóbbira került sor. A sült padlizsánkarikákat papírtörlőn lecsepegtetem.
A joghurtból a szétnyomott fokhagymával, a felaprított chilivel, a bazsalikommal, köménnyel és kevés sóval öntetet keverek, ebbe még melegen beleforgatom a sült padlizsánt. 5-10 percig állni hagyom, majd langyosan tálalom.

Paradicsomos padlizsánsaláta

Hozzávalók

3 közepes méretű padlizsán
3 szem paradicsom
egy nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
egy marék olajbogyó
egy evőkanál paradicsompüré
egy csokor petrezselyem
8-10 levél bazsalikom
egy mokkáskanál római kömény
egy mokkáskanál fahéj
egy evőkanál citromlé és reszelt citromhéj
olívaolaj

A padlizsánokat hosszában négybe vágom, majd felkockázom. (Nem szabad túl apróra vágni, mert akkor a főzés közben szétmegy.). A kockákat tálba teszem, besózom és 20 percig pihentetem, majd, ha a levét kiengedte, leöblítem és lecsepegtetem.
A hagymát félfőre vágom, és 2 evőkanál olívaolajon pirítani kezdem, közben rászórom a római köményt. Amikor a hagyma már üveges, hozzáadom a padlizsánt, belereszelem a fokhagymát, ízesítem a fahéjjal, és addig sütöm-párolom, amíg meg nem puhul. Ha a padlizsán puha, hozzáadom a felnegyedelt paradicsomot és a paradicsompürét, és addig főzöm, amíg a paradicsom elveszti a formáját és mártásszerűvé válik. Ekkor hozzáadom a felaprított zöldfűszereket és a felkarikázott olajbogyót, sózom, ízesítem a citromlével és –héjjal. Ezt követően vagy langyosra hűtve tálalom, vagy tálalásig hűtőszekrényben tartom.

Padlizsánfasírt

Hozzávalók

60 dkg padlizsán (három kisebb méretű darab)
két tojás
10-15 ek. zsemlemorzsa (nálam házikenyér-morzsa)
pár szál petrezselyemzöld
4-5 levél bazsalikom
egy csipet őrölt szerecsendió
egy mokkáskanál őrölt római kömény
két-három gerezd fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez

A padlizsánt meghámozom és nagyobb kockákra vágom. Forró sós vízben puhára főzöm, jól lecsöpögtetem, majd hagyom kihűlni. Botmixerrel pépesre töröm, hozzáadom a felaprított zöldfűszereket, a tojásokat, a reszelt fokhagymát, szerecsendiót, sózom, borsozom, és annyi zsemlemorzsával keverem össze, hogy vizes kézzel formálható masszát kapjak (ez legalább 10 evőkanál). Kisebb fasírtokat formázok a padlizsános krémből, a maradék morzsába forgatom és forró olajban aranybarnára sütöm. Hideg tejföllel/joghurttal és hagymás paradicsomsalátával tálalom.

Muszaka

Hozzávalók

3 padlizsán
egy kiló darált hús (bárány/marha/sertés)
négy nagyobb szem krumpli
2 nagy paradicsom
egy nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kakukkfű
rozmaring
oregánó
római kömény
fahéj
kevés pirospaprika
só, olívaolaj
étolaj a sütéshez

A besamelhez
Olaj
3 ek. liszt
6 dl tej
só, szerecsendió
pár csepp citromlé

a tetejére 15 dkg reszelt sajt

 Először elkészítem a húsos ragut. Ehhez a hagymát felaprítom, olívaolajon elkezdem megpárolni. Rászórom a római köményt, hadd pattogjon egy kicsit, majd beleteszem a húst. Ekkor szórom bele a rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, fahéjat és fehéredésig pirítom. Sózom, rádobom a felaprított fokhagymát és tovább sütögetem kevergetve. Ha már van egy kevés leve, rászórok egy kevés pirospaprikát, megkeverem, majd rádobom a felszeletelt paradicsomot és jól összepárolom, hogy csak kevés lé maradjon alatta.
A padlizsánt hosszanti irányban szeletekre vágom kb. fél centi vastagon és 15 percre besózom. Miután levet engedett, leöblítem és grillserpenyőben, nagyon kevés olaj felhasználásával aranybarnára sütöm a szeleteket. A krumplikat hosszában szintén félcentis szeletekre vágom és bő olajban kisütöm, papírtörlőn lecsepegtetem.
Ezután megkezdem az étel összeállítását. Egy nagyobb tepsit nagyon vékonyan kiolajozok, beleterítek egy réteg padlizsánt, ezen elterítek egy adag húsos ragut. Erre krumpliszeletek következnek, majd megint hús, megint padlizsán, hús, krumpli és így tovább. A tetejét padlizsánszeletekkel fejezem be. Az sem gond, ha egy „emelet” vegyesen áll össze krumpliból és padlizsánból.
Megfőzöm a besamelt: felhevítem az olajat, rászórom a lisztet, fehéredésig keverem, felöntöm a tejjel és kevergetve sűrűre főzöm. Ízesítem szerecsendióval, sóval és citromlével. Ráöntöm a legfelső réteg tetejére és az ételt 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt összesütöm, negyedórával a sütési idő eltelte előtt megszórom a reszelt sajttal, majd aranybarnára sütöm a tetejét.
Szerintem hidegen is jó, de ez ízlés dolga, az biztos, hogy ez az egyik kedvenc ételem.

Padlizsán curry (Nigel Slater receptje alapján)

Hozzávalók

2 közepes padlizsán

2 közepes fej hagyma

5 kis szem krumpli (kb. 35 deka)

hüvelykujjnyi gyömbérdarab

3 gerezd fokhagyma

2 szem paradicsom

2 dl paradicsompüré (passata)

egy teáskanál római kömény

egy teáskanál kurkuma

egy nagy evőkanál garam masala

egy mokkáskanál chilipor

6 evőkanál olaj

só, bors

korianderzöld

A padlizsánt nagyobb kockákra vágom, besózom, majd fél óra után leöblítem. A hagymát felkockázom, a krumplit kisebb darabokra vágom.

Felforrósítom az olajat egy mély serpenyőben (legjobb a wok), beleteszem a római köményt. Ha elkezd pattogni, hozzáadom a hagymát és a padlizsánt és kevergetve sütni kezdem. 5 perc után a krumplit is beledobom, és addig sütöm, amíg a padlizsán puhulni nem kezd. Ekkor beleteszem a finomra aprított gyömbért, a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a kurkumát, garam masalát és a chilit, és jól összeforgatom. Pár perc pirítás után hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a paradicsompürét, és még 2-3 deci vizet, sózom, borsozom (ha nagyon savanykás, egy csipet cukrot is adok hozzá), és addig főzöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, és az alattuk levő léből sűrű mártás nem képződik (kb.40-45 perc.) Megszórom aprított korianderlevéllel (aki nem szereti, használjon petrezselymet), és pitával, naan kenyérrel, vagy párolt rizzsel tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?