Végre enyhült egy kicsit az idő, így el lehet menni kirándulni, ki lehet ülni a kertbe, és – hogy hasznosan töltsük el az időt – lehet főzni bográcsban. Ha az időjósoknak hihetünk, még jól is fog esni a hétvégén egy kis ücsörgés a tűz mellett, már ha nem mossa el a dolgot az eső.

A szabadtűzi főzésnek ezt a válfaját nagyon kedvelem, de csak akkor, ha nincs kánikula. A bográcsban főtt étel zamata fantasztikus, jól össze tudnak érni az ízek, a hosszabb párolást igénylő alapanyagok is puhák és ízletesek lesznek.

Számomra a bográcsozás az igazán magyaros jellegű ételek készítését jelenti, melyben a férjem is előszeretettel segédkezik, sőt, néha át is veszi a fakanalat.

 

Általában pörkölteket vagy pörkölt alapú ételeket szoktunk főzni, de a lecsó, a halászlé, a krumplis, babos vagy savanyúkáposztás ételek, és bizonyos levesek is nagyon finomak így.

Jöjjön most pár recept a kedvenceink közül.

Krumplis szarvaspörkölt bográcsban

Nagyon szeretjük a vadhúst, abból is leginkább a szarvast. Ha hozzájutok, általában bográcsban készítem el. Ehhez az ételhez még köret sem kell a benne főtt krumpli miatt, de azért egy kis friss kenyeret, savanyúságot lehet adni mellé.

1 kiló szarvas pörkölthús (lapocka, lábszár)
80 dkg krumpli
15 dkg füstölt szalonna
3 közepes fej hagyma
két zöldpaprika
egy hegyes erős paprika
egy paradicsom
fél alma
egy kiskanál egész köménymag
egy kis ág rozmaring
egy kiskanál kakukkfű
4-5 szem borókabogyó
két gerezd fokhagyma
egy nagy babérlevél
egy evőkanál fűszerpaprika


A felkockázott szalonnát felteszem izzadni, majd a nem túl apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paprikákat a köménymaggal megfonnyasztom rajta. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst, és addig pirítom, amíg szépen kifehéredik. Ekkor rászórom a fűszerpaprikát, beledobom a negyedelt paradicsomot, jól összekeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a babérlevelet, rozmaringot, borókát, kakukkfüvet, fokhagymát és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor kerül bele a nagyobb kockákra vágott krumpli és alma. Ha szükséges, öntök még rá annyi vizet, hogy szűken ellepje, majd addig főzöm, amíg a krumpli és a hús is vajpuha nem lesz. Ezután erős tűzön kissé beforralom a szaftját.
Ubokasalátával, tejföllel és friss kenyérrel adom asztalra, száraz vörösborral kísérve.

Vadhús helyett marhanyakból vagy lábszárból is elkészíthető, lehet gazdagítani leveszöldséggel is.

 

Tarhonyás hús

Nagyon szeretem a tarhonyát, abból is a gépi, sörétszerű ún. úttörőgombócot, eléggé elítélhető módon, így ez az étel általában az én kedvemért szokott terítékre kerülni.

80 deka sertéslapocka
15 deka füstölt szalonna (ez most elmaradt)
két zöldpaprika
egy hegyes erős zöldpaprika
2-3 közepes fej hagyma
egy közepes paradicsom
egy kiskanál köménymag
egy evőkanál pirospaprika
50 deka tarhonya
olaj, só

A művelet gyakorlatilag egy sertéspörkölt elkészítésével kezdődik, amihez a bográcsban a szalonnát kiolvasztom, megfonnyasztom rajta a köménymaggal a feldarabolt paprikákat. Rádobom a felkockázott húst, fehéredésig pirítom, majd megszórom pirospaprikával, beledobom a negyedelt paradicsomot. Pár percig kevergetve rotyogtatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, és majdnem puhára főzöm. Ekkor beleteszem a kevés olajon aranybarnára pirított tarhonyát, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje, és a tarhonya puhulásáig főzöm. Ennyi idő alatt felszívja a folyadékot is, úgyhogy folyamatosan kevergetni-forgatni kell, sőt még víz is mehet alá, ha szükséges. Ha kell, még sóval ízesítem, és savanyúsággal tálalom.

Palócleves

A nagy vendéglős, Gundel által Mikszáth Kálmán tiszteletére kitalált leves – vagy inkább egytálétel – általam készített verziója, ürü (birka) helyett marhával, kevés leveszöldséggel kiegészítve.

50 dkg hús (birka/marha gulyásnak való részei)
2 zöldpaprika
2 szem nagyobb krumpli
40 dkg zöldbab
2-2 fehér-és sárgarépa
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
kömény

2 babérlevél
egy csokor kapor (tárkony)
1-2 evőkanál liszt
2-3 dl tejföl

A tálaláshoz friss kenyér és tejföl

Egy evőkanál szalonnazsírral indítok, amin elkezdem pirítani a felaprított hagymát és a feldarabolt zöldpaprikát. Megszórom egy kiskanálnyi köménymaggal, picit megpattogtatom, aztán rászórok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, ráöntök egy-két evőkanál vizet. Rádobom a húst, beleteszek egy babérlevelet, a felaprított fokhagymát és addig párolom fedő alatt az egészet, amíg a hús megpuhul. Magyarán pörköltet készítek. Ha ez megvan, beledobom a felkockázott répákat és krumplit, felengedem vízzel, sózom és addig főzöm, amíg a zöldségek legalább félig megpuhulnak. Ekkor adom hozzá a kb. 2 centisre vágott zödbabot és a zöldségek puhulásáig főzöm. Megszórom a felaprított kaporral, és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. Forrón tálalom, a tányéron ízlés szerint tejfölözzük.
Ha nem lenne elég savanykás a tejföl, pár csepp citromlével szoktam savanyítani.
Aki szereti a tárkonyt, kapor helyett bátran használhatja, én nem teszem, mert ez az egyetlen zöldfűszer, amit nem szeretek.
 

Slambuc

Mielőtt még valaki megjegyezné, ez nem az eredetileg slambucnak nevezett pásztorétel, mert abba krumpli, tészta, szalonna és hagyma kerül csak, és harmincháromszor kell megforgatni ahhoz, hogy jó slambuc legyen. Mi ennél gazdagabban készítjük, és a rázva dobálás fortélyát se sajátítottuk el, de így is igen finom.

1,5 kg krumpli

40 dkg csuszatészta (lebbencs)

egy nagy fej hagyma

egy zöldpaprika

egy paradicsom

15 dkg szalonna

30 dkg füstölt kolbász

só, bors

pirospaprika

A kockákra vágott szalonnát kiolvasztom, a pörcöt lehetőleg kiszedem (ha benne marad, az se tragédia). A zsírba beledobom az enyhén összetördelt tésztát, megpirítom, kiszedem. A bográcsba visszateszem a szalonnapörcöt, rádobom a hagymát, a felkarikázott kolbászt, a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, pár percig pirítom, rászórom a pirospaprikát, hozzáadom a felkockázott krumplit. Felengedem annyi vízzel, amennyi két-háromujjnyira ellepi, beledobom a megpirított tésztát is. Sózom, borsozom, és a bográcsot gyakran forgatva addig főzöm, amíg a krumpli és a tészta is meg nem puhul, és az étel levét a tészta fel nem szívja. Savanyúsággal tálalom.

Akinek van bevált bográcsos receptje, ne habozzon megosztani!

Jó főzőcskézést a hétvégére, és várom a további kommenteket, témajavaslatokat!

 

Zsuzsi főz