Az eheti poszthoz az ötletet Tünde adta, felvetette, hogy írhatnék az alapvető köretek elkészítéséről is, most tehát ez következik. Ebből a körből most kihagytam a magyar konyha egyik sajátságos elemét, a főzeléket, a klasszikus köretekről lesz most szó.

Bizonyára sokan találkoztatok már ehetetlenül száraz rizzsel, porból készült krumplipürével, kemény zsemlegombóccal, és még sorolhatnám. Most azt próbálom meg leírni, hogy az alapvető garnírungokat is el lehet készíteni finoman, és ezek is változatossá tehetők egy kis csavarral.

Párolt rizs

Rizskörethez sosem főzöm a rizst, hanem kevés párolt hagymán megfuttatva készítem el.

Ehhez a rizst – 4  főre 25-30 dekát – alaposan megmosom, addig, amíg a lecsurgó víz áttetsző nem lesz, és le is csöpögtetem. Kevés olajon egy finomra vágott hagymát üvegesre párolok, ráteszem a rizst, pár percig kevergetve pirítom. Utána felöntöm a rizs mennyisége duplájának megfelelő hideg vízzel. Sózom, nagy lángon felforralom, utána takarékra veszem a lángot, és addig főzöm, amíg a vizet beszívja. Lezárom a lángot, ráborítok egy konyharuhát meg egy fedőt, és még 15 percig így hagyom, ezután tálalható. A pirított hagymán lehet hozzá gombát pirítani, a vízzel való felöntéskor borsót, kukoricát, egyéb zöldséget hozzátenni. Én mindig megszórom a főzés utolsó perceiben egy kisebb csokor aprított petrezselyemzölddel is.

Barna rizsből is készülhet, de ezt pár órára be szoktam áztatni készítés előtt és két és félszeres mennyiségű vízzel öntöm fel.

Szószos ételekhez szoktam tálalni.

Krumplipüré

Egy kiló krumplit megtisztítok, kisebb kockákra vágok, és hideg sós vízben felteszem főni. Ha megpuhult, leszűröm, jól lecsepegtetem, lábosba teszem. Rádobok 8-10 deka vajat darabokra vágva, krumplitörővel pürésítem, közben 2-3 deci tejet (fele tejszín is lehet) és egy evőkanál tejfölt – ez családi hagyomány – adok hozzá. Ízesítem sóval, kevés frissen reszelt szerecsendióval, jó habosra kikeverem (robotgép használata tilos, mert nyúlós lesz), visszateszem a tűzre, és takaréklángon egy-két perc alatt összemelegítem. Ez az alap, gazdagítható zöldfűszerekkel, főtt zeller, sütőtök, brokkoli, zöldborsó püréjével, spenóttal, pirított hagymával, sajttal, és bármivel, ami szimpatikus.

Gyerekeim imádják, úgyhogy mindenhez esszük.

Tejszínes krumpli

Egyik kedvenc, francia ihletésű köretünk, amit általában marhasteak-hez, párolt marhához tálalok. Igazi kalóriabomba, viszonyt iszonyú finom.

Hozzávalók 

1 kg krumpli
5-6 gerezd fokhagyma
rozmaringlevelek
5-6 dl tejszín
tetejére vajdarabkák.
só, bors, esetleg reszelt parmezán

A krumplit nyersen vékony lapokra vágom. Kiolajozott, nagy tepsibe elkezdem lerakni úgy, hogy egy-egy réteget megsózok, megszórok vékony szeletekre vágott fokhagymával, pár levél rozmaringgal és sóval. Ha a rétegezéssel megvagyok, a halom tetejét megszórom frissen őrölt borssal és ráöntök annyi tejszínt, hogy majdnem ellepje. Van, hogy kézzel össze is forgatom. Rávágok pár vékony szelet vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva közepesen forró sütőbe tolom, és kb. negyven percig- amíg a krumpli megpuhul -sütöm. Ekkor leveszem a fóliát, ha akarom, megszórom parmezánnal és erősebb lángon aranysárgásra sütöm. Akkor jó, ha a krumpli egészen felszívja a tejszínt, ami krémes fehér mártássá alakul.

Burgonyafánk

Nálunk tradicionálisan élesztő nélkül készül a következőképpen. 6-8 szem héjában főtt, tisztított krumplit melegen áttörök, belekeverek 6 deka vajat, sózom, reszelt szerecsendióval ízesítem, hagyom kihűlni. Ezután összedolgozom két tojással, kb. 4-5 evőkanál liszttel, olyan állagúra, mint a hagymás tört krumpli, állni hagyom legalább egy órát, majd bő forró olajban kisütöm. Érdemes az elején próbasütést végezni, hogy eléggé kemény-e a massza. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetem. Vadhúsokhoz, mártásos húsételekhez passzol.

Nokedli

A nokedli az egyik legegyszerűbb magyaros köret, amit pörköltekhez, szaftos magyaros ételekhez készítek, bár önálló étel is készülhet belőle juhtúróval, tejszínnel, spenóttal, szalonnával (stb.) gazdagítva.

A nokedlihez én 20 dkg lisztre számolok egy tojást, négy nagyétkűnek 60 dkg lisztet veszek 3 tojással. Hozzáadok két teáskanál sót és annyi vizet (kb 5 deci), hogy olyan állagú tésztát kapjak, ami a fakanálon éppen nem áll meg, hanem lassan csepeg le. Fontos, hogy a tésztát nem kell kidolgozni, csak fakanállal pár keveréssel nagyjából egyneműsíteni, ekkor lesz igazán jó állaga. Annyi vizet forralok, mint tésztafőzéshez, forrás után sózom, és beleszaggatom a galuskát. (Ezt a mennyiséget két menetben szaggatom ki.) Olyan szaggatóm van, amit a lábos tetején keresztbe kell fektetni, és van rajta egy tologatható keret, ennek mozgatásával kerül a tészta a vízbe. Ha feljön a tetejére, leszűröm, előmelegített jénaiba, kevés vajra szedem és tálalom. Lehet deszkáról, késsel is szaggatni, de nálunk a kisméretű nokedli dívik (szerencsére) Csak frissen jó igazán.

Zsemlegombóc

A vadas klasszikus körete, de más, savanykás mártásos ételekhez is jól megy. Gyakorlatilag egy zsemlével dúsított nokedlitésztát kell készíteni, és gombócozva kifőzni.

Ehhez 3 szikkadt zsemlét kockákra vágok és a sütőben zsiradék nélkül megpirítom. 35 deka lisztből 2 tojással, kb. 2-2 deci tejjel és vízzel lágy galuskatésztát készítek, beleszórok egy csokor aprított petrezselymet, sózom ,összeforgatom, és kb. tíz percig állni hagyom. Egy tányérra kevés lisztet öntök, ebbe forgatom a masszából formált gombócokat, majd azonnal, sós, forrásban levő vízben kifőzöm nagyjából 10 perc alatt (egyet félbevágok azért, hogy átfőtt-e).

Házi tészta

Aki nagyon szereti a tésztát, mint például én, érdemes venni egy olasz tésztagépet és kísérletezni, mert a legjobb tagliatelle, lasagne házilag készített tésztából állítható elő.

A művelet nagyon egyszerű: 10 deka liszthez egy tojást számítok, 4 főre négyszeres mennyiséget készítek. Az alapanyagokat összegyúrom, ez a nehezebb része a dolognak, mert eltart egy darabig, amíg teljesen homogén, kemény, rugalmas tészta a végeredmény. Golyót formázok belőle és folpackba csomagolva egy órát pihentetem hűvös helyen. Utána darabolom (40 dekás adagot  kb.4-5 részre), majd a darabokat a tésztagéppel kívánt vastagságúra nyújtom. Lasagnához csak téglalapokra vágom, metélthez pedig a tésztagéppel vágom fel a kívánt szélességre. A felvágott tésztát kevés liszttel megszórom, megrázogatom, majd általában azonnal kifőzöm forró sós vízben. 2-3 perc alatt. A lasagne esetében ki se főzöm, nyersen rétegezem a tepsibe.

A következő posztban zöldséges köretekkel jelentkezem.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz