Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy elromlik a tűzhelye, sütője. Ilyenkor több megoldás van: vagy eszik készételt, vagy elmegy enni valahová, vagy pedig otthon, a mikró, kontakt grill és egyéb konyhafelszerelések bevetésével próbál meg meleg ételt előállítani. A mai poszttal nekik próbálok segíteni: mikróban elkészíthető ételeket kerestem.

Ebben segítségemre volt a Grafo kiadó Dr. Oetker Mikrohullámú szakácskönyv című kiadványa. Ebből olyan recepteket válogattam, amelyek elkészítéséhez sima „mezei”, tehát nem grillezős, crispelős és még ki tudja, mit tudó mikró szükségeltetik. Jelen esetben a következő recepteket nem próbáltam ki (kivéve a sütit) idő szűke miatt, de úgy gondolom, hogy egy próbát megérnek.

Cukkini krémleves

Hozzávalók

egy közepes fej hagyma
3 dkg vaj
50 dkg cukkini
7 deci húsleves
1 deci tejszín
só, bors
szerecsendió
2 evőkanál friss zöldfűszer (pl: petrezselyem, bazsalikom)

A felkockázott hagymát a vajjal üvegtálba tesszük, lefedjük (mikrózható fóliával), és 700 Watton 3 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt cukkinit, sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és 700 Watton 8 percig tovább főzzük, közben egy-két alkalommal megkeverjük. A párolt zöldségeket a húsleves egy részével leturmixoljuk, visszaöntjük a tálba, belekeverjük a többi levest és a tejszínt, fűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval, zöldfűszerrel, és ha szükséges, sóval. 7-8 percig 700 Watton főzzük, majd tálaljuk. Díszíthetjük pirított, szeletelt mandulával, adhatunk hozzá zsemlekockát. Ezzel a módszerrel bármilyen krémleves készülhet, a zöldség párolásának idejét a felhasznált zöldféléhez kell csak igazítani.

Húsgombócok

Hozzávalók

fél zsemle
30 dkg darált hús
egy tojás
egy kisebb hagyma nagyon apróra vágva
egy gerezd fokhagyma reszelve
mustár
só, bors
őrölt kömény (vagy egyéb fűszer az ízesítéshez, pl: oregano, kakukkfű)

A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és alaposan összedolgozzuk a hússal, és a többi hozzávalóval. Diónyi gombócokat készítünk, üveg vagy kerámiatálra tesszük, és lefedés nélkül 700 Wattal 8-9 percig főzzük. Közben a gombócokat néha megforgatjuk, a tál közepén levőket a tál szélére, a szélen levőket középre rakjuk, hogy egyenletesen főjenek meg. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, sőt, a főzés végén aláönthetünk egy üveg olasz paradicsommártást is, ebben az esetben tésztával tálaljuk.

Négy főre érdemes két adagot készíteni.

Zöldséges rizsköret

Nemcsak kényszermegoldásként ajánlom ezt a receptet, a mikró rizsfőzésre nagyon jól használható.

Hozzávalók

egy fej hagyma
egy szál póréhagyma
5 dkg zeller
15 dkg sárgarépa
egy evőkanál vaj
4 dl húsleves vagy víz
18 dkg hosszúszemű rizs
só, bors

A hagymát felkockázom, a pórét, zellert és a répát vékony csíkokra vágom. A zöldségeket a vajjal üvegtálba teszem, lefedve 3 percig 700 Wattal párolom. Megkeverem, hozzáadom a megmosott rizst és a folyadékot, lefedve 700 Watton további 6 percig főzöm. Ezután mérsékelem a teljesítményt 450 Wattra, és még 10 percig főzöm. Lefedve tíz percig állni hagyom, csak utána tálalom.

Bögrés mikrós süti (egy adag)

Szerintem erről az ötperces sütiről sokan hallottak már, a hirtelen feltámadó édességvágy hatékony ellenszere. (Azért a hagyományos süteményekkel nem lehet egy lapon említeni)

Hozzávalók

4 evőkanál liszt
egy kiskanál sütőpor
3 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
egy tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj

A hozzávalókat nagyobb méretű bögrében simára keverjük, 700 Watton 3 percig sütjük (ennél tovább nem szabad, mert kiszárad). Ehetjük magában, lekvárral, tejszínhabbal, vaníliafagyival.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?