Most, hogy már itt vannak az idei zsenge zöldségek, essen pár szó a főzelékekről. A gyerekek a jól elkészített főzeléket igenis szeretik, az meg nem csoda, hogy a menzai élmények miatt szép lassan leszoknak ezekről az ételekről.

Illusztrációnak a lányom sztoriját mesélném el. Egyik este mondja, hogy főzzek neki sárgarépás nokedlit. Kérdezem, az milyen, meg mivel ették. Közli, hogy halrúddal, fehér, és van benne répa. Másnap a bölcsis menülapot megnézve rájöttem, mi a sárgarépás nokedli: sima sárgarépafőzelék, csak éppen az összecsomósodott rántást vélte a gyerekem nokedlinak.

Na, én nem nokedlival főzöm a zöldséget, ha főzeléket készítek, sűríteni könnyű lisztes habarással, vagy saját anyagával szoktam, talán nincs is olyan fajta, amihez rántást használnék (egyébként se nagyon sűrítek vele). A spenótot újabban tejben áztatott kiflivel (finomabb, mint a zsemle) turmixolom, jobban ízlik a család minden tagjának. A lisztes habarás helyett folyadékban feloldott keményítő is használható sűrítésre.

Most az általam gyakran készített főzelékek receptje következik. Mivel az a mániám, hogy bizonyos főzelékhez bizonyos feltét passzol, nem mindegy, mi a feltét, azt is megírom, mi mivel szoktuk enni.

Nyári tökfőzelék

Nagyon pikáns, hidegen fogyasztva üdítő főzelék, az a különlegessége, hogy kovászos uborka levével engedem fel. Aludttejjel is lehet készíteni, ha valaki a létől idegenkedne. Van, aki fehéren szereti, én jobban kedvelem, ha van benne egy kis paprika.

két főzőtök
egy cukkini
egy fej főzőhagyma
két csokor kapor
egy gerezd fokhagyma
egy zöldpaprika
olaj
só, pirospaprika
egy evőkanál liszt
kb. 2-3 deci kovászosuborka-lé
2 deci tejföl

A tököt meghámozom, félbevágom, ha nagyon magos a bele, a puha részt kivájom és nem használom fel, ezután a sajtreszelő legdurvább fokán lereszelem. A cukkinit nem hámozom meg, úgy reszelem le. A hagymát felaprítom, a paprikát kis kockákra vágom és olajon kevés sóval megpárolom. Meghintem pirospaprikával, rádobom a reszelt tökféléket, ízesítem a felaprított fokhagymával, a kapor apróra vágott szárával, felöntöm a kovászos uborka levével és puhára – de nem szét! – főzöm. A lisztet a tejföllel elkeverem, a főzeléket behabarom. Ekkor szórom rá a maradék kaprot és pár perc alatt készre főzöm, ezalatt kissé besűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, lehet még uborkalével hígítani. Langyosan tálalom, fasírtot adok mellé.

Finomfőzelék

Bár a menzait mindenki utálja, ha így elkészíti otthon, biztos megkedveli, mert ég és föld a kettő. A zöldborsót is hasonlóan készítem. Az itt alkalmazott sűrítési mód a lisztszórás, azaz staubolás. A borsóhoz a cukrot nem azért teszem, hogy édesítsem a főzeléket, hanem mert az a tapasztalatom, hogy jobban kihozza a zöldség ízét.

50 dkg zöldborsó tisztán mérve
2-3 karotta
egy nagy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
liszt
kb. fél liter tej
csipet cukor, só

Addig küzdök a zöldborsó tisztításával (ezt nagyon utálom), amíg szert teszek 50 dekányi borsószemre. A répákat megpucolom, kisebb kockákra vágom. Lábosban felolvasztom a vajat, rádobom a zsenge répát és borsót, fedő alatt kevés sóval és cukorral puhára párolom, ha kell, kevés vizet is öntök alá. Ezután fedő nélkül elpárologtatom a levét, megszórom egy-két evőkanál liszttel, jól elkeverem. Felöntöm kb. fél liter tejjel és addig főzöm, amíg a leve besűrűsödik. A végén még ízesítem, ha szükséges, rászórom a felaprított petrezselymet és tükörtojással tálalom.

Kapros cukkini főzelék

Gyorsan elkészül, a krumpli miatt sűríteni sem kell. A gyerekeim nagyon szeretik, de én is szívesen eszem.

2 kisebb cukkini
4-5 kisebb szem újkrumpli
egy kis fej hagyma
fél csokor kapor
2 dl tejföl/joghurt
egy evőkanál olaj

Az olajon a felaprított hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott krumplit és cukkinit (ne vágjuk túl apróra), felöntöm annyi vízzel, amennyi félig ellepi, és fedő alatt puhára párolom. Félidőben hozzáadom a felaprított kaprot, majd ha puha a zöldség, hozzákeverem a tejfölt és pár perc alatt összefőzöm. Langyosan a legfinomabb, halak és szárnyasok mellé ajánlom.

Sóskamártás

Kevés cukorral, édes-pikánsan, langyosan szeretjük a legjobban. Ha fagyasztott püréből készül, a kiengedett, lecsepegtetett pürét kevés tejjel felforralom, és ezt habarom be, így nem lesz annyira bántóan savanyú, és sokkal kevésbé kell édesíteni.

1 kg sóskalevél
2-3 dl tejföl
egy-két evőkanál liszt
egy evőkanál olaj
só, cukor

A sóskaleveleket megmosom, a levélnyeleket el lehet távolítani, de én most rajtahagytam. Nagyobb lábosban felmelegítem az olajat, rádobom a sóskát, megsózom és puhára párolom. Botmixerrel teljesen pépesre turmixolom. A lisztet a tejföllel kikeverem. A sóskapürét visszateszem a tűzre, adok hozzá egy bögre vizet és felforralom, majd a tejfölös habarással besűrítem. Ízlés szerint cukorral édesítem.
Hagyom langyosra hűlni, majd sült újkrumplival és sült virslivel tálalom. Levesben főtt marhahús mellé is kiváló.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz