Érik a meggy, amit igen jól lehet hasznosítani a konyhában: süteményekbe vagy befőzni, esetleg fagyasztani kiváló alapanyag. Ezúttal igyekeztem kevéssé ismert recepteket hozni a felhasználására.

A sütemények a kedvenceim közül kerültek ki, mert a meggyet leginkább mákkal párosítva szeretem, és lesz két különlegesség is, egy könnyen készíthető befőtt, és egy érdekes savanyúság is, mely bizonyítja, hogy a meggyet a hagyományos levesen kívül másként is el lehet készíteni.

Nem ragoznám tovább, jöjjenek a receptek!

Meggyes mascarponefagyi

Hozzávalók:

50 dkg magozott meggy
2,5 dl cukrozott sűrített tej
50 dkg mascarpone
egy mokkáskanál fahéj
pár csepp citromlé
méz

A meggy kétharmadát a sűrített tejjel leturmixolom, majd egy mély tálban összekeverem a mascarponéval. Hozzáadom a citromlevet és a fahéjat, majd összeforgatom a maradék meggyel. Megkóstolom, és a mézzel édesítem. Kicsit édesebbre készítem, mint amennyire az ízlésünk diktálná, mert a fagyasztással tompulnak az ízek.

A masszát egy nagyobb lapos műanyag dobozba töltöm, és mehet a fagyasztóba. Óránként kiveszem és habverővel, esetleg botmixerrel átkeverem, megelőzve a kristályosodást. Fogyasztás előtt fél órára átteszem a normál hűtőtérbe, utána tálalom. Akinek van fagyigépe, abban készítse el.

Mandulás-meggyes sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg vaj
15 dkg cukor
5 dkg darált mandula
egy tojás
egy vaníliáscukor
30 dkg liszt
csipet só

A tetejére:

50 dkg magozott meggy
két tojás
2 dl tejszín
négy evőkanál cukor
késhegynyi fahéj
mandulaforgács

A tésztát még a sütés előtt egy-két órával készítem el. A puha vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a felvert tojást, vaníliáscukrot, csipet sót, a mandulát és a lisztet és tésztává gyúrom. Ezután legalább egy órát hűtőben pihentetem. Az idő elteltével lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelek vele egy pitesütőt vagy kapcsos tortaformát és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Ekkor kiveszem, egyenletesen elosztom rajta a meggyet. A tejszínt a tojásokkal, cukorral, fahéjjal simára keverem és a gyümölcsre öntöm. Megszórom a mandulával és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, ennyi idő alatt a tejszínes öntet megkocsonyásodik. Langyosan vagy hidegen tálalom.

3M- meggyes-mákos-mascarponés süti

Hozzávalók:

10 dkg darált mák
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg puha vaj
egy üveg magozott megybefőtt
2 tojássárga
kb 1 deci tej
fél teáskanál szódabikarbóna
fél citrom reszelt héja

A tetejére:

25 dkg mascarpone
3-4 evőkanál a meggybefőtt levéből
fél cirom leve
kb. 3 evőkanál porcukor

A sütőt 180 (légkeverésnél 160) fokra előmelegítem, egy közepes tepsit, vagy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelek.

Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, összeállítom a tésztát. A vajat habosra keverem, hozzáadom a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat és mindegyikkel jól kikeverem. Egy tálba szitálom a lisztet, hozzákeverem a mákot és a szódabikarbónát, ráreszelem a citrom héját és ezt a lisztkeveréket a tejjel felváltva hozzákeverem a cukros-vajas alaphoz.

A masszát a kibélelt formába öntöm, megszórom az alaposan lecsepegtetett meggybefőttel (a levét felfogom!), majd az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütöm.
A süteményt kihűtöm, majd megkenem mascarpone krémmel, amihez a sajtot a cukorral, citromlével és a meggylével kikeverem.

A desszertet fogyasztásig hűtőben tárolom, de mielőtt ennénk, szobahőmérsékleten hagyom kb. negyed óráig és csak utána tálalom.

Szódás meggybefőtt

Nagyon egyszerű befőttkészítési módszer, de csak teljesen hibátlan meggyet és hagyományos szódát, azaz szikvizet, nem otthon gyártott patronosat használjunk hozzá. Tartósítónak én a borkősavat javaslom. Cseresznyéből is lehet készíteni.

Hozzávalók:

2 kg meggy
kb. fél kiló kristálycukor (a meggy édességétől függően)
1 mokkáskanál nátrium-benzoát vagy borkősav
2-2,5 liter szóda

A leszemezett, megmosott meggyet lecsöpögtetem, kiforrázott befőttesüvegekbe töltöm szorosan, az üveg háromnegyedéig. Üvegenként 10-15 dkg kristálycukrot szórok rá, és egy késhegynyi tartósítószert, majd rátöltök annyi szódát, amennyi ellepi, azonnal lezárom, és teszem is a helyére a kamrába. Felbontás után hűtőben kell tartani.

Mustáros meggy-savanyúság (erdélyi recept)

Elég szokatlan recept, az angol chutney-khoz hasonló savanyúság készíthető ezzel a módszerrel, amit kacsa-és libasülthöz, vadhúsokhoz érdemes tálalni.

Hozzávalók:

1 kg meggy leszárazva
30 dkg cukor
3 dl víz
10 dkg mustár (fele lehet magos vagy csípős, másik fele pedig sima)

A cukorból és a vízből szirupot készítek. Ha forr, beledobom a meggyet, megvárom, míg felforr és szűrőkanállal már veszem is ki, mielőtt a gyümölcs héja megpattanna. A gyümölcsöt befőttesüvegekbe szedem, a szirupot felére beforralom. Ha besűrűsödött, hozzákeverem a mustárt, majd a levet a meggyre öntöm, és szárazdunsztban (takarók közé bugyolálva) hagyom kihűlni.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?