Zsuzsi főz recept főzés karácsony ünnepekKarácsony táján gyakran hallom a médiában, hogy a magyar ember kevés halat fogyaszt, amit pedig megeszik, azt döntően karácsonykor fogyasztja el. Mivel én és a családom nagyon kedveljük a halételeket, úgy döntöttem, most halas recepteket válogatok az ünnepre. Igyekeztem túlmutatni az ekkor hagyományos halászlé-rántotthal párosításon, bár nálunk tavaly és idén is része lesz a menünek a gazdagon, vegyes halból főzött halászlé, amit ezúttal a férjem bográcsban tervez elkészíteni. A halas fogások közé tengeri és édesvízi halakkal készült ételeket is kerestem, lesz köztük előétel, egytál, és főétel is.

Mindenképp érdemes megbarátkozni ezzel a fehérjeforrással, mert egészséges, könnyen, gyorsan elkészíthető, finom fogásokat tálalhatunk az ünnep alkalmából, és nagy előny, hogy a halas ételek általában könnyen emészthetők, kevésbé kalóriadúsak, így talán elejét vehetjük a karácsonyi hízókúrának.

És most következzenek a receptek!

Előételek

Füstölt halas krém

Hozzávalók:

25 dkg füstölt hal
20 dkg krémsajt
fél csokor kapor
egy kisebb fej lilahagyma
fél citrom reszelt héja
pár csepp citromlé
két-három evőkanál tejföl
só, frissen őrölt feketebors

A halat kiszálkázom, és a többi hozzávalóval krémesre keverem, pirítósra tálalom.

(A füstölt halat magunk is elkészíthetjük egy gömbgrill segítségével. Ehhez a halat (pisztráng, lazac, busa, harcsa)  sóból, citromléből és reszelt fokhagymából kevert páccal bekenem és egy éjszakán át hűtőben érlelem. Másnap a halat konyhai papírtörlővel leitatom, hogy ne legyen nedves, majd kezdődhet a füstölés.

Egy lefedhető gömbgrillbe fűrészport (bükk-tölgy) öntök, a grillrácsra alufóliát fektetek. A fűrészport meggyújtom (forrasztólámpával szoktam), ahogy füstölni kezd, a halat a fóliára teszem, a grillsütőt lefedem, és kb. egy órát füstölöm. Ezalatt a hal ugyan nyers marad, de a fűrészportól a füstös ízt átveszi.

Közben a sütőt előmelegítem kb. 180 fokra, és az egy óra elteltét követően a busát a fóliával együtt tepsibe teszem, és kb. 20 perc alatt megsütöm.)

Ezt a krémet inkább a magyaros jellegű főételek elé tudom elképzelni, míg a következő lazacos kence a könnyedebb, tejszínes, mártásos, vagy salátával tálalt főételek elé passzol.

Lazacos szendvicskrém

20 dkg füstölt lazac
2 evőkanál olajban eltett lazactörmelék
3 doboz natúr krémsajt
egy csokor kapor vagy petrezselyem
pár csepp citromlé
egy kisebb fej lilahagyma

A füstölt lazacot késsel apróra vágom. A krémsajtot tálba teszem, hozzáadom a kétféle halhúst, a felaprított kaprot és lilahagymát, pár csepp citromlevet, és kikeverem. Ha túl sűrű lenne, egy-két evőkanál tejföllel lehet lazítani. Sót semmiképpen ne tegyünk bele a hal miatt.
Fogyasztás előtt egy-két órát érlelem a hűtőben.
Péksüteménnyel és nyers uborkával tálalom.

Főételek

Bundás halfilé a hagyományos ízek kedvelőinek

4 szelet (65 dkg) vastag húsú halfilé (pl.:tőkehal, harcsa)
5 dkg liszt
5 dkg kukoricaliszt
egy tojásfehérje
egy mokkáskanál szódabikarbóna
125 ml jéghideg ásványvíz

olaj a sütéshez
liszt a hal beforgatásához

A halat mindkét oldalán kissé megsózom, pár percig állni hagyom, majd leitatom róla a nedvességet. Az olajat mélyebb serpenyőben hevíteni kezdem (mintha rántott húst készítenék).

A tésztához az 5-5 dkg lisztet összekeverem egy tálban, adok hozzá kevés sót, mehet bele őrölt feketebors is. Hozzáöntöm a vizet és pár mozdulattal elkeverem. Nem kell csomómentesre, viszont igyekszem nem kikeverni a szénsavat a vízből, ettől lesz jó könnyű a bunda. Ezután a masszához adom a habverővel félig felvert tojásfehérjét (nem kell kemény hab, csak fehéredjen ki és nőjön meg kissé a térfogata), szintén pár kavarintással összeforgatom.

A filéket lisztbe, majd a tésztába mártom, a felesleges masszát lecsepegtetem és az olajban aranybarnára sütöm 5-6 perc alatt, közben egyszer átfordítom. Ha kész, papírtörlőn lecsepegtetem, majd rizzsel, salátával kínálom. Igazán frissen jó, az ásványvizet világos sörre is lehet cserélni, így Orly-módra készül a halfilé.

Rácponty

8 kisebb pontyszelet (patkó)
egy nagy fej hagyma
egy kiló zöldpaprika
másfél kiló krumpli
két paradicsom
8 dkg füstölt szalonna
5-6 szelet bacon
fűszerpaprika,só
6-8 deci tejföl

olaj
liszt

Először a hal alá való ágyat készítem el. Ehhez a krumplit héjában megfőzöm, kihűtöm és felkarikázom, mint a rakott krumplihoz szokás. A szalonnát felkockázom, kiolvasztom, a zsírjából keveset leöntök és ezzel kenem ki a tepsit, amiben az étel készül majd. A szalonnára rádobom a felaprított hagymát, üvegesre sütöm, hozzáadom a felvágott paprikát, egyszóval nekikészülök a lecsófőzéshez. Sózom, ha a paprika már összeesett, zsírjára sütöm, hozzáadom a felszeletelt paradicsomot, összerottyantom, megszórom kevés fűszerpaprikával és még kb. két percig hagyom a tűzön, addig el is készül. Ezután a lecsót összekeverem két három evőkanál tejföllel.

Elkezdem a rétegezést: egy sor krumpli, megsózom, rá pár kanál lecsó, így tovább, amíg el nem fogy. A tetejét megkenem bőven tejföllel és előmelegített 180 fokos sütőben kezdem sütni.

Ezalatt a pontyszeleteket besózom, paprikás lisztbe forgatom és 3-4 perc alatt kevés olajon megsütöm.

Ha a krumpli már sült vagy 25 percet, elrendezem rajta a pontyszeleteket, a halat vékonyan megkenem a maradék tejföllel, baconszeleteket teszek a tetejére, majd még kb. 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a krumpli alatt sűrű a lecsós-tejfölös szaft, de nem szárad ki és a szalonna jól kisült a tetején.

Csuka vajjal és petrezselyemmel

személyenként egy kisebb csuka
8 dkg vaj
3-4 gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
liszt
1 dl száraz fehérbor


A halakat főzéshez előkészítjük, ehhez jó, ha van egy társ a konyhában, mert a csukát legegyszerűbb megnyúzni pikkelyezés helyett. A nyúzáshoz a hal bőrét a nyaka és az összes úszója körül körbevágjuk (mi az úszókat le is vágtuk), majd a bőrt ujjal felfeszegetjük, és lehúzzuk, mint egy harisnyát. Ezután nagyobb méretű halaknál jöhet a filézés, de ez a példány nem volt ehhez elég nagy, így a szálkákat bennehagytuk, viszont a csukát nagyon alaposan, 3-4 milliméterenként beirdaltam. Ennek köszönhetően a fogyasztásnál nem érzékeltük, hogy annyira szálkás lenne, a gerincen kívül alig találkoztunk szálkával.
Tehát, a készítés előtt a beirdalt halat kevés sóval bedörzsölöm. Akkora serpenyőben, amibe a csuka egészben befér, a vajat felforrósítom, beledobom a felszeletelt fokhagymát és egy-két percig közepes lángon kevergetem. Nem szabad megpirulnia, csak puhuljon át. Ha ez megvan, a halat lisztbe mártom és a forró vajba helyezem. Egyik oldalát kb. három percig sütöm, közben evőkanállal folyamatosan locsolgatom a vajjal, és aláöntöm a bor felét. A locsolgatás nagyon fontos, mert nem szárad ki a hal és sülés közben beszívja a boros-vajas szaftot. Ezután a másik oldalát is hasonló módon megsütöm. Amikor a csuka már majdnem teljesen átsült, mellédobom a felaprított petrezselymet, aláöntöm a maradék bort, és a locsolgatást tovább folytatva készre párolom-sütöm. Vajas burgonyával, krumplipürével szoktam tálalni.

Tepsiben sült pisztráng

személyenként egy közepes méretű pisztráng (kb. 30 dekás)
egy citrom
fél csokor petrezselyem

2-3 újhagyma

pár levél rozmaring
vaj

A konyhakész halak mindkét oldalán pár bevágást ejtek (így jobban fölveszik a sót és a sülés közben keletkező fűszeres gőzt), kívül-belül sózom őket. Az így előkészített pisztrángok mindegyikének hasüregébe teszek két szelet citromot (lehetne többet is, de nem fér be), pár ág petrezselymet és az újhagyma zöldjéből pár szálat. A halakat kivajazott tepsibe fektetem, mindegyikre teszek még egy darabka vajat, ha marad a citromból, megcsepegtetem őket a levével, és előmelegített sütőben nem túl erős lánggal megsütöm. Sütés közben egyszer kétszer óvatosan megfordítom, a keletkező lével néha meglocsolgatom. Lehet aláönteni  egy kis fehérbort is, ha van kéznél.

Krumplipürével vagy petrezselymes burgonyával, zöldsalátával tálalom.

Dorozsmai molnárponty

6 pontyszelet vagy filé
50 dkg gomba
5 dkg szalonna
1 db zöldpaprika
2-3 karika hegyes erős zöldpaprika (opcionális)
1 db paradicsom
3-4 levél friss rozmaring
1 fej hagyma
liszt, só, bors
pirospaprika
2 dl tejföl
50 dkg csuszatészta
olaj a hal sütéséhez

Első lépésként gombapaprikást készítek, azaz a szalonnát kiolvasztom, rádobom a felaprított hagymát és paprikaféléket. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadom a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot, megszórom pirospaprikával, beledobom a nagyobb szeletekre vágott gombát és puhára főzöm. (Ha nincs elég leve, kevés vizet öntök alá.) Ízesítem sóval, borssal és a rozmaringgal, ha megpuhult, lisztes tejföllel behabarom. 

A halat besózom, paprikás lisztbe forgatom, majd bő olajban 4-5 perc alatt kisütöm, lecsepegtetem, félreteszem.

A csuszatésztát kifőzöm, leszűröm, összekeverem a gombapaprikással, kiolajozott tepsibe terítem, a tetejére fektetem a halszeleteket, és az egészet forró sütőben 15-20 perc alatt összesütöm. Akkor jó, ha a tészta szélei megbarnulnak, ropogósra pirulnak.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?