Mostanában kezdek ráébredni arra, hogy a hétköznapokra legjobb hétvégén felkészülni, már ami a főzést illeti. Nálam a leginkább az vált be, ha készítek egy jó nagy tepsi rakottas jellegű ételt (ez lehet lasagna, rakott kel, rakott krumpli, stb.), és főzök egy nagy fazék zöldséges-húsos egytálételt, vagy sűrű levest (lencsegulyás, bableves, csilis bab, palócleves és hasonlók), mert ezek azok az ételek, amit általában családom minden tagja szeret, és ezekből megfelelő méretű adag készítése esetén 2-3 napig simán ehetünk úgy, hogy még munkaebédként is lehet elvinni belőle.

Úgy döntöttem, hogy ehhez kapcsolódóan írok egy olyan posztot, amiben krumplis egytálételek szerepelnek, hiszen ezt a hozzávalót általában mindenki kedveli. Igyekeztem olyan recepteket keresni, amelyek a bevett szokásokon túlmutatnak, és arra is törekedtem, hogy legyen zöldséges, húsos és halas változat is. Ezeknek az ételeknek a legfőbb előnye, hogy előre össze lehet rakni, és frissen kisütni, de ha teljesen elkészítjük, akkor is elállnak a hűtőben.

Görög rakott krumpli

Hozzávalók

1 kg krumpli
50 dkg darált hús
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy ágacska rozmaring
egy nagy üveg Mutti paradicsom passata (700 gramm)
fél mokkáskanál római kömény
egy mokkáskanál fahéj
szerecsendió
só, bors
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
olívaolaj

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megtisztítom, majd hagyom kihűlni, mert csak így lehet normálisan szeletelni. Ezalatt elkészítem a mártásokat.
A húsos-paradicsomos raguhoz a felaprított hagymát és fokhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a húst, ízesítem rozmaringgal, római köménnyel, sózom, borsozom és morzsalékosra pirítom. Ráöntöm a paradicsomot, hozzáadom a fahéjat és kb. negyed óra alatt összerotyogtatom.
A besamelhez a vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a lisztet, felöntöm a tejjel és addig forralom, amíg besűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy-két csepp citromlével ízesítem.
Ezután összeállítom az ételt. Vajjal/olajjal kikent tepsibe lerakok egy réteg felkarikázott krumplit, bőségesen megöntözöm a raguval, utána megint krumpli, megint ragu, a tetejére krumpli kerüljön. A tepsit előmelegített sütőbe tolom és 180 fokon kb. fél órát sütöm. Ekkor kiveszem, ráöntöm a besamelt, visszatolom az ételt a sütőbe, amíg a teteje halványbarnás-rózsaszínes színt nem kap.

Spenótos rakott krumpli

Ennek az ételnek az általam készített verziójában főtt sonka is van, de csak azért, mert épp volt otthon, ugyanis ez az étel nálam a maradékfelhasználás jegyében készült. Ha nincs sonka, az sem baj, legalább lakto-ovo vegetáriánusok is fogyaszthatják. Valamilyen citromos vagy gyenge ecettel készült saláta jól illik mellé.

Hozzávalók

1 kg héjában főtt krumpli

20 dkg főtt füstölt sonka (elmaradhat)

50 dkg friss vagy 30 dkg fagyasztott leveles spenót

3-4 főtt tojás

2 gerezd fokhagyma

6 dkg vaj

4 dl tej

4 dkg liszt

2,5 deci tejföl

10 dkg reszelt sajt

só, bors

egy babérlevél

reszelt szerecsendió

A 2 dkg vajon megfuttatom a felszeletelt fokhagymát és megfonnyasztom rajta a spenótot. Megfőzöm a besamelt: 4 dkg vajon megfuttatom a lisztet, felöntöm tejjel és sűrűre forralom kis lángon. Egy babérlevéllel, kevés őrölt borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezem, ha langyos, belekeverem a tejfölt is.

Egy tepsit kivajazok lerakom benne a szeletekre vágott krumpli egyharmadát. (A krumplirétegeket érdemes megsózni, ha ez elmarad, előfordulhat, hogy ízetlen lesz a végeredmény.) Erre kerül a megfonnyasztott spenót és a fele mennyiségű tojás felkarikázva, aminek a tetejére 2-3 evőkanál besamelt is öntök. Ezt befedem szintén egyharmadnyi krumpliszelettel, elterítem rajta a falatokra tépett sonkát és a maradék főtt tojást, és meglocsolom 2-3 evőkanál besamellel. A tetejére jön a maradék krumpliszelet, amit a maradék besamellel befedek és a reszelt sajttal megszórom. Előmelegített 180 fokos sütőben sütöm aranybarnára.

 

Északi halas rakott krumpli

Van egy svéd tradicionális étel, aminek az a neve, hogy „Jansson megkísértése”, és nem más, mint egy szardellával, tejszínnel egybesütött krumplis étel, amit én egy kicsit átalakítottam.

Hozzávalók

80 dkg főtt krumpli

40 dkg tengeri halfilé (mirelit is lehet) szeletben

egy fej hagyma

5 dkg vaj

4 dl tejszín

só, bors

egy csokor kapor

A halfiléket sózom, kissé megborsozom és egy serpenyőben a felforrósított vajon átsütöm, ha kész, falatnyi darabokra vágom. A visszamaradt zsiradékban a hagymát megpárolom.

Egy kivajazott tepsibe lerakom a szeletekre vágott főtt krumpli felét, megsózom, elterítem rajta a párolt hagymát, és egyenletesen elosztom a tetején a haldarabokat. Megszórom a felaprított kapor relével, majd ráfektetem a maradék szeletekre vágott krumplit is. Ezt is kicsit megsózom és megszórom a maradék kaporral. Alufóliával betakarom, és letakarva sütöm 20 percig az előmelegített 180 fokos sütőben, majd a fóliát leveszem és 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Salátával tálalom.

Pásztorpite

Igazi angol egytálétel, igazából ez a marhahúsos változat a cottage pie, amit elég nehéz normálisan magyarra fordítani, ezért maradnék az eredeti elnevezés (shepherd's pie) magyarításánál. A gyerekeknek általában nagyon bejön, mivel gyakorlatilag nem más, mint egy bolognai ragu és a krumplipüré házasítása.

Hozzávalók

50 dkg darált marhahús
egy nagy fej hagyma
két darab sárgarépa
egy petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
egy-két ág friss kakukkfű
egy babérlevél
egy evőkanál paradicsompüré
egy teáskanál Worcester-szósz
egy liter húsalaplé vagy szűrt húsleves
olaj
50 dkg burgonya
1,2 dl tej
10 dkg vaj
2 tojássárga
reszelt parmezán (elhagyható)

A hagymát, sárga-és fehérrépát, valamint a zellert felaprítom. Az olajat felforrósítom, rádobom a felaprított zöldségféléket, a babérlevelet, meg a kakukkfüvet és öt percig sütöm, néha megkeverem. Ezután hozzáadom a húst, és addig sütöm, amíg megbarnul. Sóval, borssal ízesítem, hozzáadom a Worcester-mártást és az alaplét, majd kb. fél óra alatt mártás sűrűségűre főzöm. Ezalatt a krumplit megfőzőm, majd a felmelegített tejjel, a vajjal, a tojások sárgájával , kevés sóval krumplipürét készítek belőle. Ha az étel két alkotóeleme elkészült, jöhet az összeállítás: a húsos ragut egy tűzálló edényben/tepsiben szétterítem, majd a krumplipürét széles pengéjű késsel egyenletesen elterítem a tetején, majd megszórom a parmezánnal. Lehet habzsákkal cifrázni, nekem erre se időm, se energiám nem szokott lenni. A tepsit 190 fokra előmelegített sütőbe tolom és az ételt kb. fél óráig sütöm.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat:-)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?