Még két hete, a heti menüs posztban Pomme-pomme egyszerű levesek receptjeit kérte, most megpróbálok ennek az óhajnak eleget tenni. Mindig elmondom, hogy nem vagyunk levesesek, de azért van egy-két kedvenc, amit nagyon kedvelünk. Igaz, ezek általában a tartalmas, már-már egytálételszerű levesek közül kerülnek ki.



A húslevesért nem igazán vagyunk oda – kivéve a marhahúslevest –, a sajtlevest, zöldséges krémleveseket szeretjük, és az én személyes kedvencem a tojásleves. Ez nem a savanyított fajtából való, hanem egy jó köménymagos rántott leves, sok-sok csurgatott tojással bélelve. Most ezek közül válogattam. Képet nem minden recepthez tudok mellékelni, mert eszembe nem jutott a rántott levest, vagy netán a sajtlevest lekapni, egyik se túl fotogén, ámde nagyon finom.

Fehér gombaleves

Hozzávalók:

50-60 dkg vegyes gomba
kis fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
rozmaring
egy csokor petrezselyem
húsleves
egy pohár tejföl
5 dkg vaj
só, bors

A vajat felolvasztom, a felaprított hagymát és fokhagymát megfuttatom benne. Hozzáadom a felkarikázott répákat, pár percig együtt pirítom. Rádobom a gombát, amelyet nagyobb darabokra vágtam. Megszórom pár levélke friss rozmaringgal, tekerek rá feketeborsot, kissé sózom, és addig párolom, amíg levet enged. Ekkor felengedem annyi húslevessel, amennyi levest szeretnék készíteni és a zöldségek puhulásáig főzöm. Ekkor belekeverem a tejfölt, megszórom a felaprított petrezselyemmel és pár perc alatt összeforralom.

Sajtos csicsóka krémleves

Hozzávalók:

50 dkg csicsóka
egy kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 liter zöldséglé
1 dl tejszín
8 dkg reszelt sajt
2-3 evőkanál citromlé
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
5 dkg vaj

A tálaláshoz

pirított zsemlekocka
reszelt sajt

A csicsókáról ledörzsölöm a földet, ez egyszerűbb, ha előtte fél órát ázik meleg vízben. Mivel a gumók fehér héjúak, én nem hámoztam meg őket, de ha valakinek így szimpatikusabb, meg is pucolhatja. A vajat felforrósítom, rádobom a felaprított hagymát, fokhagymát, kevés sót és pár percig kevergetve sütöm. Ekkor hozzáadom a feldarabolt csicsókát és ezt is megfuttatom a hagymás vajon. Ezt követően felöntöm az egészet a zöldséglével, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, és addig főzöm, amíg a gumók teljesen megpuhulnak. Ekkor a csicsókát pár merőkanál lével kimerem, és botmixerrel pürésítem. A pürét visszaöntöm a lábosba, felforralom a levest, hozzáadom a tejszínt, a sajtot és a citromlét, és addig főzöm, amíg a sajt elolvad. Tálalásnál a levest zsiradék nélkül pirított zsemlekockára merem és megszórom reszelt sajttal.

Krumpliból is elkészíthető, bár a csicsókának épp most van szezonja, érdemes kipróbálni.

Sütőtökleves

80 dkg sütőtök felkockázva (tiszta súly)
1,2 liter húsleves/alaplé
egy közepes fej hagyma
egy evőkanál aprított rozmaring
mokkáskanálnyi szerecsendió
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
só, bors
tökmag, tökmagolaj

A tököt a felaprított hagymával, fokhagymával, a fűszerekkel lábosba teszem, a levessel felöntöm és 30 percig főzöm kis lángon, miután felforrt. Ha a tök már puha, turmixolom a levest, felforralom, hozzáadom a tejszínt és pár perc alatt összeforralom. Tálaláskor pirított tökmaggal, tökmagolajjal díszítem, de zörgősre sütött bacon vagy pirított zsemlekocka is mehet bele „betétnek.”

Sajtleves

Hozzávalók:

5 dkg vaj
egy púpos evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
egy nagyon kis fej hagyma
1,2 liter víz vagy húsleves
só, frissen őrölt bors
reszelt szerecsendió
20 dkg reszelt sajt (vegyesen a legjobb, legyen benne valamilyen karakteres sajt is, pl parmezán)
2 dl tejszín vagy másfél deci tejföl

A vajon a lisztet megfuttatom (ne piruljon meg), felöntöm a vízzel. Beledobom az egészben hagyott hagymát és fokhagymát, sózom, borsozom, hozzáadom a szerecsendiót is, és ezt a levet kb. negyed óráig főzöm. Utána kidobom belőle a hagymaféléket (meg is lehet enni), kevés lével elkeverem a tejszínt/tejfölt, és a levesbe öntöm. Adok hozzá kb. 10 dkg sajtot, ezzel egy-két percig forralom. A maradék sajtból mindenki szed a tányérjába, erre tálalom a levest. Pirítóssal szoktuk enni, ilyen zord időben nagyon jó lélekmelegítő

Rántott leves, ahogy én szeretem

Tudom, hogy ez nem a legegészségesebb étel a földön, és sokan csípőből tudják, hogy kell megfőzni, de úgy gondoltam, beválogatom, hátha van, akinek még jól jöhet ez a recept.

Hozzávalók:

2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
egy teáskanál köménymag
egy-másfél teáskanál pirospaprika
1,5 liter víz

4-5 tojás

Az olajat felhevítem, beledobom a köményt, hagyom, hogy elkezdjen pattogni. Rászórom a lisztet és kevergetve kicsit világosra pirítom. Lehúzom a tűzről ,belekeverem a pirospaprikát, felöntöm a hideg vízzel, úgy, hogy közben keverem, nehogy csomós legyen. Sózom, felforralom és forrás után kb 5 percig főzöm. A tojásokat enyhén felverem, belecsurgatom a levesbe, és azonnal villával három-négyszer belekeverek a levesbe, hogy a tojás ne álljon össze, szálas legyen. Egy-két perc további főzés után tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz