Zsuzsi főz főzés cukor

Most rendhagyó poszt következik, ezúttal recept nélkül: megpróbálok áttekintést adni ezekről az édesítőkről, jellemzőikről, alkalmazhatóságukról és ajánlok pár olyan linket is, ahol felhasználásukkal készült ételek receptjei olvashatók. (Kipróbálni sajnos nem volt időm – és merszem sem – őket, de majd kiderül, hogy ezt miért írom).

Agavé nektár vagy szirup

A kaktuszszerű agávé húsából készülő édesítőszer, amely a méznél sokkal édesebb, de kevésbé sűrű, íze a cukorénál sokkal intenzívebb, ezért kevesebb kell belőle. Mexikóban állítják elő belőle a legtöbbet. Felhasználói tapasztalatok szerint könnyen feloldódik, nincs kellemetlen mellékíze, ezért süteménybe, mártásokba jól használható, de kávé édesítésére például nem ajánlják.

Stevia (sztívia, jázminpakóca virág)

A dél-amerikai kontinensről ered ez az őslakosok által édes levélnek is nevezett növény, a XX. század elejétől termesztik nagy mértetekben. Édesítőereje a cukor háromszázszorosa, egyensúlyban tartja a vércukorszintet, jó hatással van a máj-és hasnyálmirigy-működésre. További pozitívum, hogy antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ezért külsőleg bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák, de a fogínygyulladás és a magas vérnyomás ellenszere is egyben. Kalóriatartalma gyakorlatilag nulla, ezért fogyókúrához is nagyon jól használható.

Süthető, főzhető, íze nem változik, de antibakteriális hatása miatt kelt tészta készítésére nem igazán alkalmas, mert nem kel meg vele a tészta. Kapható tabletta, por, csepp formájában, egyesek szerint van egy kesernyés mellékíze, bár a neten keresgélve találtam olyan brazil gyártmányú terméket, ahol a fórumozók semmilyen mellékízről nem számolnak be.

Xilit vagyis nyírfacukor

A xilit és a nyírfacukor egy és ugyanaz, csak ezt sokan nem tudják. A xilit természetes édesítőszer, amely 1:1 arányban helyettesítheti a cukrot. Teljesen mellékíz-mentes, édes ízét hűsítő hatás kíséri(?)

Ez az egyetlen olyan cukorpótló, amely anyagcsere-zavarok esetén is fogyasztható.

Glikémiás indexe alacsony, ezért alig emeli a vércukorszintet, e kedvező hatása miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. Kalóriatartalma 40 százalékkal alacsonyabb a cukorénál, ezért fogyókúrás étrendbe is jól illeszkedik. Mindemellett gátolja a fogszuvasodást, elősegíti a fogak egészségének megtartását. A gombák nem bontják le, ezért candida-diétát folytatók is használhatják.

Alkalmas sütésre, főzésre, édesítésre is. Az arra érzékenyeknél napi 40 gramm xilit bevitele hasmenést válthat ki, de a szervezet 4-6 hét alatt hozzászokik (na, ezért nem próbáltam ki). A steviához hasonlóan a xilit sem alkalmas kelt tészta készítésére, és a karamelles édességekről is le kell mondaniuk a fogyasztóinak, mert nem karamellizálódik.

Eritriol

A legújabb természetes cukorpótló, amely kinézetre és ízre is nagyon hasonlít a cukorhoz. Teljesen kalóriamentes, ezért fogyni vágyóknak ideális. A vércukorszintet nem emeli, glikémiás indexe még a xiliténél is alacsonyabb, ezért cukorbetegek is használhatják.

Édesítőereje a cukorénak 60-80 százaléka, íze hűsítő és édes, mellékízmentes. A xilittől eltérően nincs hashajtó hatása. Szintén antibakteriális hatású, ezért candida diétában is alkalmazható.

Cukor erjesztésével állítják elő fermentálással, majd kristályosítják. 1990 óta használják, először Japánban, majd az USA-ban és Európában is elterjedt. Az élelmiszeripar számos területen alkalmazza, mert növeli a termék eltarthatóságát, sűrítőanyagként, stabilizátorként használják. Süteményben, kekszben maximum 10 százalék mennyiségben használható, hosszan tartó puhaságot frissességet kölcsönöz a vele készült süteménynek.

Fentiek mellett persze ott van még a leginkább hagyományos és használatos cukorpótló, a méz is.

Véleményem szerint ezek az édesítők nagyon jól használhatók, de leginkább a cukorbetegeknek, candidásoknak jelentenek élhetőbb, kevesebb lemondással járó életet. Hátrányuk, hogy elég drágák, így azoknak éri meg főként, akik kevés cukrot fogyasztanak, nem sütnek.

Most pár olyan blogot, weboldalt ajánlok a figyelmetekbe, amelyeken a témába vágó recepteket közölnek, és remélem, hogy további használható információt is tartalmaznak számotokra.

Cukroskata blogja – cukorbeteg szerző által írt gasztroblog, mindenféle recepttel

Mézesélet – mézzel, nyírfacukorral készülő, alacsony szénhidrát tartalmú receptek

Pocak Panna – paleo-diétához receptek, nagyon jó kis desszertek, szép képekkel

Zsuzsi főz