Mostanában az ismerőseim között igencsak dúl az influenza, illetve minden olyan megbetegedés, ami orrfolyással, köhögéssel jár. Amíg nincs komolyabb baj, mi általában népi gyógymódokat vetünk be, legtöbbször fokhagymával, erős paprikával, gyömbérrel kúráljuk magunkat. Ez általában segít, néha viszont nem, ilyenkor meglátogatjuk az orvost.

A fenti alapgondolatból kiindulva úgy gondoltam, most kifejezetten csípős-fűszeres ételek receptjeivel jövök, amelyeket természetesen csak a bezzeganyáknak ajánlok.

Remélem, lesz olyan, amit tudtok hasznosítani, bár kicsit félve írok erről most, mert nagyon sok nő nem kedveli ezeket az ízeket. Természetesen semmit sem kell túlzásba vinni, de az is tény, hogy a csípős ízhez hozzá lehet szokni és egyfajta függőség is kialakulhat.

E kis bevezető után jöjjenek a receptek.

Csirkemell rákkal és zöldségekkel

Ez a recept a maradékfelhasználásra ideális lehetőséget nyújt, mert a hozzávalókat, akár a húst, akár a zöldségeket tetszés szerint cserélhetjük. Én a zöldbabot ki nem hagynám belőle, mert nagyon szeretem, de mehet bele gomba, zöldborsó, vékonyra szelt répa, paprika, sőt akár felcsíkozott káposzta vagy kínai kel is.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
2 fej hagyma
35 dkg zöldbab (fagyasztott)
egy kis cukkini
15 dkg főtt aprórák
4 gerezd fokhagyma
egy kis chilipaprika
3 cm-es gyömbérdarab
1 dl szójaszósz
egy evőkanál cukor
egy evőkanál gyenge ecet
két evőkanál halszósz
egy evőkanál chiliolaj
olaj

A csirkét vékony csíkokra vágom. A szójaszószba belereszelem a gyömbért és ebben a keverékben egy órát pácolom a húst (ha nagyon sietek, elég fél óra is). A hagymát nyolcadolom, a cukkinit darabokra vágom, a chilit és a fokhagymát durvára aprítom. A zöldbabot forró vízben egy-két percig előfőzöm.

Ha az előkészületekkel megvagyok, a wokban olajat forrósítok és beledobom a felaprított chilit és fokhagymát. Egy percig kevergetve sütöm, ügyelek rá, hogy ne égjen meg. Ekkor kerül bele a csirkemell, a páclével együtt. Maximális fokozaton 3-4 percig sütöm. Ezalatt a cukrot, ecetet, halszószt és a chiliolajat összekeverem, és a húsra öntöm. A fűszerekkel együtt egy-két percig tovább kevergetem, majd kiveszem egy tálba. A wokba egy-két evőkanál olajat öntök és beledobom a hagymát, cukkinit és a zöldbabot. A zöldségeket addig sütöm kevergetve, amíg roppanós-puhák nem lesznek. Ha megvan, visszaöntöm a csirkét a wokba, beledobom a rákot és 2-3 perc alatt folyamatosan kevergetve összeforrósítom az ételt. Ha kevés lenne a lé alatta, adok hozzá még szójaszószt. Magában, vagy rizzsel tálalom.

Thai curry

Elég csípős étel, lehet hozzá vörös currypasztát is használni. Ezt általában Lidlben veszem, van enyhébb és nagyon erős változat is.

Hozzávalók:

egy szűzpecsenye
egy közepes sárgarépa
egy kisebb sárga kaliforniai paprika
20 dkg friss bébikukorica
3 gerezd fokhagyma
2 cm-es gyömbérdarab
1 -2 evőkanál  thai zöld currypaszta
2 löttyintés szójaszósz
1 kókusztejkonzerv
olaj, só, tarkabors frissen őrölve
ízlés szerint lime, koriander a tálaláshoz

Először is mindent kisebb csíkokra feldarabolok és a kezem ügyébe készítem. Ennél az ételnél nem vágom túl vékonyra a répát, mert a főzés során hamar megpuhul és akkor jó, ha roppanós. Előkapom a wokot, olajat forrósítok benne, beledobom a fokhagymát, gyömbért és a húst, és elkezdem a lehető legnagyobb fokozaton kevergetve sütni. Tekerek rá tarkaborsot, rálöttyintem a szójaszószt, sózom és 3-4 perc alatt puhára sütöm. Szűrőkanállal kiszedem, melegen tartom. Kicsit lejjebb veszem a lángot, a wokba rakom a fűszerpasztát, felöntöm a kókusztejjel. Beleszórom a feldarabolt zöldségeket, visszateszem a húst, és összefőzöm, amíg egy kicsit besűrűsödik. Mivel rizzsel tálalom, maradjon alatta elég mártás. Korianderlevelekkel díszítem, esetleg pár csepp lime-mal is ízesítem tálalásnál.

Indiai curry csirkével, krumplival és zöldbabbal

Hozzávalók:

50 deka csirkecombfilé
egy fej hagyma
két nagy darab krumpli
két gerezd fokhagyma
20 deka ceruzabab (fagyasztott is lehet)
két evőkanál currypaszta (vörös, enyhén csípős)
egy 500 grammos passzírozott paradicsom
három evőkanál zsírosabb (3-4%) joghurt
római kömény
indiai fűszerkeverék (garam masala)
egy evőkanál olaj

A hagymát felaprítom, a csirkehúst kockákra vágom. Az olajat mélyebb serpenyőben felforrósítom, rádobom a hagymát, megszórom római köménnyel és pár percig pirítom. Hozzáadom a húst, ezzel még öt percig sütöm. Belekeverem a currypasztát, egy percig kevergetve sütöm. Beleteszem a nagyobb kockákra vágott krumplit, a paradicsomot, a reszelt fokhagymát, a fűszerkeveréket, egy deci vizet és fedő alatt addig főzöm, amíg a hús és a krumpli majdnem teljesen puha lesz. Ekkor beleteszem a zöldbabot is, ha kell, öntök alá még vizet, és készre főzöm az ételt. Ha minden megpuhult, a levébe keverem a joghurtot - ezzel már nem forralom -, és tálalom.

Ázsiai salátaöntet

Hozzávalók:

él lime leve
egy kiskanál cukor
egy cm-es gyömbérdarab felaprítva
egy gerezd fokhagyma apróra vágva
olaj, szójaszósz
pár szelet chili

Az öntethez az összes hozzávalót jól elkeverem, a cukrot, lime-ot, chilit tetszés szerint adagolom. A legjobb ropogós salátafélékkel, felcsíkozott káposztával, répával, kínai kellel, vagy ezek keverékével.

Chili

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús (most sovány sertéshús)
50 dkg száraz vörösbab
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db 400 grammos hámozottparadicsom-konzerv
2 kisebb babérlevél
kakukkfű
késhegynyi fahéj
egy mokkáskanál római kömény
2-3 méregerős piros chili

2-3 kocka étcsoki (legalább 70%)
olaj
a tálaláshoz tejföl és reszelt sajt

A babot a készítést megelőző este beáztatom, a főzés napján leöntöm a levét, megmosom, hideg vízben puhulásig főzöm. A levében hagyom. A hagymát felaprítom, kevés olajon megfonnyasztom. Rádobom a darált húst, fehéredésig pirítom, ekkor hozzáadom a felaprított fokhagymát, chilit és a fűszereket, jól összekeverem, majd a húshoz adom a hámozott paradicsomot. Beleteszem a babot és annyi babfőzőlevet, hogy se túl sűrű, se túl híg ne legyen, majd a legkisebb lángon kb. 1-1,5 óra alatt sűrű raguvá főzöm.Ha sok időm van, tűzálló tálban, lefedve, 160 fokos sütőben rotyogtatom össze.
Tálaláskor tejfölt, reszelt sajtot és jó friss kenyeret  adok mellé.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?