Lassan érik a cseresznye és a meggy, ezért most cseresznyés és meggyes sütemények és levesek receptjeit hoztam.

Mindkét gyümölcs nagyon egészséges, mint általában a piros gyümölcsök. Kalóriaszegények, hisz nagyrészük víz, C-vitaminban és ásványi anyagban mindkettő egyaránt gazdag. Vasat, káliumot, A-és B-vitaminokat tartalmaznak, antioxidánsként is ismertek. Természetesen nyersen fogyasztva érvényesülnek leginkább a jótékony hatásaik, de a cseresznyével, meggyel készülő sütemények, desszertek is nagyon finomak. Befőzni is érdemes, mert lekvárnak, szörpnek, befőttnek egyaránt jók, de cseresznyéből ehhez ne a korai fajtákat, hanem a később érő, nagy szemű, fekete cseresznyét érdemes választani.

És most következzenek a receptek.

Cseresznyés-meggyes pite

Igazi nagymamás, omlós tésztából készült, szaftos házi sütemény. Ez a mennyiség egy 20x30 centis tepsihez elegendő.

Hozzávalók

A tésztához

30 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
egy tojás
2 evőkanál cukor
egy evőkanál tejföl
csipet só
kevés tej a lekenéshez

A töltelékhez

70 dkg meggy és cseresznye tisztán mérve
10 dkg darált dió
3-4 evőkanál cukor
egy mokkáskanál fahéj

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrom. Optimális esetben lehet pihentetni a hűtőben egy órát, nálam ez most elmaradt. A tésztát elfelezem, mindkét adagot lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Az egyik lappal kibélelem a tepsit, megszórom a dióval.
A magozott gyümölcsöt összekeverem a cukorral és a fahéjjal, és a tésztalapon egyenletesen elosztom, majd befedem a másik vékonyra nyújtott tésztával. A tetejét megszurkálom, hogy a képződő gőz akadálytalanul eltávozhasson, majd tejjel megkenem, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Mandulás-meggyes sütemény

A recept már korábban is megjelent itt, így többeknek ismerős lehet, de nem tudom nem beválogatni, szerintem az egyik legfinomabb meggyes süti, remélem, lesz, aki kipróbálja.

Hozzávalók

A tésztához

20 dkg vaj
15 dkg cukor
5 dkg darált mandula
egy tojás
egy vaníliás cukor
30 dkg liszt
csipet só

A tetejére

50 dkg magozott meggy
két tojás
2 dl tejszín
négy evőkanál cukor
késhegynyi fahéj
mandulaforgács

A tésztát még a sütés előtt egy-két órával készítem el. A puha vajat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a felvert tojást, vaníliáscukrot, csipet sót, a mandulát és a lisztet és tésztává gyúrom. Ezután legalább egy órát hűtőben pihentetem. Az idő elteltével lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelek vele egy pitesütőt vagy kapcsos tortaformát és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm. Ekkor kiveszem, egyenletesen elosztom rajta a meggyet. A tejszínt a tojásokkal, cukorral, fahéjjal simára keverem, és a gyümölcsre öntöm. Megszórom a mandulával és kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, ennyi idő alatt a tejszínes öntet megkocsonyásodik. Langyosan vagy hidegen tálalom.

Meggyleves

A nyári melegben az egyik legjobb hűsítő a jégbe hűtött gyümölcsleves. Leginkább meggyel készítem, mert savanykás íze jobban üdít, mint az édesebb gyümölcsöké, de általában szoktam beletenni egy-két darab őszibarackot, vagy – mint jelen esetben – nektarint is, kisebb kockákra vágva.
A leves sűrítése történhet a gyümölcs egy részének turmixolásával, tejszínes-tejfölös habarással, vagy használhatunk vaníliás pudingport is hozzá.

Hozzávalók

75 deka-1 kiló meggy kimagozva
két szem nektarin
cukor ízlés szerint
6-8 szem szegfűszeg
2 rúd fahéj (esetleg őrölt)
2-3 karika citrom
2 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
egy csomag főzős vaníliás pudingpor (vagy 2 evőkanál liszt)

A magozott meggyet és a kisebb kockákra vágott barackot lábosba teszem, beledobom a citromkarikákat, fűszereket egy-két evőkanál cukrot, felengedem vízzel és elkezdem főzni. Van, hogy reszelek bele citromhéjat is. Forrás után még pár percig főzöm, amíg a gyümölcsök megszínezik a levet, de nem főnek szét. Közben a pudingport a tejföllel és tejszínnel csomómentesre keverem, és ha eljön az ideje, behabarom vele a levest. Pár perc alatt besűrítem, és a végén édesítem a szánk íze szerint. Jól behűtve tálalom.

Cseresznyés barackleves

A gyümölcsleves másik verziója, ezúttal cseresznyével, barackkal és joghurttal.

Hozzávalók

60 dkg őszibarack vagy nektarin
2 marék cseresznye kimagozva
4 evőkanál cukor
egy rúd fahéj
fél citrom leve
2 dl tejszín
egy evőkanál keményítő

A tálaláshoz:

joghurt
barack és cseresznye

A megmosott gyümölcsöt kimagozom, a barackot feldarabolom (nem kell apróra, mert turmixolni fogjuk). Lábosba teszem, rászórom a cukrot, belecsavarom a citrom levét, a fahéjat is beledobom, ráöntök 8 dl vizet, és az egészet felforralom, ennyi idő alatt meg is puhul a gyümölcs. A sűrűjét turmixgépbe kanalazom, pürésítem, visszaöntöm a lábosban levő léhez, és melegíteni kezdem. A tejszínben elkeverem a keményítőt, és a forró levesbe öntöm. Egy-két percig forralom, majd lehűtöm. Tálalásnál a levesbe teszek friss barackdarabokat, cseresznyét és egy evőkanál natúr joghurtot.

Cseresznye helyett lehet próbálkozni meggyel, málnával, de akár szederrel is, a tetejére joghurt helyett mehet tejföl, vagy cukrozatlan tejszínhab is.

Cseresznyés lepény

Ez egy egyszerű kevert tésztás gyümölcslepény, egyfajta „egyensúly-tészta”, amit a fahéjas cukorban rövid ideig pácolt cseresznye tesz kicsit különlegesebbé. Kezdőknek is ajánlom, nem igazán lehet elrontani.

20 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg vaj
5 tojás
csipet só
50 dkg cseresznye kimagozva
fahéj

A cseresznyét kimagozom, megszórom fahéjjal, és állni hagyom, amíg a sütemény tésztáját elkészítem.
Ehhez a puha vajat a cukor felével habosra keverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egyenként a cukros vajba keverem, a fehérjékből a maradék cukorral kemény habot verek. A habot óvatosan beleforgatom a vajas keverékbe, teszek bele egy csipet sót, hozzászitálom a lisztet, és egynemű masszává keverem. A tésztát kapcsos tortaformába kanalazom, elegyengetem, és a tetejét kirakom a levétől kissé kinyomott fahéjas cseresznyével. Előmelegített 171 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan, vagy hidegen tálalom.

Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?