A Bezzeganya gasztrobloggere, Zsuzsi főz posztjaival mostantól minden héten találkozhattok. A posztokban az olvasói igényeknek megfelelően kerülnek terítékre különböző receptek, tippek és trükkök, hogy az elfoglalt anyukák tudjanak ötleteket meríteni ezekből, és a hozzászólásokban további tapasztalatokat osszanak meg egymással.

 

Most egy igazi gyerekkedvenccel, a paradicsomos húsgombóccal jelentkezem, de ez nem a menzás, hanem az angolszász nyelvterületen elterjedt, rántás nélküli, igazi paradicsomot is látott változat. Előnye, hogy a gombóc fagyaszthetó, már csak a sütés és a szósz kell hozzá, és kész az ebéd.


Hozzávalók

 

50 dkg darált marha/sertés/bárányhús

egy szelet kenyér

4-5 evőkanál tej az áztatáshoz

egy tojás

egy kis fej hagyma

egy-két gerezd zúzott fokhagyma

só, bors

kakukkfű (elmaradhat)

egy teáskanál olaj

 

A mártáshoz

 

1.5 kg paradicsom (2 400grammos hámozottparadicsom-konzerv)

egy csokor petrezselyem

4-5 levél bazsalikom

só, (cukor, ha túl savanyú)

A golyók sütéséhez olaj

 

Először a gombócokat készítem el. Ehhez a kenyeret felkockázom, a tejjel leöntöm és pár percig áztatom, majd kinyomkodom. Hozzáadom a húst, a fokhagymát, a felkockázott, olajon üvegesre párolt hagymát, sót, borsot és egy mokkáskanál friss/szárított kakukkfüvet. Beleütöm a tojást is, és jól összedolgozom, mint a fasírtot. A masszából diónyi golyókat formálok. Egy nagyobb serpenyőbe ujjnyi magasan olajat töltök, felforrósítom, és 2-3 perc alatt elősütöm őket úgy, hogy sütés közben villával forgatom. Az elősütés előmelegített 180 fokos sütőben is történhet sütőpapíron, olaj nélkül kb. 5 percig, de ekkor arra ne számítsunk, hogy ropogós kéreg keletkezik a húsgombócokon.

 

A paradicsomszószhoz a friss, megmosott paradicsomot kockákra vágom és egyszerűen leturmixolom. (Konzerv esetén csak beleöntöm a dobozok tartalmát a lábosba.) Nagyobb lábosba öntöm, sózom, felforralom. Ha forr, beledobom a durvára aprított zöldfűszereket és az elősütött húsgolyókat, majd kb. fél óra alatt készre főzöm az ételt. Lehet tálalni spagettivel és reszelt sajttal, esetleg főtt krumplival, de csak kenyérrel tunkolva is finom. A szósz gazdagítható fokhagymával, erős paprikával, vagy bármilyen, olaszos ételhez passzoló fűszerrel.

 

További éréseiteket komment formában tehetitek fel.

 

Zsuzsi főz