Will Wildernek (Moritz Bleibtreu) nagyon rossz napja van. 40. születésnapja reggelén se flegma lánya, se hideg felesége (Patricia Arquette) nem köszönti fel, ahogy munkahelyén se fogadja ünneplő tömeg.

Az egykoron elismert színész, komoly ambícióit hátrahagyva benne ragadt egy bugyuta gyerekműsor óriásnyúl szerepében, még saját menedzsere se veszi őt komolyan. A családja nem becsüli, munkája pokoli, az élete romokban. Ezekkel a sötét gondolatokkal viharzik el a forgatásról, a balszerencse azonban továbbra is vele van, a félresikerült estén ugyanis autóját is ellopják.

Másnapra kétségbeesetten látja a televízióban, hogy járművét lángokban találták egy autópályán, őt pedig mindenki halottnak hiszi. Egy hirtelen ötlettől vezérelve, legjobb barátja segítségével Vijay-nek, egy bölcs és udvarias indiai férfinak az álcájába bújva ellátogat saját temetésére, hogy saját szemével lássa az őt gyászoló családot és barátokat. A titokzatos indiai jelenléte felkavarja a rokonság és a frissen megözvegyült feleség csendes gyászát is. Will döbbenten tapasztalja, hogy Vijay sokkal népszerűbb és izgalmasabb mint ő volt, így élete legnagyobb szerepében maradva folytatja a színjátékot..

A Vijay és én egy kedves kis vígjáték egy olyan férfiról, aki középkorára teljesen elvesztette régi önmagát, és egy számára teljesen idegen kultúrában talált rá újra. A nemzetek közti vallási és nyelvi különbségekre kihegyezett apró gegek bár gyakran felszínesek, nincs bennük egy cseppnyi rosszindulat sem, így nem okoznak kínos perceket. A szerepben ragadás témájával a rendező Billy Wilder klasszikus amerikai vígjátékait idézi (Van, aki forrón szereti), a főszereplő nevével szóban is megidézi a nagy amerikai rendező-legendát. Könnyed film, amely a világot nem rengeti meg, de egyszeri szórakozásnak tökéletes.

pj