Vakmacska terhesség kismama vitamin

Mit veszünk elsőnek, ha úgy véljük, teherbe estünk? Tesztet, persze, de az ajánlás az volna, hogy még a vélt fogamzás ELŐTT (amikor nincs mit tesztelni még) kéne elügetni a gyógyszertárba, hogy beszerezzük amit a népi köznyelv „terhesvitaminnak” nevez. (Szívesen megkérdezném a gyógyszerészeket, kért-e mostanában valaki „T” vitamint tőlük, hogy az értetlen tekintetre „tecciktudni, babátszeretnék” magyarázatot adjon.)

A magzatfejlődés veleje

Ha már fogamzás előtt nem is szedjük, az első vizitkor szinte biztos, hogy azzal kezdi az orvos: „szedjen terhesvitamint”, ennek is legfontosabbnak kikiáltott összetevőjét, a folsavat. Lehet, már lehet azt kéne mondaniuk: „szedj folátot”, mivel a folsav természetes, közvetlenül hasznosuló formáját így hívják, ez általában zöld növényekben fordul elő, viszont meglehetős mennyiséget kéne elropogtatni belőle, hogy az ajánlott napi bevitel (kb. 400 mikrogramm folsav) biztos meglegyen. Folát kevés gyógyszergyári készítményben van, pedig ez az a forma, amihez nem szükséges kifejezetten a C-vitamin a hasznosulásához , de van olyan újgenerációs készítmény, ami ebben a formában biztosítja a  pótlását.

A folát, illetve a folsav az az anyag, amelyről több könyvtárnyi tudományos kutatási eredmény bizonyítja, hogy megfelelő mennyiségben történő szedése megelőzheti a „velőcső-záródási rendellenességeket”, amilyen a „nyitott gerinc”.  Egy ilyen jótanácsból ha nincs orvosi képesítésünk, nagyjából csak azt nem értjük, mi az a „velőcső”, vagy mi az a „nyitott gerinc”, de a velőcső igen fontos lehet: a „dolgok velejéről” beszél a magyar nyelv, ami a lényeggel azonos, ahogy az is a lényeget mondja, aki „velősen” fejezi ki magát. Ez a bizonyos velőcső elég hamar megjelenik a magzat fejlődésében, még ki se hűl a kezünkben a kétcsíkos.

Hogy aprócska magzatkezdeményünk pontosan melyik része is a velőcső, arról leginkább idegen szavakkal és szemléletes ábrákkal megtűzdelt leírásokat találtam, de annyit kihámozhattam belőle, hogy a gyerek idegrendszerének kezdeménye, amely a terhesség 28. napjáig záródik. (aki szereti tudni, pontosan mit véd ki éppen, az itt olvasgathat a velőcső-záródási rendellenességekről, amivel ezek szerint csak ilyen tankönyvszerű formában fog csak találkozni).

Te csöpp gyerek

A 3. héten még „csepp alakú” embrióról beszélhetünk, de a 22-23. napot ábrázoló képeken is jobban hasonlít leendő gyermekünk „hosszanti metszetben” egy cső kukoricára, mint emberre, ami a 28. napon kezd olyasmivé válni, amit már mi is felismerünk egy ultrahangképen. No, épp eddig zárul az a bizonyos velőcső, ekkorra emberkénknek van feje,  végtag-, száj-, és  fülkezdeménye, sőt már a szíve is dobog. Eme őrületes munkához szükséges az a rengetegféle fontos anyag, amiket a „terhesvitaminokba” tesznek, például a B-vitaminok (különösen a B12, amelynek hiánya szintén megnövelheti a fejlődési zavarok kockázatát), a D-vitamin (amiből nem terhesen sincs az átlag magyarnak elegendő), és újabban felismert szerepű DHA (omega-3 zsírsav), amely a magzat és csecsemő agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez járul hozzá.

Kiemelten fontos a folsav-bevitel azoknak, akik családjában már előfordult velőcső-záródási probléma, esetleg valamilyen krónikus betegséggel vág neki a babavárásnak (pl. cukorbetegség). 

A rozsdás síneken túl

Vasat sok mindenre használunk, van itthon remek kalapács, acélbetétes munkavédelmi bakancs, rozsdamentes mosogató, vasból készült síneken érkezik a vonat. ). A közvetlenül hasznosítható redukált vas formátumot szintén tartalmazhatja a terhesvitaminunk, hogy átalakítás nélkül, könnyedén használhassa fel a szervezet a vér oxigénszállításában, vörösvértestek és sejtjeink helyes működéséhez. 

Személyes tapasztalatok alapján nem minden terhesvitamin tartalmazza ugyanolyan formában és mértékben – találkoztam olyan korábban divatos készítménnyel, ami a vas és a terhesség gyakori közös mellékhatását, a székrekedést igen kellemetlen módon fokozta, míg a másiknál észre sem vettem, hogy van vas is a vitaminban. Mivel a földimogyoróra sokan allergiásak, hiába tartalmaz ez élelemfajta sokat belőle, nem mindenkinek ajánlott alternatíva.

Váltogatni a trimeszterek során?

Az emberi egyedfejlődés magzati szakasza lényegében egységes, azonos támogatásra van szüksége mindenkinek, szinte ugyanazokra az anyagokra, még ha a babát váró anyák egészségi állapota, kora, élethelyzete, életmódja erősen el is térhet egymástól, tehát a babát nagyjából egységes szempontok szerint, az anyát személyre szabottan érdemes támogatni. Az viszont visszaszorulóban van, hogy az egyes trimeszterekben különféle vitamin-összeállításokat javasoltak („hűha, megmaradt tíz szem az első trimből, és most már a másodikban vagyok, ezt dobjam ki?” – ne, ne dobd ki, kérlek), sőt, a szoptatási időszak  végéig szedhetjük gond nélkül a modern készítményeket, ahelyett, hogy „első trimeszteres maradék vitaminomat szoptatós teára cserélem” típusú Facebook-hirdetésekkel bombázzuk a környezetünket. 

Én vega vagyok. Nekem ikreim lesznek. Én dohányzom. Na, jó, már csak dohányoztam…

Terhesvitamint akkor is szedni érdemes, ha semmi bajunk, és étrendünk láttán a legfinnyásabb dietetikus is csak csettint (lásd a dolgok velejét jelentő folátot-folsavat), viszont van, akinek különösen ajánlott, az orvossal való személyes konzultáció után.

Amennyiben valaki:

  • allergiás bizonyos ételekre (pl. tejtermékek vagy mogyoró) vagy valamilyen étkezési zavara van
  • vegetáriánus, vegán vagy valamilyen speciális diétát követ
  • dohányzik vagy dohányzott
  • krónikus betegségben szenved
  • ikreket vagy többesikreket vár

… annak  különösen fontos lehet a megfelelő vitaminkészítmény kiválasztása és szedése, ám ilyen különleges esetekben valóban fontos lehet a személyre szabott tanácsadás.

Vakmacska

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?