Megtámadtak? Fuss!

Fuss, Forrest, fuss! Ki ne emlékezne a mondatra? Ha megtámadnak, ne feledd. Fuss!

A múltkor a „Luvnya vagyok” felhívás kapcsán zajló beszélgetésnél merült fel a kérdés, vajon mit tehet egy nő, ha megtámadják? Nyilván nem megoldás, hogy mindenhova csoportosan járjon az ember, bármennyire is preferálná ezt néhány közel-keleti országok mintájára működő női létről fantáziáló kóbor kommentelő.  

 

Chicks with Gunsphoto © 2009 Ben Fredericson | more info (via: Wylio)

Az [origo] nagyon hasznos összeállítást közölt pár éve, amit megosztunk veletek.

Az aranyszabályok:

1)      Ha tudsz, mindig fuss el! Csak akkor védekezz, ha már nincs más esélyed. Erre is csak addig van szükséged, amíg nyersz pár másodpercet a menekülésre.

2)      Próbálj meg nem pánikba esni! Minél később reagálsz és minél ijedtebb vagy, annál kevesebb az esélyed.

3)      A veszélyes helyzeteket legkönnyebben úgy lehet kivédeni, ha elkerülöd őket.

4)      Ha nem sikerül elkerülni a támadást, jegyezd meg, hogy még a százhúsz kilós támadóknak is vannak gyenge pontjai.

5)      Ne félj fájdalmat okozni! Üss vissza!

6)      Mivel gyengébb vagy, olyan helyeket kell keresni a támadón, amelyeket nem véd izom. A leghatásosabb férfiak ellen a tökön rúgás. Szúrd a kezedet a torkába, jó erősen nyúlj bele a szemébe, még akkor is, ha undorítónak tűnik.

7)      Gyenge pont a térd, egy erős térden rúgással nyerhetsz némi időt. Az is hatásos lehet, ha magas sarkú cipővel vagy anélkül sípcsonton rúgod. (Esetleg a tűsarkat beletiprod a lábfejébe?)

8)      Az arc is érzékeny, a hosszú köröm remek fegyver. A hajtépésre, arcsérülésre mindenki ösztönösen úgy reagál, hogy a fejéhez kap, és addig elengedi az áldozatot.

9)      A bátrabbak kombinációval is próbálkozhatnak: az ágyékon rúgott férfi összegörnyed, ez pedig kiváló alkalom arra, hogy gyorsan fejbe rúgják, akár kézzel is rásegítve.

10)  Az alkohol és a kábítószer tompítja az érzékeket, a részeg vagy drogos támadó jóval kevésbé érzi a fájdalmat.

11)  Ha a támadó keresi is az áldozatait, olyan helyre megy és úgy mozog, hogy előnyben legyen. Ilyenkor többnyire hátulról támad, elkapja az áldozat haját vagy nyakát. Mindenáron meg kell próbálni szembefordulni vele. A hátulról támadókat is ágyékon rúghatod, vagy jó erősen megrúghatod a sípcsonjukat.

12)  Ha földre kerültél, azonnal fel kell állnod, ha a legapróbb lehetőség is van rá. Ha eltört a kezed, még akkor is fel kell állnod. A földön nem maradhatsz!

13)  Minden elkövető más. Más a helyzet, ha valamilyen eszközt használt – borotvát, kést, pisztolyt. Ha a lány ellenáll a támadásnak, és fájdalmat okoz ellenfelének, számba kell venni, hogy – ha nem ijed meg és lehetősége van rá – ezután sokkal agresszívebben támadhat.

14)  A fegyvertartást nem ajánlják. A gázspraynek akkor van értelme, ha tudja használni az áldozat, mert ha kicsavarják a kezéből, a támadó fegyverévé válik. A pisztolyt, gázsprayt vagy hegyes végű kulcsot elő kell venni, és erre általában nincs idő. (Ráadásul a kulcs eltörheti saját kezedet, ahogy ütsz vele. Tehát akkor már boxer. Ha rajtad van, és nem akkor kell előbányászni.) Először nyerni kell néhány másodpercet, amíg távolabb kerülhetsz a támadótól, legfeljebb utána veszed hasznát az eszközöknek. De ha eltávolodtál, inkább fuss!

15)  Jól gondold meg, mikor ütsz vissza! Nem olyan egyszerű leteríteni valakit, és ha nem sikerül ártalmatlanná tenni a támadót és ezzel időt nyerni, nagy bajba kerülhetsz.

Eddig az origo által megkérdezett harcművészedzők tanácsai.

Nőknek, akik szeretnék megvédeni magukat, a krav-magát ajánlják, amiben nem a testi erőn van a hangsúly. Egy-egy mozdulatot – ütést, rúgást – addig kell gyakorolni, míg automatikussá válik és vészhelyzetben a beidegződött mozdulatok használatával időt nyerhetünk a menekülésre.

Mindezek ellenére, az a helyzet, hogy sajnos a megtámadott nők többsége lefagy a támadás hatására. Állítólag ez azért van, mert gyerekkorunktól az agresszió elutasítását tartjuk természetesnek. Míg Pistike verekedett Lajoskával, Gizike maximum barátnője haját húzta meg. Nem szoktunk hozzá. Sőt állítólag még olyanok is ledermednek, akik fejben, elméletben, tornatermi körülmények között felkészültek a támadó péppé verésére.

Sajnos hiába vannak szemtanúk. Minél többen látják, mi történik, annál kevésbé segítenek. Ennek az oka a felelősség megosztása. Elliot Aronson híres kísérletében a női kísérletvezető megrendezett egy balesetet, és kiabált. Egyik alkalommal egyedül voltak kísérleti alanyai a szobában, akkor 70% segített, amikor párosával voltak, akkor pedig 20%. Miért? Azt hitték biztosan nem súlyos, ami történt, ha a másik sem tesz semmit. Az egyének kisebb erőfeszítést tesznek, ha tudják, hogy egyéni hozzájárulásuk nem mérhető. A felelősség megoszlik, így egy személyre kevesebb jut belőle (ezt „társas lazsálásnak” is nevezik). Más kísérletekben azt tapasztalták, hogy utcán annál kevésbé valószínű a segítségnyújtás, minél több potenciális segítségnyújtó van jelen.

Én azt tanítom a lányaimnak, ha bárki közelít feléjük, esetleg el akarja őket vinni, üvöltsenek torkuk szakadtából! Remélem, sosem válnak áldozattá! De ha bajba kerülsz, üvölts! Bármit. Csak hívd fel figyelmet, hogy nagy a gáz. Tűz van! Rendőrség! (Az emberek a saját bőrüket jobban féltik, mint a tiedet. Ha csak segítségért kiáltasz nem biztos, hogy érkezik segítség.)

Kívánom, hogy senki ne kerüljön ennél a posztnál közelebb a támadás, támadáselhárítás, menekülés hármasához. Kívánom, hogy egy tökéletes világ virradjon ránk, ahol nem kell védekezni, mert nincs támadó. Állítólag a bibliai ezeréves királyságban van is rá esély.

 

Center

http://www.origo.hu/itthon/20080227-onvedelem-noknek-egyszeru-tanacsok.html