Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte - jelentette be Soltész Miklós a főváros XVI. kerületében, ahol egy új bölcsődét avattak fel, írta a Pénzcentrum.hu. Várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenik meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján a mintegy 40 bölcsőde támogatására elegendő forrást biztosító pályázati kiírás - közölte a szociális államtitkár.  Soltész Miklós szólt arról is, hogy további 7 milliárd forint áll rendelkezésre 6 régióban családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére.  A fejlesztések  2013 végéig valósulhatnak meg, a pályázati kiírásokat  az NFÜ honlapján lehet majd elérni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben jelentősen, csaknem hatezerrel, 32 516 főre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, ahová összesen 35 739 gyermeket írattak be, ami azt jelenti, hogy még mindig 109 százalékos a kihasználtság, korábban ez 130 százalék is volt.   A szociológusok a gyermekvállalási kedv növekedésének gátját leginkább a bölcsődei férőhelyek alacsony számában látják, így többek szerint a bővítés hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több gyermek születhessen.

A családokat külön segíti az a játszóház, ahová akár néhány órára is bevihetik a gyermekeket. A XVI. kerületi Napsugár bölcsődében a 72 egészségesen fejlődő gyermek mellett 6-8 sajátos nevelési igényű, fokozott törődést és gondozás igénylő kisgyermek nevelésére is lehetőség lesz majd, az épület akadálymentes, a hallássérültek számára pedig speciális eszközök állnak majd rendelkezésre.  A bölcsőde - amely szeptembertől várja a kicsiket - 31 új munkahelyet teremt a kerületben.   A tervek között szerepel a bölcsőde mögötti területen a későbbiekben egy óvoda létesítése is.

Az óvodai rendszerben is vannak változások -  az oktatási államtitkárság tanévkezdő kiadványa szerint a közoktatási törvény 2009-es módosítása lehetővé teszi, hogy az óvoda 2010. szeptember 1-jétől felvegye azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelmét teljesítette, és maradt szabad helye.Ezek után a gyerekek után a 2011-es nevelési évtől kezdve az állami normatíva is jár, írja a babafalva.hu