kórházteszt kórház szülés

2015 januárjában szültem a váci Jávorszky Ödön Kórházban, így 2014 tavaszától volt szerencsém megtapasztalni a terhesgondozás menetét. A 12. heti ultrahangon voltam először itt. Az ultrahangtól senki ne várjon csodát. Kb. 30 másodpercig fekszik egy beteg a vizsgálóasztalon. Állítólag ez alatt el is döntik, hogy minden rendben van-e. Én ezért két magánultrahangra is elmentem biztos, ami biztos alapon. Mivel láttam, hogy a nőgyógyászaton a kismamák horror ideig várakoznak egy-egy vizsgálatra, elvetettem az ötletet, hogy oda járjak. Így a helyi rendelésre jártam, rendszeresen ugyanahhoz az orvoshoz.

A terhespatológián is eltöltöttem egy hetet. A nővérek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Az orvosoknál rámenősnek kell lenni, ha el akarunk érni valamit. Viszont amikor sürgős ellátásra volt szükségünk, egytől-egyig lelkiismeretesen és hatékonyan láttak el. A tapasztalataim alapján az összes orvos nagyon jó. Nem volt fogadott orvosom, de akikhez kerültem, törődtek velem. Az osztályon négy-ötágyas szobák voltak saját zuhanyzóval és vécével. Ugyanilyenek az újszülött osztály kórtermei is, csak ott kétágyas szobák vannak a természetes úton szülőknek és négyágyasak a császáros kismamáknak. Mindkét osztály teljes egészében fel van újítva. Az újszülött osztályon a kórtermekben ki van alakítva egy sarok, ahol öltöztetni, tisztába tenni tudjuk a babákat. Minden ágyhoz tartozik egy saját szekrény is, akasztóval, polccal.

Szülésfelkészítésre én nem jártam, mivel veszélyeztetett terhes voltam és második babámat vártam. Gondoltam, meglepetés nem érhet. A szülészeten terhességem alatt eltöltöttem egy napot megfigyelésen, így tudtam, milyenek a szülőszobák.

A szülészeten van egy alternatív szülőszoba káddal, franciaággyal, bordásfallal, és két hagyományos szülőszoba állítható ággyal. Kérésre a vajúdó anyukának hoznak labdát. Apuka bent lehet a vajúdás alatt és a kitolásnál is. Vajúdás alatt a ctg kötelező. Lehet enni-inni, ha arra van igény. Fájdalomcsillapításnak szívesen állítják a kismamát a zuhany alá, de van epi is, ha valaki kéri. Nagyon készségesek a szülésznők. Nem végeznek belső vizsgálatot, csak ha gond van, vagy ha kéred. Nincsenek folyamatosan bent a szobában, de néha bejönnek megnézni, hogy bírod, kell-e valami.  A kitolás minden esetben a szülőágyon fekve történik. Viszont arról dönthet az anyuka, hogy kengyelbe teszi-e a lábát vagy fogja.

Császármetszés esetén apuka kint várakozik, de ő kapja meg az újszülött babát, hogy biztosítsák a bőrkontaktust. Apukának itt van lehetősége megfogni a babát. Miután kikerült anya és baba az osztályra, a látogatók csak üvegablakon keresztül láthatják a picit. Anyuka természetesen kimehet az osztályról és találkozhat a látogatókkal.

A kórház bababarát. Ez több dologban is jelentkezik. Már a szülőszobán segítenek mellre tenni a babát. A picik anyukával bent vannak a kórteremben, csak fürdetni viszik el őket. Lehetőség van éjszakára is bevinni a babát a nővérekhez, de jobban szeretik, ha anyával van. Tápszeres pótlást csak beleegyező nyilatkozattal adnak, akkor is, ha a baba állapota ezt megköveteli. Az osztályon már az első nap védőnő keresi fel az anyukákat és segítenek a baba körül. Ha ezen felül még kérdés van, akkor a csecsemősök bármikor szívesen állnak rendelkezésre.

Ebben a kórházban nincs PIC. Ezért a koraszülött babákat másik kórházba szállítják, ha állapotuk megköveteli.  Az én kisfiam is korábban érkezett, de a felmerülő problémákat még itt el tudták látni. A csecsemőosztályon egy inkubátor áll rendelkezésre. A gyerekorvos minden nap lejött és a kórtermünkben vizsgálta meg a fiamat. Az egészséges időre született babákat hazaengedés előtt vizsgálják meg.

Mindent összevetve: Igen pozitív élmény volt itt világra hozni a kisfiamat. És nagyon hálás vagyok az itt dolgozóknak a rengeteg segítségért, amit kaptunk.

Értékelés: 10/8

Jávorszky Ödön Kórház, Vác

szülés ideje: 2015
pontszám: 10/8

Niki

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?