Magyarországon az 1-3 éves gyermekek fele a maximálisan ajánlott felső határértéknél is több koleszterint fogyaszt, derült ki Magyar Gyermekorvosok Társaságának felméréséből.

Meat Soupphoto © 2007 Fabrizio Morroia | more info (via: Wylio)

A szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben: a kisgyermek nem ehetné mindig ugyanazt, mint a felnőttek, okosan összeállított „gyerek étrendre” volna szüksége. A korosztály táplálásának nagy hiányossága, hogy a gyermekek közel fele nem kap eleget a C-vitaminból.

Sok a koleszterin és a hús

A felmérés szerint a kicsik átlagosan 80 százalékkal több húst és háromszor annyi húskészítményt (pl.: virsli) kapnak, mint amennyi ajánlatos volna. A zsírosabb húsok, a sovány helyett a zsírban gazdagabb felvágottak, húskészítmények, valamint a magas zsírtartalmú tejek és tejtermékek a koleszterin-bevitel fő forrásai a gyermekeknél is.

Kevés a C-vitamin, nem eszik a zöldséget

A gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük pedig már kórosan keveset fogyaszt. A C-vitamin köztudottan immunerősítő, ezért az őszi-téli időszakban fokozottan figyelni kell a vitaminban dús táplálkozásra. Ráadásul az agy fejlődésében kritikus szerepet játszó vas felszívódását is ez az anyag segíti. Vitaminforrásként a szülők elegendő mennyiségű gyümölccsel kínálják a kicsiket, ugyanakkor a csemeték körében a zöldségfélék (különösen nyers formában) nem igazán népszerűek, átlagosan kb. 15 százalékkal fogyasztanak kevesebbet az ajánlottnál.

„Gyerek étrend”

A szakemberek azt javasolják, hogy kampányszerű vitaminadagolások, étrend-kiegészítők helyett törekedjünk C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel folyamatosan fedezni a kicsi szükségleteit. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a korban a kisgyermekek többsége válogatós, így a szülőknek nagy kihívást jelent az egészséges táplálás. Mégis azt kérjük, ne a baba, hanem a mama diktáljon” – mondta el Dr. Szabó László, a Társaság elnöke. Rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a kíméletes konyhatechnológiai eljárásokkal készült ételek (gőzölés, párolás, rövid ideig tartó főzés) jelentenék a megoldást. A szülőknek gyakorta trükkökhöz kell folyamodniuk azért, hogy a kicsi megegye a zöldségeket és így hozzájusson a szükséges vitaminokhoz. Az édesanyák számára segítség lehet az 1-3 éves korosztály számára kifejlesztett élelmiszerek fogyasztása, mivel ezek ízvilágát a kicsik általában kedvelik, írja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Tünde