Angliában egy 3000 fő megkérdezésével zajló felméréséből  az derült ki, hogy a főállású anyák a háztartás és a gyerekek mellett  átlagosan 6 órát alszanak, és 1 órájuk jut önmagukra.  A legtöbb idejüket a takarítás, főzés és a gyerekek veszik el. Két óra rendrakás, egy óra reggeli készülődés, közel egy óra közös tanulás és egy óra az esti lefektetés. Ez, ha jól számolom – alvással, saját idővel együtt is –12 óra a 24-ből. Jó, mondjuk a bevásárlásra és ügyintézésre még vonjunk le napi 2 órát. Akkor 10 üres óra marad. A megkérdezettek közül csak minden hatodik elégedett ezzel az élettel, és több, mint felük több időt szeretne önmagának.

Nekem meg az ütött szöget a fejembe, hogy bár tudom, hogy nagyon fárasztó tud lenni a gyereknevelés és háztartás nyűgje, de ha már intézményesítve vannak a kölkök (8-tól 3-ig ovi, suli) fel nem foghatom, hogy mi a csudáért nem jut több idejük magukra azoknak, akik az egy órát keveslik. És mit csinálnak a maradék 10 órában? Mert azt tudom, hogy aki dolgozik is, annak sem lesz kevesebb a házimunkája, vagy az sem tudja gyorsabban letenni este a gyereket. Ők tudom, mivel töltik ki a maradék 10 órát. 8 óra munkával, és többnyire még vagy 2 óra ingázással.

 

Érdekesség, ha a nőknek a családban végzett munkáját Angliában takarítónők, bébiszitterek végeznék, akkor évente nagyjából 11 millió forintnak megfelelő összeget keresnének. Nem rossz. Ahhoz képest meg pláne, hogy szerintem sok helyen lehet, hogy még egy köszönömöt sem kapnak érte. Pedig főállású munka és család együtt, az bizony két műszak, ha minden a nőre hárul, és a főállású anyaság is egy fő állás.

Magyarországon a Tárki kutatói 2007-ban becsülték meg az angol példához hasonlóan a gyermekneveléssel kapcsolatos otthoni munka értékét. A kutatók itt is figyelembe vették a kieső jövedelmet és ők is úgy számoltak, mintha takarítónő, bébiszitter végezné az otthoni munkát. Az eredmény: évente 404 000–1 663 000 forint értékű munkát végzünk otthon.

Összességében egy gyermek nevelésének éves átlagos költsége 1,26 millió forintra jött ki. A Tárki szerint születéstől az egyetemi tanulmányok végéig átlagosan 30 milliót költünk gyermekünkre. (Nem számítva a szülész zsebébe dugott hálapénzt, a különórák, a felkészítők, a születésnapi bulik és más egyebek költségeit.)

Költséges és melós feladat a gyereknevelés. Még szerencse, hogy a mosolyban kapott fizetés pótolhatatlan.

 

Center

 

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/csalad/20110722/heti_70_orat_dolgoznak_a_foallasu_anyukak_/

www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b003.pdf