Bűnözők-e az állami gondozott gyerekek? A nevelőszülők csak a pénzért csinálják? A Gyereksorsok blog tíz tévhitet oszlat el, amit a nevelőszülőkről és a gyerekekről tartanak.

  1. Az állami gondozott gyerekek árvák.

Nem igaz, legalábbis ritka, nagyon kevés gyerek kerül be emiatt. A gyerekek többségének élnek a szülei, és elhanyagolás vagy bántalmazás miatt kerülnek be, esetleg a gyerek magatartási problémája miatt. Kérheti a bekerülést a szülő, de maga a gyerek is.

  1. A nevelőszülő örökbefogadó szülő.

Nem. Az örökbefogadás végleges, az örökbefogadott gyerek minden szempontból vér szerintinek számít, felveszi a család nevét, örököl utánuk, és nem kerülhet el többé tőlük. A nevelőszülő ezzel szemben átmenetileg neveli a gyerekeket, utánuk juttatásokat kap, és bármikor elkerülhet tőle a gyerek – akár azért, mert örökbe fogadják, akár azért, mert visszakerül a vér szerinti családjába.

  1. A nevelőszülő sajátjaként szereti a gyerekeket.

Igaz is, nem is. Egyfelől, tényleg nagyon fontos, hogy a nevelőszülő szeresse a gyereket, szükségleteinek megfelelően ellássa, a megfelelő fejlesztéseket megadja neki, és egy mély érzelmi kötelék legyen köztük. Másfelől, a nevelőszülőnek segítenie kell a gyerek kapcsolattartását a vér szerinti szülőkkel, akár azt is, hogy visszakerüljön hozzájuk. Ha pedig erre nincs esély, a gyerek örökbefogadókhoz való beilleszkedését kell támogatnia. Azaz, a gyerek elengedése is szerepel a feladatai között. Munkáját közben folyamatosan ellenőrzi a gyermekvédelmi gyám és a nevelőszülői tanácsadó.

  1. Csak nők lehetnek nevelőszülők.

Férfiak is jelentkezhetnek nevelőszülőnek. Lehetnek nevelőszülők házaspárok is, ilyenkor mindketten elvégzik a felkészítő tanfolyamot, hivatalosan egyikük a nevelőszülő, de mindketten együtt élnek a gyerekekkel.

  1. Aki felnevelt három gyereket, az biztos alkalmas nevelőszülőnek.

Ez nem biztos. Jól jön a gyereknevelési tapasztalat, de egy nevelőszülő olyan helyzetekkel is találkozhat, amivel egy vér szerinti szülő nem nagyon. Megérkezhet több, különböző korú testvér, rossz állapotban, lehetnek súlyos traumái az érkező gyereknek, például egy korábbi bántalmazás miatt. Lehet, hogy az ő otthona már a sokadik helyszín a gyerek életében, élhetett a vér szerinti családban, más nevelőszülőnél, gyermekotthonban. Arra szintén nincs példa egy vér szerinti családban, hogy látogatóba jönnek a szülők, és erre is a nevelőszülőnek kell felkészítenie a gyereket.

  1. A nevelőszülők jól megélnek a gyerek ellátmányából.

Nem igaz. A nevelőszülő valóban kap egy ellátmányt minden gyerek után, de ezt a gyerekekre kell költenie. A pénz felhasználást folyamatosan ellenőrzik, akár számlával is kell igazolnia, hogy a gyerekek élelmezésére, ruházkodására, különóráira költi. A nevelőszülő csak a saját munkájáért járó fizetést tarthatja meg.

  1. Akinek nem lehet saját gyereke, legyen nevelőszülő, aztán majd örökbe fogadja a nála levő gyereket.

Nem egészen. A nevelt gyerek nem pótléka a saját gyereknek, nem jó, ha a nevelőszülő nem tudja elengedni, támogatni a visszailleszkedését a vér szerinti családba. A nevelt gyerekeknek egyébként 5-6 százaléka lesz egyáltalán örökbe adható, ilyen esetekben merülhet fel, hogy a nevelőszülő örökbe fogadja. Néhány nevelőszülői hálózat nem is támogatja, hogy a nevelőszülő fogadja örökbe a gyereket.

  1. Az állami gondozott gyerekek bűnelkövetők.

Nem igaz. A bűnelkövető gyerekek külön intézményekben, például javítóintézetben élnek. Számos volt állami gondozott futott be sikeres pályát, vagy egyszerűen csak van munkájuk, megélhetésük és családjuk.

  1. Csak az intézetben élő gyerekek állami gondozottak, a nevelőszülőnél élők nem.

Az állami gondozásnak (melyet ma gyermekvédelmi gondoskodásnak illik nevezni) számos formája van, a nevelőszülő éppúgy ide tartozik, mint a csecsemő- és gyermekotthonok, lakásotthonok. Tehát a nevelőszülőnél élő gyerek is állami gondozott. Hogy a gyerek hova kerül végül, a gyámhivatal dönti el. A nevelőszülőnél élő gyerekek valóban jobb kilátásokkal bírnak, családias környezetben nevelkednek, jobbvégzettséget szereznek, mint intézetben élő társaik. Egy új jogszabály szerint a 12 év alatti gyerekek nem is kerülhetnek intézetbe, csak nevelőszülőhöz. Ma az állami gondozott gyerekek 60 százaléka él nevelőszülőnél.

  1. A gyerekeknek 18 évesen muszáj kilépniük az életbe.

Nem feltétlenül. Létezik utógondozói ellátás, ami segít a fiatalnak, hogy befejezze az iskoláit, munkát találjon. Ha a fiatal szakmát tanul, 24 éves koráig, ha felsőoktatásba jár, 25 éves koráig maradhat gondozásban. Ekkor már általában maga megkapja az ellátmányát, amit neki kell beosztani, elköltését számlákkal igazolni.

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülőket keres, bővebben itt.

Ebben a négy videóban pedig gyakorló nevelőszülők vallanak a munkájukról, a gyerekek bekerüléséről, elengedéséről, pályaválasztásuk segítéséről.

Nevelőszülővé válás

Kamaszok felkarolása

Örökbeadás

Hazagondozás

szerző: Mártonffy Zsuzsa

Történeteket a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon olvashatsz.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?