Sziasztok! Eddig még nem írtam ide, de most az óvodában kapott várható nevelés nélküli napokat (5 nap nevelési évenként) illetően úgy felbosszantottam magam, hogy agyvérzést kapok. Hozzátartozik még, hogy a mi intézményünkben van plusz  „ Csak” három nap  amikor vigyem haza a gyermekemet délben = 8 nap.

Mint tudjuk, ezek a napok a nyári- illetve a téli szüneten felül jelentkeznek, és az intézmények szeretik úgy kezelni, hogy az óvoda zárva tart. A papíron ott volt a rendelet száma, én meg elolvastam, idemásoltam a lényeges részt. Négy hét nyári szünet, és bő egy hét téli szünet. 30 napon felüli szabadságnál járunk, kapjanak már észhez!

20/2012. (VIIhI. 31.) EMMI rendelet

a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

II. FEJEZET

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSÉT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK TARTALMÁRA, ELKÉSZÍTÉSÉRE, ALKALMAZÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 3. A munkaterv 3. §(6) Az óvodai nevelés nélküli munkanapon, az iskolai tanítás nélküli munkanapon és a kollégiumi foglalkozás nélküli munkanapon – a szülő igénye esetén – az óvoda, az iskola és a kollégium ellátja a gyermek vagy kiskorú tanuló felügyeletét.

Kedves szülők, akik dolgozni járunk, a pontos megfogalmazása a nevelés nélküli napoknak! Magyarul van óvoda, csak nincsenek a foglalkozások megtartva, tehát nem kötelező szabadságot kérni és otthon tartani a gyermeket!

Fentieknek megfelelően a mi kisvárosunkban az a gyakorlat, hogy utálják azt a szülőt, aki ezekre a napokra nem vesz ki szabadságot és kéri az ügyeletet. Munkahelyem van, fix, nem rugalmas munkaidővel, és hiszek abban, hogy nem én vagyok az egyedüli dolgozó anyuka, akit bosszantanak ezek a pluszban rám kényszerített szabadságos napok. Jó lenne, ha az önkormányzati intézmények elfogadnák, hogy ők szolgáltatnak és nem fordítva. Azért fizetik őket az befizetett adóimból, hogy amíg én dolgozom, ők vigyázzanak a gyermekemre. Magyarul nem én vagyok az óvodáért, bölcsődéért, hanem ők értem.

Jómagam arra szeretnék kérni országosan minden dolgozó anyukát, hogy „sztrájkoljunk” a nevelési nélküli napok ellen és igenis, minél többen vigyük ezeken a napokon óvodába a gyermekünket, hogy ne csak az az egy-két, a gyermekét elhelyezni nem tudó anya legyen a fekete bárány a nevelők szemében. (Nincs nagymama, rokon a közelben, nincs szabadság.) Többen leszünk, nem azt az egy-két gyereket fogják utálni a szülővel együtt, akik merték kérni, az amúgy jogos ellátást.

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?