27. hét

 

Megvan! Megvan a kisfiam neve! Hát mégsem lesz Anonymus. Egyébként érdekes dolog ez a névválasztás: ami az egyik embernek cél, a másiknak kerülendő rémség. Divatos legyen? Rímeljen? Jobb a magyar mint a nemzetközi?

Anya szülinapja

 

Anya-apa neve kötelező vagy tilos? Számít a jelentés? A névnap dátuma? Fontos a testvér neve, vagy az mindegy? Nos, nekünk is voltak arról elképzeléseink, hogy mi számít, mitől jó egy keresztnév.

 

Egyszerűbb volt a lányoknak nevet választani. Ragaszkodtam a dupla keresztnévhez, mert nekem is kettő van. Olyat szerettem volna, ami manapság ritka, de mégis ismerősen hangzik mindenkinek.  Letöltöttem a népesség-nyilvántartóból az előző év százas toplistáit: a legnépszerűbb újszülött-neveket és a ma élők leggyakoribb keresztneveit. Összevetve a kettőt, kiválasztottam azokat, amelyek csak a ma élők százas listáján szerepelnek (2009-es adatokból): Andrea, Anett, Anikó, Annamária, Aranka, Beáta, Beatrix, Bettina, Csilla, Edina, Edit, Erika, Erzsébet, Etelka, Éva, Gizella, Gyöngyi, Györgyi, Hajnalka, Henrietta, Ibolya, Ida, Ildikó, Ilona, Irén, Irma, Jolán, Judit, Julianna, Klára, Magdolna, Margit, Mária, Mariann, Marianna, Márta, Mónika, Olga, Piroska, Rita, Róza, Rozália, Rózsa, Sarolta, Szabina, Szilvia, Teréz, Terézia, Tünde, Valéria.

 

Következő körben kiestek azok, amelyek nem tetszettek, pl. Rozália, Valéria. Majd kihúztam a közeli családtagokét és azokét, akiké jelentést hordoz számomra, pl. legjobb barátnő, ex-előd, utált tanár neveit. Mert a gyerekemnek "saját történetet" akarok, tiszta lapot: ne kelljen megküzdenie (akár rejtett) összehasonlítgatásokkal. Aztán névnapok szerint szelektáltam: ha három hónapnál közelebb volt a szülinaphoz, töröltem, de igazából azt szerettem volna, ha körülbelül fél évre van tőle. A maradék két tucat nevet nézegettük a párommal, hol együtt, hol külön-külön, jelölgettük a táblázatban a kedvenceket. Igazán meg vagyok elégedve a végső döntésekkel: a csajszik neve gyerektársaságban igazi különlegesség, mégis otthonosan hangzik mindenkinek.

 

Na de fiúnak nevet adni...

A fenti módszerrel összegyűjtött nevek: Albert, Antal, Arnold, Dezső, Elek, Elemér, Emil, Endre, Ernő, Ervin, Géza, Gusztáv, Győző, Henrik, Iván, Jenő, Kálmán, Ottó, Rudolf, Szilveszter, Tivadar, Zsigmond. Hajjaj. A legtöbbje elképzelhetetlen a gyerekem neveként, a maradékot meg lenyúlta már a család. El voltam keseredve. Aztán a – most másfél éves – fiamnál gyorsan eldőlt a kérdés: a párom ugyanis már körülbelül húsz éve tudja, hogy az ő fiát hogy kell hívni. Volt beleszólásom, hogyne, úgy szóltam bele, hogy hát legyen, ha ezt a kisfickót ennyire így hívják. Hogy top tízes manapság az újszülötteknél? Kit érdekel. Alig három hónapra a szülinapjától? Na és. Szép név, és tényleg illik a sráchoz.

 

A negyedik kölöknél – szintén fiú – másképp futottam neki a választásnak. Találtam a neten egy megalistát, körülbelül 1800 férfinévvel. Táblázatba raktam, töröltem a furcsaságokat (pl. Abony, Abos, Absa stb.), maradt 360 darab névnek látszó név. Ezt a párom alaposan kigyomlálta – 40 névre szűkült a választék. Ezeken rágódtunk hetek óta. Nem toplistáztunk, nem névnapoztunk, csak olvasgattuk egymásnak hangosan esténként. Potyogtak kifele a "nem, én ezt semmiképpen" tételek. Aztán, nem is tudom, melyikünk mondta. Valahogy beugrott, hogy EZ az a NÉV. Beszéltünk róla a gyerekek előtt. Azonnal megragadt a fejükben, a negyedik gumibéka fürdéskor már ezt a nevet kapta a nagylánytól, a kislányom pedig így becézi a hasamat.

 

Hogy top húszas? Egy hónapra a kiskölök várható szülinapjától? Kit érdekel...

 

AMK